• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  0 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 13.3°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  0 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  94%

Ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών, Ζώης Κολιός

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαλτώνουν τα προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση αποφεύγει να παρέμβει νομοθετικά ώστε να ασκηθεί έλεγχος στην προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος, ίσως για λόγους πολιτικής συμπάθειας

Αναπάντητη είναι μέχρι στιγμής η εμπεριστατωμένη ερώτηση που κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχετικά με το πολύπαθο Γηροκομείο Αθηνών. Είχε προηγηθεί ακόμη μία ερώτηση, στις 26.11.2020, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί απέφυγαν να απαντήσουν επί της ουσίας, ενδεχομένως εξαιτίας της πολιτικής συμπάθειας προς την προσωρινή διοίκηση, όπως αποδεικνύεται από τις επισκέψεις γνωστών για τα φρονήματά τους βουλευτών στο Ιδρυμα.

Τη διοίκηση του Γηροκομείου συνεχίζει να ασκεί από το 2018 μέχρι σήμερα προσωρινή διοίκηση με πρόεδρο τον Ζώη Κολιό. Ο πρόεδρος της προηγούμενης διοίκησης, αρχιμανδρίτης Προκόπης Μπούμπας, εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών και 6 μηνών για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, ενώ σε εξέλιξη είναι δικαστική έρευνα και σε βάρος της νέας διοίκησης για κακουργηματικές κατηγορίες (βαριά σωματική βλάβη ή θάνατος παθόντος).

Ο Δήμος Αθηναίων, με την από 28.1.2021 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε αποφασίσει να ζητήσει τη δικαστική αλλαγή της προσωρινής διοίκησης. Στις 10.2.2021 δικαζόταν αίτηση του μέλους του σωματείου Πολυξένης Πραστάκου για αντικατάσταση της διοίκησης επειδή ο πρόεδρος έχει καταμηνυθεί για απιστία σε βάρος της περιουσίας του Γηροκομείου και επειδή, αν και βρίσκεται στη διοίκηση τρία χρόνια, δεν έχει διεξαγάγει ακόμα εκλογές.

Τότε ο Δήμος Αθηναίων, με εντολή του δημάρχου, συνέργεια της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών και ενάντια στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έσπευσε να ασκήσει κύρια παρέμβαση, με κύριο αίτημα να απορριφθεί η αίτηση της Π. Πραστάκου. Η παρέμβαση έγινε δεκτή και η προσωρινή διοίκηση θα διαχειρίζεται ανέλεγκτα την τεράστια περιουσία μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

Η ενέργεια του δημάρχου καταγγέλθηκε ως παράνομη από την Ανοιχτή Πόλη με ανακοίνωσή της, ενώ στη δίκη αυτή φανερώθηκε η πολιτική σύγκλιση Δεξιάς και Ακρας Δεξιάς, που εκπροσωπείται από τον Ζώη Κολιό και τον παραστάντα δημοτικό σύμβουλο, δικηγόρο του εργοδοτικού σωματείου· συνοδοιπόροι και οι δύο στο κόμμα ΠΑΤΡΙΕ του καταδικασθέντος χρυσαυγίτη Δημήτρη Κουκούτση.

Λόγω της βραδύτητας απονομής δικαιοσύνης και της μη δυνατότητας ελέγχου από τα δικαστήρια αν οι προσωρινές διοικήσεις (που λόγω των παρατεταμένων θητειών αποκτούν αίσθημα ιδιοκτησίας επί των σωματείων) διαχειρίζονται την περιουσία του σωματείου χωρίς κανέναν έλεγχο και δεν εκτελούν τις δικαστικές εντολές για την ανάδειξη αιρετής διοίκησης, παρίσταται επείγουσα ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «αν σκοπεύουν να επιλύσουν το ζήτημα με τροποποίηση του άρθρου 69 ΑΚ και του νόμου περί εποπτείας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και έλεγχο για τη διαχείριση της περιουσίας των».

Με το να ασκεί με δικαστική εντολή άμισθη δημόσια υπηρεσία, ο Ζ. Κολιός είναι δημόσιο πρόσωπο και η συμπεριφορά του ελέγχεται από τη Βουλή, όχι μόνο για τις πράξεις διαχείρισης, αλλά και όταν επιτίθεται κατά κοινοβουλευτικού κόμματος με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και όταν με τις αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο προκαλεί διχόνοια, πράξη που διώκεται αυτεπάγγελτα. Το να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο για τις μηνύσεις που εκκρεμούν εναντίον του Ζώη Κολιού, όχι μόνο δεν αποτελεί παρέμβαση στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αλλά βασική υποχρέωση άσκησης εποπτείας για πρόσωπο που ασκεί κατά δικαστική εντολή έργο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η διοίκηση άλλαξε, αλλά τίποτε άλλο
Στον δρόμο που χάραξαν οι αμαρτωλές διοικήσεις Μπούμπα και Κολιού βαδίζει, στο πρώτο δίμηνο της θητείας της, η νέα διοίκηση που διορίστηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων ● Τέσσερις καταγγελίες για...
Η διοίκηση άλλαξε, αλλά τίποτε άλλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνταξιούχος αστυνομικός επικεφαλής του Γηροκομείου
Επιδεινώνονται τα προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών με τον «προσωρινό» πρόεδρο του ιδρύματος να παραβιάζει τον κανονισμό και να προσλαμβάνει συνταξιούχο αστυνομικό για τη θέση.
Συνταξιούχος αστυνομικός επικεφαλής του Γηροκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλο ένα αμφιλεγόμενο «Σχέδιο εξυγίανσης» του πολύπαθου Γηροκομείου
Mε άλλη μία έκθεση μόλις 36 σελίδων επιχειρείται το «πάγωμα» των εκλογών για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου στο Γηροκομείο Αθηνών, όπως έχει αποφασιστεί στα δικαστήρια.
Αλλο ένα αμφιλεγόμενο «Σχέδιο εξυγίανσης» του πολύπαθου Γηροκομείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αιρετή διοίκηση κόντρα στην κακοδιαχείριση
Το Πρωτοδικείο Αθηνών καλείται να αποφανθεί για το εάν το Γηροκομείο Αθηνών θα διοικείται εφεξής από εκλεγμένους από τα τακτικά μέλη του σωματείου ή θα εξακολουθήσει να έχει δοτούς επικεφαλής.
Αιρετή διοίκηση κόντρα στην κακοδιαχείριση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απέτυχαν τα σχέδια Πατούλη
Ο εποπτεύων Δήμος Αθηναίων ανέλαβε τελικά τις ευθύνες του και η προσωρινή διοίκηση του πολύπαθου Γηροκομείου Αθηνών ορίστηκε από μέλη που είχε προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Απέτυχαν τα σχέδια Πατούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας