• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 18.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.9°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 16.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  0 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 19.7°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.8°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 15.5°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  96%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Eπιστήμονες ζητούν την απομάκρυνση Κυμπουρόπουλου από την Επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίου

 • A-
 • A+

Tρεις επιστήμονες συνυπογράφουν κείμενο ζητώντας την απομάκρυνση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Στέλιου Κυμπουρόπουλου, από την Επιστημονική Επιτροπή του 1ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Τα σύνορα της σεξουαλικότητας», μετά την ψήφο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Όπως αναφέρουν, η απόφαση του γαλάζιου ευρωβουλευτή να καταψηφίσει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ασύμβατη με τον ρόλο του μέλους της επιστημονικής επιτροπής ενός συνεδρίου με θέμα μεταξύ άλλων την «αναγνώριση και εκπλήρωση των σεξουαλικών δικαιωμάτων στην ελληνική κοινωνία».

Η ανακοίνωση

https://www.facebook.com/elolchris/posts/10157628760421556

 

Πριν μερικές εβδομάδες αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση της Oργανωτικής και Eπιστημονικής Eπιτροπής να συμμετάσχουμε στο 1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Τα σύνορα της σεξουαλικότητας», εκπροσωπώντας ταυτόχρονα το Orlando LGBT+, επιστημονικό φορέα στον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Θεωρούμε την διεξαγωγή του ιδιαίτερα σημαντική, και την δυνατότητα να συναντηθούμε με άξιους συναδέλφους, επαγγελματίες ψυχικής υγείας με παρεμφερές αντικείμενο, πολύ χρήσιμη.

Την ανακοίνωση του συνεδρίου εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής υπογράφει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με την ιδιότητα του ψυχιάτρου. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει ότι στόχος του συνεδρίου είναι η «αναγνώριση και εκπλήρωση των σεξουαλικών δικαιωμάτων στην ελληνική κοινωνία».

Χθες ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος, με την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτή, καταψήφισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το δικαίωμα στην άμβλωση, και άρα το δικαίωμα των γυναικών (ή/και όσων ατόμων φέρουν βιολογικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την εγκυμοσύνη) στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Θεωρούμε πως η θέση του αυτή είναι ασύμβατη με τον ρόλο του μέλους της επιστημονικής επιτροπής ενός συνεδρίου με τις προαναφερθείσες θεματικές, καθώς ο ίδιος παραβιάζει ευθέως τον στόχο που η ίδια η επιστημονική επιτροπή έχει θέσει. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του παραβιάζει ανθρώπινα και έμφυλα δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες μέσα από πολλούς κοινωνικούς αγώνες -τα οποία όμως εξακολουθούν, ακόμα και στον δυτικό κόσμο, να αμφισβητούνται έντονα.

Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο των εργασιών ανάλογων επιστημονικών συναντήσεων υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ακουστούν αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις ενώ συχνά, ειδικά όσον αφορά σε ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικές, εκφράζονται παρωχημένα επιστημονικά δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής έχει βαρύνουσα σημασία ως προς το επίπεδο, το μήνυμα και την κατεύθυνση των εργασιών κάθε συνεδρίου.

Ζητούμε επομένως την απομάκρυνση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου από την Επιστημονική Επιτροπή του εν λόγω συνεδρίου. Θεωρούμε ότι κάθε επιστημονική θέση και πράξη οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να έχει διαθεματική επιστημονική ματιά. Το ότι το συνέδριο αυτό μάλιστα θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Μαϊου του 2021, θέλοντας να τιμήσει την Διεθνή Ημέρα ενάντια στην Ομοφοβία, την Αμφιφοβία και την Τρανσφοβία, είναι ένας εξαιρετικός συμβολισμός για τα παραπάνω, και τα έμφυλα και ανθρώπινα δικαιώματα οφείλουν να αντιμετωπίζονται πάντα ως αδιαίρετα και ενιαία.

Αθήνα, 17/03/2021

 • Νάνσυ Παπαθανασίου, PhD, Διδάσκουσα Παντείου και ΠΑ.Δ.Α
 • Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, PhD (c), Διδάσκουσα Παντείου και ΠΑ.Δ.Α
 • Αντώνης Πούλιος, PhD

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αδειάζει Κυμπουρόπουλο η Ν.Δ.
Σάλο προκάλεσε η απόφαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου να ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.
Αδειάζει Κυμπουρόπουλο η Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αδειάζει» ευρωβουλευτή της η Νέα Δημοκρατία
Η ακροδεξιάς έμπνευσης αναφορά κατά του δικαιώματος στην έκτρωση σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλαβε την έγκριση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ενόχλησε το κόμμα...
«Αδειάζει» ευρωβουλευτή της η Νέα Δημοκρατία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η θερμή υποδοχή του διαδόχου της Λεπέν στον Εβρο από την κυβέρνηση
Με κλιμάκιο εθνικιστών ευρωβουλευτών είχε βρεθεί πριν από 2,5 χρόνια ο νέος ηγέτης της γαλλικής Ακροδεξιάς στις Φερές, όπου έγινε δεκτός μετά βαΐων και κλάδων από κυβερνητικούς και στρατιωτικούς παράγοντες.
Η θερμή υποδοχή του Mπαρντελά στον Εβρο από την κυβέρνηση
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Πράσινο σε γαλάζιο φόντο
Στους κύκλους των Βρυξελλών η Εύα Καϊλή χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Εμπειρη ευρωβουλευτίνα πλέον, διανύει τη δεύτερη θητεία της, ενώ στις αρχές της χρονιάς εξελέγη στην τιμητική θέση της αντιπροέδρου του...
Πράσινο σε γαλάζιο φόντο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας