• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.7°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.9°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.8°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  100%
Π. Πέρκα για Ελληνικό: Κυβέρνηση «φιλική στους επενδυτές και όχι στις επενδύσεις»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πέτη Πέρκα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Π. Πέρκα για Ελληνικό: Κυβέρνηση «φιλική στους επενδυτές και όχι στις επενδύσεις»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την επένδυση στο Ελληνικό και τις χαριστικές ρυθμίσεις προς την εταιρεία ΛΑΜΔΑ άσκησε η Πέτη Πέρκα, αναπλ. τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση είναι φιλική «με τους επενδυτές, όχι με τις επενδύσεις, διότι τέτοιου είδους επενδύσεις, τέτοια προνομιακή μεταχείριση σε μία επένδυση αποθαρρύνει άλλους επενδυτές, να έρθουν σε αυτή τη χώρα».

Μίλησε για τις ΠΝΠ που έχουν δημιουργήσει προβληματισμούς σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις διότι ακύρωσαν επί της ουσίας τις σχετικές ΚΥΑ.

Είπε αναλυτικά:

 • Με την ΠΝΠ 30 Σεπτεμβρίου 2019 Η απόδοση των κοινοχρήστων, κοινωφελών και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ενώ με την έκδοση της ΚΥΑ ζωνών πολεοδόμησης έπρεπε, να αποδοθούν στους Δήμους, σύμφωνα με τον ν.4062/2012, με ΠΝΠ ψηφίσατε ότι δεν θα αποδοθούν στους Δήμους - το είπαν και οι Δήμαρχοι - θα αποδοθούν στην Ελληνικό Α.Ε. και αργότερα Lamda Έγινε ένας χαμός. Αντέδρασαν οι πάντες, αντέδρασαν και οι δήμαρχοι.
 • Έρχεται δεύτερη ΠΝΠ, 18 Νοεμβρίου 2019: Ν. 4638 κύρωση ΠΝΠ μεταξύ των οποίων και της ΠΝΠ της 30ης Σεπτεμβρίου 2019 (στο άρθρο δεύτερο). Στον ίδιο νόμο προστίθεται στο τελευταίο άρθρο (30) τροποποίηση / συμπλήρωση της ΠΝΠ της 30 Σεπτέμβρη 2019, που κυρώνεται με το δεύτερο άρθρο του ίδιου νόμου (!) που προβλέπει ρητή αναφορά σε Κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου θα περιλαμβάνεται και καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ υποχρεούται να παραδώσει τους χώρους στους δικαιούχους, και οι χώροι αυτοί περιέχονται στην κυριότητα των δικαιούχων αμέσως μετά τη διανομή του ακινήτου. Έχει προηγηθεί η γενική κατακραυγή (ΣΕΠΟΧ, Αρχαιολόγοι, Πολυτεχνεία κλπ) αλλά και η προσφυγή στο ΣτΕ των Αρχαιολόγων.
 • Στις 12 Φεβρουαρίου 2020: Στο Νόμο 4663 στo άρθρο 68 έχουμε Τροποποίηση του άρθρου 2 του ν. 4638/2019 «1. Από την παράγραφο 1 του άρθρου πέμπτου του άρθρου 2 του ν. 4638/2019 (Α`181) καταργείται το ακόλουθο εδάφιο: «Κατά τον χρόνο περιέλευσης των χώρων σε κοινή χρήση επέρχονται και οι σχετικές εμπράγματες μεταβολές ως προς αυτούς, χωρίς να απαιτείται ρητή παραίτηση των κυρίων των ακινήτων από την κυριότητα, νομή και κατοχή τους». 2. Από την παράγραφο 2 του άρθρου πέμπτου του άρθρου 2 του ν. 4638/2019, οι λέξεις «οπότε και επέρχονται οι σχετικές εμπράγματες μεταβολές ως προς αυτούς» διαγράφονται.» Οι τρεις προσπάθειες της κυβέρνησης να νομοθετήσει για το θέμα συνδυάζετε με τον τρόπο υπολογισμού των ποσοστών της διανομής. Αν είχαν περιέλθει σε κοινή χρήση (όπως έλεγε ο 4062/2012 αμέσως μετά τις ΚΥΑ τότε θα τα είχατε εξαιρέσει από την συνολική έκταση. Με αυτόν τον τρόπο που το κάνατε μπαίνουν στο άθροισμα των 6000 στρεμμάτων και γίνεται η διανομή με τα κοινόχρηστα μέσα. Τα κοινόχρηστα δε μπορούν, να λογαριαστούν στη διανομή.

Απευθυνόμενη προς τον υπουργό Ανάπτυξης, τόνισε ότι εκείνος πρέπει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και σχολιάζοντας την τακτική της Lamda, ρωτά:

«Είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή το 30% της κυριότητας στη περιοχή Α και και 30% στο παράκτιο να υπολογίζεται στο 6.000; Θα έπρεπε να αποδοθούν στους δήμους και ο υπολογισμός του 30% κυριότητας να υπολογιστεί έχοντας αφαιρεθεί αυτή η έκταση. Στους Δημάρχους, πάντως, δεν αποδόθηκαν».

Επίσης, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη διανομή, χαρακτήρισε «πονηριά» το γεγονός ότι έβαλαν και το δικαίωμα της επιφανείας και την τροποποίηση του 4062/2012, ζητώντας να δει αυτά τα έγγραφα με τα αιτήματα για αλλαγές στον νόμο που έθεσε η Lamda.

«Θα μπορούσε να είναι γεγονός ευθύνης του Δημοσίου. Σε μερικά χρόνια, αν κάτι πάει στραβά, η εταιρεία θα έρθει και θα πει “αλλάξετε το νόμο, που δεν έχω δώσει εγώ συναίνεση, έχω πέσει έξω, γεγονός ευθύνης δημοσίου”».

Και όσον αφορά το πώς αποδίδονται τα στρέμματα, τόνισε: «Εάν υπολογίζεται το 30% επί του συνόλου της έκτασης (χωρίς να αφαιρέσετε τα κοινόχρηστα, κοινωφελή και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, και να τα αποδώσετε στους δήμους) τότε πράγματι, παίρνει η ΛΑΜΔΑ 30% στη μία περιοχή και 30% στην άλλη περιοχή. Εάν, όπως έπρεπε να είχε γίνει, αλλά δεν έγινε, είχαν αφαιρεθεί τα κοινόχρηστα, κοινωφελή και τα λοιπά, τότε με τη σύμβαση που φέρνετε το ΤΑΙΠΕΔ και κατ' επέκταση η Λάμδα παίρνει 40% στη Α περιοχή και 37% στην Β περιοχή. Αυτά είναι τα νούμερα, τα έχουμε εδώ μετρημένα ένα–ένα».

Επίσης, όσον αφορά το δικαίωμα επιφανείας, σημείωσε ότι ο «ιδιότυπος αυτός νομικός όρος», καταργήθηκε στον Αστικό Κώδικα το 1945, λέγοντας επίσης πως «παίρνει δικαίωμα σαν να είναι κύριος στην επιφάνεια και στο από πάνω αλλά όχι στο υπέδαφος. Εν πάση περιπτώσει το 2011 το επαναφέρατε. Είναι για τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, και άρα και για το Ελληνικό και το ξέραμε, μέχρι εκεί εντάξει για 99 χρόνια».

Όπως τόνισε, με την τροπολογία στον πτωχευτικό κώδικα, που προβλέπει ότι «δικαιούται ο επιφανειούχος να κατατμήσει το δικαίωμα επιφανείας χωρίς τη συναίνεση του κυρίου» ουσιαστικά δίνει κυριότητα στη Lamda. 

«Ξανανοθεύετε τη διαγωνιστική διαδικασία. Ουσιαστικά, δίνεται κυριότητα με αυτές τις διατάξεις και έρχεστε με τη σύμβαση διανομής και τις κάνετε βέβαια ακόμα καλύτερες. Ο εκάστοτε επιφανειούχος έχει δικαίωμα να επιβαρύνει το δικαίωμα της επιφάνειας με σύσταση υποθήκης, εγγραφή προσημείωσης, σύσταση προς πραγματικών και προσωπικών δουλειών», σημείωσε.
 

ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της Οδηγίας για τις Ανεξάρτητες Αρχές
Το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού φέρνουν στη Βουλή 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι ρωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης γιατί καθυστερεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την Οδηγία της Ε.Ε. για...
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της Οδηγίας για τις Ανεξάρτητες Αρχές
ΒΟΥΛΗ
Η σύμβαση για το Ελληνικό
Το φθινόπωρο θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Development. Οπως σημείωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, πρέπει πρώτα να...
Η σύμβαση για το Ελληνικό
ΒΟΥΛΗ
Αντιπαράθεση στη Βουλή για την «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.»
Έντονοι ήταν οι διάλογοι μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Βορίδη και Γεωργιάδη, με αφορμή την κατάργηση της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.». Για προσωπικές επιθέσεις έκανε λόγο η Νάντια...
Αντιπαράθεση στη Βουλή για την «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.»
ΒΟΥΛΗ
Επισήμως 120 οι βουλευτές που συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου
Ο αριθμός των βουλευτών που θα μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα στην αίθουσα της Ολομέλειας αυξάνεται στους 120, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, μετά την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Επισήμως 120 οι βουλευτές που συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου
ΒΟΥΛΗ
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για 4 εκλογικές περιφέρειες αποδήμων στο ν/σ
Τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, στις οποίες οι Έλληνες του εξωτερικού θα εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους, κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για 4 εκλογικές περιφέρειες αποδήμων στο ν/σ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Χάρη στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι επενδύσεις για τη φαρμακευτική κάνναβη»
«Αν δεν είχαμε πάρει τότε δύσκολες αποφάσεις απέναντι στην συκοφαντική αντιπολίτευση της ΝΔ, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για ασθενείς και επενδύσεις αλλά για ‘μπάφους’ και ‘χασισέμπορους’», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Χάρη στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι επενδύσεις για τη φαρμακευτική κάνναβη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας