• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.8°C
  6 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.1°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 24.3°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 22.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 21.0°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 21.0°C
  5 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.7°C
  2 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  30%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Κλιματική δικαιοσύνη: «Για αυτό αγωνιζόμαστε»

 • A-
 • A+

Ήταν το πρωί μιας ψυχρής Παρασκευής, οι δυο μας στεκόμασταν στην παγωνιά κάτω από τον καταγάλανο ουρανό, με τον ήλιο στα πρόσωπά μας. Είχε κίνηση στους δρόμους του ελβετικού χωριού Νταβός, όπου πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ακριβώς μπροστά μας, δεκάδες κάμερες έκαναν κλικ. Στεκόμασταν δίπλα-δίπλα καθώς περιμέναμε να τελειώσει η φωτογράφιση. Όχι όμως για πολύ. Καθώς αργότερα, η Βανέσα αφαιρέθηκε από μια φωτογραφία μας στο Associated Press, χωρίς να αναφέρεται καν στο σχετκό άρθρο η παρουσία της στη συνέντευξη τύπου που είχε προηγηθεί. Η ιστορία της, η φωνή της, το πρόσωπό της, τα βάσανα και ο αγώνας της δεν ήταν ευπρόσδεκτα, ούτε καν αποδεκτά.

Εξετάζοντας εκείνη τη στιγμή, είναι εύκολο να κατανοήσουμε το μέγεθος του διαρθρωτικού ρατσισμού και τη σύνδεσή του με την κλιματική κρίση. Ποιος φαίνεται, και ποιος όχι, ποιος ακούγεται, ποιος επηρεάζεται, ποιος λαμβάνεται υπόψη στην επίλυση της κρίσης. Η αφαίρεσή της από την εικόνα συνοψίζει την εμπειρία μας εκεί όλη την εβδομάδα. Η Βανέσα πήγε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να επισημάνει στην παγκόσμια ελίτ ότι οι άνθρωποι στην Αφρική υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες του κλιματικού χάους - ότι χρειαζόμαστε να δράσουν επειγόντως. Το μήνυμά της, που ήταν πολύ δυσάρεστο, αγνοήθηκε.

Φέτος, δεν ταξιδέψαμε στο Φόρουμ του Νταβός, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι κυβερνήσεις είχαν ούτως ή άλλως καταλάβει το μήνυμα μας: κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς οι βιομηχανίες έκλεισαν και οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων ρύπων μειώθηκαν, οι κυβερνήσεις παντού διακήρυξαν ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το σημείο καμπής, ότι ήταν πρόθυμες να δρομολογήσουν μια «πράσινη» και «δίκαιη» ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19.

Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί φοβούνταν: σήμερα, τα παγκόσμια επίπεδα εκπομπών έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από τον Covid. Για να μετριαστεί ο οικονομικός αντίκτυπος των περιορισμών του Covid-19, δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε υποδομές ορυκτών καυσίμων, προωθούμενα με κοντόφθαλμο τρόπο σε ρυπογόνες βιομηχανίες, ενώ συνεχίζονται οι δραστηριότητες υλοτομίας και οικολογικής καταστροφής. Η οικολογική καταστροφή δε σταματά, η κλιματική κρίση τροφοδοτείται συνεχώς, κινδυνεύουν ζωές σαν να μην υπάρχει αύριο. Λαμβάνοντας υπόψη την άνευ προηγουμένου πολιτική δράση όπως εκείνη προέκυψε μέσα από την πανδημία του Covid-19, τώρα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ: η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σαν κρίση.

Έχουμε μάθει επίσης ότι η πανδημία δε μας επηρεάζει εξίσου: μια χρονιά γεμάτη πλημμύρες και επιδημίες ακριδών έχει καταστρέψει κοινότητες που επίσης υποφέρουν από τις επιπτώσεις του Covid-19 στην Ουγκάντα. Σε μέρη του κόσμου, όπου οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν απειλές για την ασφάλειά τους, η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία με στόχο την κλιμάκωση της καταπίεσης. Οι νέοι σε όλο τον κόσμο δυσκολεύτηκαν προσπαθώντας για να οργανώσουν την εκπαίδευσή τους κατά τη διάρκεια του lockdown - η κρίση τους στέρησε αυτό που θα έπρεπε να τους προετοιμάζει για τις μελλοντικές κρίσεις. Ακτιβιστές από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο ενδέχεται να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν στο COP26 (σ.σ. στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη το Νοέμβριο του 2021) για να αναδείξουν αυτήν την καταστροφή, επειδή αυτές οι χώρες θα πρέπει να περιμένουν μήνες ή χρόνια έως ότου εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους. Η προηγούμενη χρονιά μας δίδαξε εκ νέου πώς όλες αυτές οι κρίσεις στην πραγματικότητα συνδέονται και ότι οι ανισότητες συνεχίζουν να οξύνονται.

Η ίδια η πανδημία είναι ένα σύμπτωμα της τυφλής καταστροφής της φύσης που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή μας. Το τροπικό δάσος του Κονγκό, ο Αμαζόνιος και αμέτρητα άλλα οικοσυστήματα καταστρέφονται με στόχο το οικονομικό κέδρος. Αυτή η καταστροφή μας φέρνει σε στενότερη επαφή με ζωονοσογόνες ασθένειες, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο πανδημιών, για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί εδώ και δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, όλες αυτές οι ενέργειες καταστρέφουν πολύτιμες καταβόθρες άνθρακα και συχνά η γη αποψιλώνεται προς όφελος βιομηχανιών με υψηλές εκπομπές όπως η κτηνοτροφία.

Ο αγώνας για την κλιματική δικαιοσύνη και μια συζήτηση για τον φυσικό κόσμο δεν έχουν σημασία απλώς και μόνο για το περιβάλλον. Η διακοπή της οικολογικής κατάρρευσης και ο τερματισμός του πολέμου κατά της φύσης είναι αυτά που απαιτούνται για την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου πληθυσμού μας. Ο πόλεμος κατά της φύσης κάνει τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν. Δεδομένης μάλιστα της συνεχιζόμενης οικολογικής καταστροφής, θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι αυτή είναι η μοναδική πανδημία που η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα.

Στη Γερμανία - μια από τις 10 χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές παγκοσμίως - η κυβέρνηση συχνά λέει σε ακτιβιστές όπως τη Λουίζα να κάνουν υπομονή. Η αλλαγή εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, λένε, και δεν πρέπει να ζητάμε «πάρα πολλά» από τον κόσμο. Βεβαίως, έχουν ένα δίκιο: αυτό το πλαίσιο είναι απόλυτα λογικό - αρκεί να αγνοήσετε ανθρώπους όπως τη Βανέσα. Η υπομονή δε βοηθά όταν το σπίτι σας καίγεται. Για εκατομμύρια ανθρώπους, η αύξηση κατά 1,2 βαθμούς της θερμοκρασίας της γης είναι ήδη «υπερβολική». Η κλιματική δικαιοσύνη δεν είναι εθελοντική. Μόνο όταν ακούσουμε τις φωνές που προέρχονται από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές θα καταλάβουμε πραγματικά τι αντιμετωπίζουμε. Και μόνο εάν σταματήσουν οι δραστηριότητες που επιδεινώνουν όλες αυτές τις κρίσεις σήμερα, θα έχουμε μια ευκαιρία για ένα βιώσιμο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, το κίνημα υπέρ του κλίματος σε όλο τον κόσμο συνεργάζεται, περισσότερο από ποτέ, για να δώσει μια πλατφόρμα σε αυτές τις φωνές, προκειμένου να κάνει τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή. Παρά το βάρος, παρά τους απίστευτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Δεν αγωνιζόμαστε γιατί ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση καταστροφής. Αγωνιζόμαστε γιατί ξέρουμε ότι δε χρειάζεται να είναι έτσι για πάντα. Αγωνιζόμαστε γιατί έρχεται η αλλαγή. Αγωνιζόμαστε γιατί ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Μπορούμε να επαναφέρουμε τον κόσμο σε ένα σημείο όπου μπορούμε να κοιτάξουμε ξανά ο ένας τον άλλο στα μάτια - γιατί ξέρουμε ότι υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλον την κατάλληλη στιγμή, ανεξάρτητα από το πού ζούσαμε. Μπορούμε να μετατρέψουμε τον φόβο σε οργή, και την οργή σε αγώνα για ένα δίκαιο μέλλον για όλους. Αγωνιζόμαστε επειδή γνωρίζουμε ότι η πραγματική κλιματική δικαιοσύνη δεν είναι μύθος. Αγωνιζόμαστε γιατί δεν αποδεχόμαστε κενές υποσχέσεις. Αγωνιζόμαστε. Και δε θα υποχωρήσουμε. Και σας χρειαζόμαστε να συμμετάσχετε.

*Η Βανέσα Νακάτε και η Λουίζα Νοϊμπάουερ διαδηλώνουν, εδώ και δύο χρόνια, για το κλίμα ως μέρος του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον.

Πηγή: Forum.eu

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί ξέσπασαν τόσες κρίσεις στην εποχή μας;
Η σύγχρονη μορφή ζωής, περικυκλώνεται από τις απανωτές κοινωνικές κρίσεις, επειδή αυτός ο κόσμος δεν έλυσε τις διαφορές του με την προηγούμενη ιστορικώς κατάσταση
Γιατί ξέσπασαν τόσες κρίσεις στην εποχή μας;
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Δρόμος… μετ’ εμποδίων
Συνολικά, μεταξύ 2006 και 2020 –διαπιστώνεται στη μελέτη– ο αριθμός των κινημάτων διαμαρτυρίας υπερτριπλασιάστηκε, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα παραδείγματα, πολλά.
Δρόμος… μετ’ εμποδίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμπόδιο ή άλλοθι;
Αυστρία, Δανία, Λετονία, Σλοβακία, Τσεχία, Φινλανδία, Ολλανδία και Σουηδία δηλώνουν χωρίς περιστροφές ότι προέχει η επιστροφή στην προ της πανδημίας περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.
Εμπόδιο ή άλλοθι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία, κλιματική αλλαγή και ψηφιακός ισοπεδωτής
Οι εκτεταμένες πυρκαγιές επιβεβαίωσαν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή, αν και οι πυρκαγιές αποκάλυψαν τόσο την κακοδιαχείριση των δασών όσο και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πανδημία, κλιματική αλλαγή και ψηφιακός ισοπεδωτής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είκοσι χρόνια μετά τη Γένοβα, τι μας έμεινε;
Είκοσι χρόνια μετά, τα ίδια αιτήματα και διεκδικήσεις που ενέπνευσαν τη (χαμένη) «Γενιά της Γένοβας», που ξεσήκωσαν το Occupy Wall Street το 2011 και συνεγείρουν το Black Lives Matter, δυστυχώς για εμάς,...
Είκοσι χρόνια μετά τη Γένοβα, τι μας έμεινε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γύρισμα σελίδας
Οι μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής δεν αντιμετωπίζονται με την εμβάθυνση της διατλαντικής σχέσης ούτε καν με τη συνολική συστράτευση της Δύσης.
Γύρισμα σελίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας