• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.7°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 7.4°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.2°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 10.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.1°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.1°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  7 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.4°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 7.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  89%
© Melvin1205 | Dreamstime.com

Πρωτοβουλία Αποφοίτων Αρσακείων Θεσ/νίκης: Μιλήστε, χωρίς καμμία επιφύλαξη

 • A-
 • A+

Δεκάδες απόφοιτοι των Αρσάκειων Σχολείων Θεσσαλονίκης παίρνουν θέση για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες βδομάδες, δημιουργώντας μια Πρωτοβουλία απόφοιτων.

Με επιστολή τους προς το Αρσάκειο που δημοσιεύει το TPP, επισημαίνουν ότι στηρίζουν τους αποφοίτους όλων των Αρσακείων που έχουν τυχόν υποστεί οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση, κακοποίηση ή προσβολή και τους προτρέπουν να μιλήσουν, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς καμμία επιφύλαξη, ενώ προτείνουν συγκεκριμένες κινήσεις στο σχολείο.

Θυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες 285 απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού, με από κοινού επιστολή προς την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ζητούσαν να αναλάβει τις ευθύνες της για περιστατικά που σχετίζονται με ψυχική και σεξουαλική βία κατά ανηλίκων.

Η επιστολή της Πρωτοβουλία Αποφοίτων Αρσακείων Θεσσαλονίκης

Η πρόσφατη ειδησεογραφία, η οποία αφορά τα Αρσάκεια Σχολεία και δημιουργεί διάφορες σκέψεις για το περιβάλλον που αντιμετώπιζαν ή αντιμετωπίζουν οι μαθητές τους δεν μπορεί να μας αφήνει ανεπηρέαστους και αδιάφορους. Οδηγούμενοι από την ανάγκη μας να πάρουμε θέση ως απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, θέλουμε να δηλώσουμε πως:

1) Οι συνθήκες που αντιμετωπίσαμε ως μαθητές στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν πάντα ιδανικές και αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στους καθηγητές μας, οι οποίοι θεωρούμε πως στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει ο παιδευτικός τους ρόλος, σε όλα τα επίπεδα και τίμησαν με την στάση τους το λειτούργημα που υπηρετούν ή υπηρέτησαν.

2) Παρόλα αυτά, στηρίζουμε τους αποφοίτους όλων των Αρσακείων Σχολείων που έχουν τυχόν υποστεί οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση, κακοποίηση ή προσβολή και τους προτρέπουμε να μιλήσουν, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς καμμία επιφύλαξη. Τους λέμε πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και κάθε προσπάθεια συγκάλυψης τέτοιων περιστατικών αμαυρώνει το έργο εκείνων των καθηγητών των Αρσακείων Σχολείων που εδώ και δεκαετίες τιμούν τον ρόλο τους καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες.

3) Η διεθνής εμπειρία από εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι η διερεύνηση περιστατικών κακοποίησης, παρενόχλησης, και bullying είναι ιδιαίτερα επίπονη για κάθε οργανισμό. Εμπεριέχει ελλιπή στοιχεία, υπεράνω υποψίας συναδέλφους που συμπεριφέρθηκαν ανάρμοστα, μη ποινικά διωκόμενες πράξεις οι οποίες όμως δεν μπορεί να είναι αποδεκτές σε ένα σχολικό περιβάλλον. Μας προβληματίζει έντονα λοιπόν η αντιμετώπιση των καταγγελόντων από την διοίκηση, η οποία επέλεξε να τους απαξιώσει. Θα θέλαμε και θα περιμέναμε από το σχολείο στο οποίο εμείς περάσαμε τα μαθητικά μας χρόνια, να ενσωματώσει πρακτικές που ακολουθούνται αλλού στον κόσμο για την αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων.

4)Συγκεκριμένα, προτείνουμε στο σχολείο να κάνει τα εξής βήματα μέσα στους επόμενους μήνες: α) να καθοριστεί ένα πλαίσιο, το οποίο να περιγράφει τι θεωρείται παρενόχληση. Θα θέλαμε να δημιουργηθεί καθορισμένο πλαίσιο για το τι θεωρείται μη αποδεκτή συμπεριφορά και το πώς μπορεί κάποιος να κάνει κάποια αναφορά επώνυμα/ανώνυμα, β) ποια είναι η διαδικασία μέσα από την οποία παίρνονται οι αποφάσεις και ποιες είναι οι πιθανές ποινές και γ) να υπάρχει συγκεκριμένο γραφείο που χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις, με την κατάλληλη γνώση του αντικειμένου.

Περιστατικά κακοποίησης, παρενόχλησης, και bullying συνέβαιναν και συμβαίνουν. Μέσα σε 185 χρόνια λειτουργίας, χιλιάδες καθηγητές, και δεκάδες χιλιάδες μαθητές, είναι πιθανό τέτοια περιστατικά να έχουν εκδηλωθεί και στα Αρσάκεια Σχολεία, όπως και σε πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο. Σκοπός δεν είναι να αρνηθούμε την ύπαρξη τους, αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε να βγουν στην επιφάνεια και να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες να υπάρξουν στο μέλλον. Θέλουμε το Αρσάκειο να πρωτοπορεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες, και όχι να κρύβεται πίσω από θεσμικά κενά.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καθηγητές μας και στους μαθητές των Αρσακείων Σχολείων κάθε χρονιάς

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μήνυση γονέα κατά νηπιαγωγού για το ολοήμερο
Γονέας προχώρησε σε μήνυση με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια απίστευτη ταλαιπωρία για την εκπαιδευτικό που είχε ζητήσει εγκαίρως αλλαγή του ολοήμερου προγράμματος.
Μήνυση γονέα κατά νηπιαγωγού για το ολοήμερο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρύθμιση για αφαίρεση γονικής μέριμνας και διώξεις κατά αρνητών γονέων
Σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις η Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα έρθει στο βουλή διάταξη για την ποινική τιμωρία των γονιών που δε συμμορφώνονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ρύθμιση για αφαίρεση γονικής μέριμνας και διώξεις κατά αρνητών γονέων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αποκλείει η Κεραμέως το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία
Απόλυτη εμφανίστηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και ύστερα από το πλήθος καταγγελιών για τις συμπτύξεις σχολικών τμημάτων, οι οποίες επιτείνουν τον συγχρωτισμό στις τάξεις
Αποκλείει η Κεραμέως το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η παρατηρητικότητα της δασκάλας έσωσε τους μαθητές στην Πυλαία
Σοκ προκάλεσε η κατάρρευση ψευδοροφής σε Δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη με τη δασκάλα να αντιλαμβάνεται εγκαίρως το πρόβλημα στην αίθουσα.
Η παρατηρητικότητα της δασκάλας έσωσε τους μαθητές στην Πυλαία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Νοεμβρίου)
Η ομάδα «Το Σκασιαρχείο» επιστρέφει για αυτόν τον μήνα με πέντε ενδιαφέροντα κείμενα γύρω από το σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
«Το Σκασιαρχείο» (τεύχος Νοεμβρίου)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο edupass.gov.gr η δήλωση self-test για τους μαθητές από αύριο
Από αύριο έως και το Σάββατο, οι μαθητές όλων των βαθμίδων πρέπει να προμηθεύονται συσκευασία με πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-tests) από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των...
Στο edupass.gov.gr η δήλωση self-test για τους μαθητές από αύριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας