• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 26.3°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 27.1°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.5°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 22.9°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.8°C
  0 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 22.9°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.5°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.1°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 27.2°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  41%
© Senatorjoanna | Dreamstime.com

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. δικαιώνει τον αγώνα των συμβασιούχων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των συμβασιούχων που απασχολούνται στους πιο ζωτικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης. Από τις υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α., τα δημόσια νοσοκομεία και μονάδες υγείας έως τη δημόσια εκπαίδευση και τον πολιτισμό, οι επισφαλείς και ελαστικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου τείνουν να γίνουν πλέον ο κανόνας.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, κατά κύριο λόγο, εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνουν την προστασία που παρέχει η εργατική νομοθεσία για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, εισπράττοντας κατάφωρα άνιση μεταχείριση σε σύγκριση με το μόνιμο προσωπικό.
Το ζήτημα της καταχρηστικής χρησιμοποίησης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου έχει επανειλημμένα απασχολήσει τόσο τα Ελληνικά Δικαστήρια, όσο και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, με την πρόσφατη Απόφασή του (11-02-2021), το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ξεκάθαρα πλέον το δρόμο και ανέδειξε τον ρόλο και το χρέος του Έλληνα Δικαστή για την αποκατάσταση της κοινωνικής αυτής αδικίας

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στις υπηρεσίες καθαριότητας O.T.A. από το 2015 με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίες παρατάθηκαν διαδοχικά ως την 31-12-2017 μέσω νόμων. Μετά τη λήξη της τελευταίας παράτασης, ασκήθηκε αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου εναντίον του Δήμου με την οποία οι εργαζόμενοι ζητούσαν να αναγνωρισθεί ότι οι συμβάσεις τους συνάψει υπέκρυπταν μια σύμβαση αορίστου χρόνου.

Στο πλαίσιο της δίκης αυτής, υποβλήθηκε από το Δικαστήριο του Λασιθίου προδικαστικό ερώτημα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας να διευκρινιστεί αν οι παρατάσεις των συμβάσεων τους αποτελούν διαδοχικές συμβάσεις εργασίας και αν με βάση το εθνικό νομικό πλαίσιο μπορούν οι συμβάσεις αυτές να χαρακτηριστούν ως μία σύμβαση αορίστου χρόνου, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την συγκεκριμένη απόφαση όταν έχει σημειωθεί καταχρηστική χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, ο εθνικός δικαστής μπορεί, κατά την εκτίμησή του, να προχωρήσει στον ορθό νομικό χαρακτηρισμό των συμβάσεων ως μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου, παρά την απαγόρευση του Συντάγματος (άρθρο 103 παρ. 8). Επομένως, αποδυναμώνεται ο βασικός –τουλάχιστον έως σήμερα– λόγος απόρριψης των αγωγών των συμβασιούχων, αφού πλέον το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο.

Ειδικότερα, μέχρι πρότινος τα Ελληνικά Δικαστήρια στην πλειοψηφία τους απέρριπταν τις αγωγές των συμβασιούχων, στηριζόμενα στην απαγόρευση του άρθρου 103 παρ. 8 του Συντάγματος που ορίζει ότι: «Απαγορεύεται η από το νόμο μονιμοποίηση προσωπικού που υπάγεται στο πρώτο εδάφιο ή η μετατροπή των συμβάσεων του σε αορίστου χρόνου».

Με την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκρινίστηκε για μία ακόμα φορά ότι ο εθνικός δικαστής όταν διαπιστώσει καταχρηστική σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, υποχρεούται να εφαρμόσει όλες τις κρίσιμες διατάξεις του εθνικού δικαίου, ούτως ώστε να εξαλειφθεί η κατάχρηση.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι η «μετατροπή» των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε μία σύμβαση αορίστου χρόνου συνιστά ένα μέτρο που παρέχει αποτελεσματικές εγγυήσεις προστασίας και εξαλείφει στην πράξη τις συνέπειες της παράβασης.

Για πρώτη φορά όμως ανέφερε ρητά ότι η δυνατότητα «μετατροπής» των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου δεν μπορεί να αποκλεισθεί μόνο με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό, όπως δέχονταν μέχρι σήμερα τα ανώτατα εθνικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτικές τόσο για το εθνικό δικαστήριο που υπέβαλε το σχετικό ερώτημα, όσο και για όλα τα εθνικά δικαστήρια που τυχόν θα δικάσουν στη συνέχεια την ίδια υπόθεση. Όταν παραβιάζεται η υποχρέωση αυτή, το κράτος ευθύνεται και ο πολίτης διαθέτει μέσα άμυνας.

Υπό το βάρος των νέων αυτών δεδομένων, δίδεται πλέον η ώθηση στα ελληνικά δικαστήρια να αποδεσμευτούν από τις παγιωμένες έως σήμερα –αλλά πλέον ανατρέψιμες– θέσεις τους και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της αδικίας που βιώνουν χιλιάδες συμβασιούχοι που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες του υποστελεχωμένου δημοσίου τομέα.

Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι πολλοί εργαζόμενοι, πλέον, έχουν ένα ισχυρό νομικό όπλο στα χέρια τους, ούτως ώστε να διεκδικήσουν μαζικά, δυναμικά και με καλύτερες προϋποθέσεις το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Προφανώς, ο δρόμος για την δικαίωση πιθανά να είναι δύσβατος, δεδομένης της αόριστης έννοιας της «κατάχρησης» που θα κληθεί να ερμηνεύσει ο εθνικός δικαστής. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σε κάθε υπόθεση θα πρέπει εκ των προτέρων να αξιολογούνται τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να αποδείξουν την καταχρηστική χρησιμοποίηση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, ώστε πράγματι οι ενδιαφερόμενοι να δικαιωθούν.


*Δικηγόρος LLM στο Εργατικό Δίκαιο, Συνεργάτις στο Δικηγορικό Γραφείο Βιβής Δερμιτζάκη & Συνεργατών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μικρές (;) νίκες για τον κόσμο της εργασίας
Το 2017 έκλεισε με σημαντικές νίκες για τον κόσμο της εργασίας. Υστερα από 8 χρόνια μνημονίων, που δημιούργησαν ηττοπάθεια και εσωστρέφεια στο κίνημα, αυτές οι θετικές εξελίξεις δείχνουν ότι υφίσταται ελπίδα...
Μικρές (;) νίκες για τον κόσμο της εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ευελιξία», μετανάστευση, ανεργία
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η βαθμιαία αύξηση της ανεργίας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο οδήγησε δυστυχώς, μεταξύ των άλλων, το συμβούλιο αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε. σ’ ένα περιβάλλον...
«Ευελιξία», μετανάστευση, ανεργία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου
Η απεργία των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας δεν είναι απλώς η αθέμιτη διεκδίκηση «ισότητας στην παρανομία» μιας ομάδας συμπολιτών μας. Κατά το γράμμα του άρθρου 103 παρ. 8 Συντ....
Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εξαγγελίες και ο γάιδαρος του Χότζα
Στο ίδιο έργο θεατές: η κυβέρνηση να κομπάζει, η αντιπολίτευση να αποδοκιμάζει και κάπου ανάμεσα στους κομπασμούς και στις αποδοκιμασίες να ανασύρονται καλά κρυμμένα μυστικά για να μας θυμίζουν ότι το παρόν...
Οι εξαγγελίες και ο γάιδαρος του Χότζα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο απέχουμε από μια δίκαιη οικονομία;
Ενας χρήσιμος τρόπος αξιολόγησης της συμβολής της οικονομίας περιστασιακής απασχόλησης σε μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς αφορά τη διάκριση μεταξύ της δημιουργίας αξίας και της απόσπασης αξίας.
Πόσο απέχουμε από μια δίκαιη οικονομία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα σημαία ευκαιρίας για σχολείο στα μέτρα της αγοράς
Το δικανικό επιχείρημα, ότι η ανεργία θα εξαφανιστεί όταν η εκπαίδευση θα μπορεί να παράγει πτυχιούχους κατάλληλα καταρτισμένους, οδηγεί στην άποψη ότι πηγή της ανεργίας δεν είναι ο καπιταλισμός αλλά η...
Νέα σημαία ευκαιρίας για σχολείο στα μέτρα της αγοράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας