• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.0°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 31.0°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 33.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 29.5°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  63%
Dreamstime.com

Το Vouliwatch προσφεύγει στη δικαιοσύνη, ενώ η ΕΑΔ αναζητά... συμβούλους

 • A-
 • A+

Μετά την πλήρη αδιαφορία της Γενικής Αρχής Διαφάνειας να απαντήσει σε ό,τι αφορά τον επιβαλλόμενο έλεγχο στον αυθαίρετο τρόπο διανομής των δεκάδων εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ, ο ανεξάρτητος οργανισμός Vouliwatch προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Η υπό τον έλεγχο του Κ. Μητσοτάκη υδροκέφαλη Αρχή ελέγχου της διαφθοράς που έχει πλέον κατοχυρωθεί ως «αρχή επιβολής προστίμων στους πολίτες για την πανδημία» σπεύδει καθημερινά να ενημερώσει για τους δεκάδες ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβάλλει, αλλά ακόμα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πορίσματα για τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς που διερευνήθηκαν, ούτε έχει εκδώσει αναλυτική έκθεση για τις συγκεκριμένες υποθέσεις που ελέγχει και εκείνες που ήδη έχει διαβιβάσει στη δικαιοσύνη.

Με τόσες απευθείας αναθέσεις τον τελευταίο χρόνο σε αστρονομικές τιμές και για αμφίβολής ποιότητας υπηρεσίες και αγορές, κανονικά οι επιθεωρητές της Αρχής δεν θα είχαν χρόνο για να ασχολούνται με το ποιος πολίτης φοράει ή όχι τη μάσκα του.

Σύμφωνα με το Vouliwatch «μετά τη σιωπηρή απόρριψη του αιτήματός μας προς τη Γ.Γ. Επικοινωνίας ζητώντας τα αναλυτικά ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ και τα κριτήρια για την καμπάνια "Μένουμε Σπίτι", καταθέσαμε προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η προθεσμία να μας απαντήσει εξέπνευσε χωρίς καμία ανταπόκριση από την ΕΑΔ και καταφεύγουμε στο ύστατο νομικό βήμα: την προσφυγή στη Δικαιοσύνη! Προχωράμε νομικά στο ύστατο νομικό βήμα και καταθέτουμε αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στις 7 Μαρτίου 2021».

Το Vouliwatch συνεχίζει, πιστό στην ακτιβιστική του δράση για διαφάνεια και λογοδοσία, να ενεργοποιεί και να εξαντλεί όλα τα νόμιμα μέσα για άσκηση πίεσης προς την πολιτική εξουσία να διαθέτει και να δημοσιοποιεί στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε εθνικής σημασίας κρατικές δαπάνες.

Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζουμε ότι πέρυσι, στην αρχή της πανδημίας, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας διέθεσε 20 εκατ. ευρώ προς τα ΜΜΕ για την καμπάνια ενημέρωσης «Μένουμε Σπίτι».

Το Vouliwatch, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, υπέβαλε αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και τον Υφυπουργό, κ. Στέλιο Πέτσα, ζητώντας τα αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» καθώς και τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκαν αυτά.

Η νόμιμη προθεσμία για να λάβουμε τα στοιχεία αυτά παρήλθε άπρακτη και ο Υφυπουργός αδιαφόρησε για το αίτημά μας. Προσφύγαμε τότε στην Έθνική Αρχή Διαφάνειας που είναι η αρμόδια να επιληφθεί τέτοιων ζητημάτων. Η ΕΑΔ πρώτα δήλωσε αναρμόδια και μετά δεν απάντησε ποτέ στη ΝΕΑ - δεύτερη - προσφυγή μας. («Οι «ράμπο» της διαφθοράς έγιναν «ράμπο» προστίμων για την πανδημία. Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος», εφσυν 30.11.2020)

Τέλος η ανεξάρτητη ομάδα ελέγχου καλεί τους πολίτες να μείνουν συντονισμένοι καθώς «αναμένουμε με ανυπομονησία την εξέλιξη της κρίσιμης αυτής υπόθεσης για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο έκτακτων συνθηκών και διαρκούς «κατ' εξαίρεσιν» και «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων» λήψης πολιτικών αποφάσεων και διάθεσης δημοσίου χρήματος».

Προφανώς μετά την επανάληψη του φαινομένου Πέτσα από τον υπουργό Μ. Βορίδη και την κατανομή άλλων 3 εκατ. ευρώ σε άγνωστα ελληνόφωνα Μέσα του εξωτερικού για την καμπάνια «ψήφο στην ομογένεια» και με πλήρη αδιαφάνεια, δύσκολα αναμένει κανείς μια διαφορετική αντίδραση από την ΕΑΔ.

Πολύ περισσότερο όταν αντί για πειστικές απαντήσει στην αδιαφάνεια και στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, η ΕΑΔ προχώρησε στη διάθεση 200.000 ευρώ για την πρόσληψη εταιρείας συμβούλου δημοσιότητας! Η διακήρυξη για τον επικείμενο διαγωνισμό δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Άραγε σε τι χρειάζονται οι ακριβοί σύμβουλοι προκειμένου να πληροφορηθούν οι πολίτες για το έργο της ΕΑΔ, όταν υπάρχουν (αν υπάρχουν) τα σχετικά πορίσματα των ελέγχων;

Μνημόνιο (!) ΕΑΔ - υπουργείου Παιδείας

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι υπεγράφη μεταξύ της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη, μνημόνιο συνεργασίας με στόχο τη συνεργασία για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο χώρο της Παιδείας. Κι αν αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς σημαίνει αυτό για μια Αρχή που καθήκον έχει να ελέγχει κάθε παραβατική συμπεριφορά του δημοσίου και των φορέων του σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, ιδού οι «διαφωτιστικές» απαντήσεις:

«Στις δράσεις συνεργασίας περιλαμβάνονται η ανάπτυξη κουλτούρας ακεραιότητας και λογοδοσίας μέσω σεμιναρίων, ημερίδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, απευθυνόμενα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς και η εκπόνηση Ειδικής Τομεακής Στρατηγικής Ευαισθητοποίησης κατά της διαφθοράς μέσω της εκπαίδευσης».

Για όσους αδυνατούν να κατανοήσουν, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συμπληρώνει: «[...] συνιστά μία ακόμη αφορμή να παρακινήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, να προωθήσουμε όλοι από κοινού την εννοιολογική εργαλειοθήκη που εστιάζει σε αξίες όπως η ακεραιότητα, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η ισονομία, με στόχο την ανάπτυξη κουλτούρας ακεραιότητας και λογοδοσίας ήδη από την παιδική ηλικία».

Κι αν ακόμα επιμένετε να μην κατανοείτε τι εννοεί ο «ποιητής» ο διοικητής Α. Μπίνης συμπληρώνει: «Η σχολική κοινότητα είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για να μυηθούν οι μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου στις βασικές αρχές της δημόσιας ακεραιότητας, ώστε ως ενήλικοι πολίτες να διεκδικήσουν αλλά και να στηρίξουν ενεργά τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της χώρας μας».

Από τα δημοτικά λοιπόν θα διδάσκεται στο εξής η κουλτούρα της διαφάνειας. Μέχρι τότε η διαφθορά, ο νεποτισμός, η αδιαφάνεια, η δωροδοκία, η σπατάλη του δημόσιου ταμείου και το ρουσφέτι των... ενηλίκων θα ελέγχονται με τα γνωστά στους πολίτες αποτελέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο για το σκάνδαλο Novartis
Κυβέρνηση και ΜΜΕ επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαμαρτυρίες για την ενοχοποίηση δημοσιογράφων και ζητούν δήθεν να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη στο έργο της • Μια μικρή μόνο αναδρομή στο πρόσφατο...
Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο για το σκάνδαλο Novartis
ΒΟΥΛΗ
«Λίστα Πέτσα»: η σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής
Προς οριστικοποίηση βαίνει η σύνθεση της 29μελούς εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει «την επιχείρηση πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος»,...
«Λίστα Πέτσα»: η σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εξεταστική για «λίστες Πέτσα» και Opinion Poll ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Εξεταστική για «λίστες Πέτσα» και Opinion Poll ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιάνουν τόπο τα 3 εκατ. στα ομογενειακά ΜΜΕ
Στο σαββατιάτικο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τη μεγάλη γαλάζια δεξαμενή ψήφων ομογενών στην οποία προσδοκά η κυβέρνηση παραλείψαμε να αναφερθούμε στην κυβερνητική απόφαση χρηματοδότησης, με 3 εκατ. ευρώ,...
Πιάνουν τόπο τα 3 εκατ. στα ομογενειακά ΜΜΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «ξέφραγο αμπέλι» της ενημέρωσης
Ενα μονόλεπτο βιντεάκι με έναν κρατούμενο που χόρευε τα Χριστούγεννα μόνος σε κάποιο διάδρομο των φυλακών Κορυδαλλού ήταν αρκετό για να προκαλέσει την οργή των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Το «ξέφραγο αμπέλι» της ενημέρωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας