• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 32.0°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 29.9°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 26.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 23.4°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.4°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 25.7°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.8°C
  0 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 31.0°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.3°C / 27.7°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.7°C / 27.8°C
  1 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  1 BF
  41%

Απάντηση Αντικαρκινικής Εταιρείας για δημοσίευμα της Εφ.Συν. 

 • A-
 • A+

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προέβη σε επιστολή προς την «Εφημερίδα των Συντακτών», με αφορμή δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Οι θάνατοι...της «ανάπτυξης»: Τρεις άστεγοι νεκροί!» που υπογράφει ο Χρήστος Κάτσικας. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρείας, καθώς και η απάντηση του συντάκτη της «Εφ.Συν.».

Η επιστολή της Εταιρείας

Προς τον Διευθυντή Σύνταξης
της «Εφημερίδας των Συντακτών»
κ. Σωτήρη Μανιάτη

Κύριε Διευθυντή

Στις 10/3/21 εμφανίσατε στην ηλεκτρονική σελίδα σας άρθρο του κ. Χρήστου Κάτσικα, το οποίο είχε δημοσιευθεί πριν 14 μήνες σε άλλο ιστότοπο και το οποίο αναπαράγει συκοφαντικές και αστήρικτες εκτιμήσεις του κ. Ραφαήλ Βασιλειάδη, τις οποίες υιοθετεί και ενισχύει και ο ίδιος ο κ. Κάτσικας, εις βάρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και των επιστημόνων συνεργατών της.

Είναι απίθανο και οι δύο να μην γνωρίζουν το έργο και την προσφορά της Εταιρείας μας στην κοινωνία και ειδικά στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας και στο δημόσιο σύστημα υγείας (αλλά και αν δεν ήξεραν θα έπρεπε πρώτα να ρωτήσουν) και ως εκ τούτου συμπεραίνουμε πως διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα με υστεροβουλία, για να ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο την πολιτική άποψη τους. Στο άρθρο διαπιστώνουν πως οι επιστήμονες μας «κάνουν την πάπια» και τους προτρέπουν στην κατά τη δική τους γνώμη ορθή πρακτική δηλ. «αντί να ζητούν απαγορεύσεις, χωρίς να αναφέρονται στο πρόβλημα, λες και είναι οι χειρότεροι συνδικαλιστές της αστυνομίας που έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα από τους σεβαστούς επιστήμονες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θα περιμέναμε να πούνε πολλές κουβέντες και να βγάλουν πολλές ανακοινώσεις για τον καρκίνο που τρώει τον κοσμάκη εξαιτίας του άγχους της φτώχειας, στην οποία τον έχουν ρίξει τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές. Αυτό θα περιμέναμε από τους επιστήμονες της Αντικαρκινικής Εταιρείας. Και αφού θα λύναμε τα στοιχειώδη για την αξιοπρεπή διαβίωση του κοσμάκη, θα ήμασταν όλο αυτιά για να ακούσουμε την άποψη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τα τζάκια».

Λοιπόν:

1. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δεν εκφράζει την άποψη της για τα τζάκια. Δημοσιοποιεί και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες και το κράτος μας, στηριζόμενη στα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μία μείζονα απειλή για τη ζωή των πολιτών. Περίπου 379.000 πρόωροι θάνατοι προκλήθηκαν το 2018 στην Ευρώπη και 13.180 πρόωροι θάνατοι εκτιμάται ότι συνέβησαν στη χώρα μας το 2020 εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Και δυστυχώς, απόλυτα τεκμηριωμένα, τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος ρυπαντής της ατμόσφαιρας τους χειμερινούς μήνες στις μεγάλες πόλεις είναι ο καπνός από την καύση ξύλων στα τζάκια και λιγότερο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ή η ρύπανση από τις βιομηχανίες. Οι συγκεντρώσεις των πιο επικίνδυνων μικροσωματιδίων, των PM 2,5 μm, που εκλύονται με την καύση των ξύλων, θεωρούνται καρκινογόνα κατηγορίας 1 και ευθύνονται για 11.100 πρόωρους θανάτους ετησίως στη χώρα μας, και τα επιτρεπτά όρια τους διαφέρουν από χώρα σε χώρα μεταξύ 10 -35μg/m3. 

Ξέρετε πόσο ψηλά έφταναν οι τιμές των PM2,5 τα βράδια του προηγούμενου μήνα; Έως και πάνω από 800μg/m3 στο Χαλάνδρι και έως 500μg/m3 σ’ όλη την υπόλοιπη Αθήνα! Είναι γνωστό ότι για κάθε αύξηση κατά 10 μg /m3 των PM2,5 το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται κατά 9%! Το να παραμένεις λοιπόν αδρανής (να κάνεις την «πάπια») σ΄ αυτή την κατάσταση σε καθιστά συνένοχο στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Η εκστρατεία μας αφενός ενημερώνει τους πολίτες για το θέμα αυτό, αφετέρου προτείνει την απαγόρευση της κατασκευής τζακιών στις νέες οικοδομές στις μεγάλες πόλεις και το σταμάτημα της χρήσης των υπαρχόντων (αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι τυχόν βελτιωτικά φίλτρα είναι οικονομικά ασύμφορα για τα νοικοκυριά, ενώ οι κρατικοί έλεγχοι για τις εκπομπές καπνού από τις καμινάδες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, θα ήταν πρακτικά αδύνατοι). Παράλληλα, όμως, και ας κάνουν ότι το αγνοούν οι αρθρογράφοι επικριτές μας, θέτουμε και το κράτος προ των ευθυνών του ζητώντας απ’ αυτό  να εξασφαλίσει φτηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολίτες και να συμβάλλει πιο δυναμικά στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου.

2. Καθώς η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία γνωρίζει καλά το θέμα καρκίνος είναι από την ίδρυση της σταθερά δραστήρια στην ενημέρωση του κοινού και των υπεύθυνων της Πολιτείας για το γεγονός πως ο καρκίνος είναι ένα σύνθετο ιατρο-κοινωνικό (και όχι αμιγώς ιατρικό) πρόβλημα και γι΄ αυτό όλοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την υποστήριξη των ασθενών και των οικείων τους και στις ίσες δυνατότητες φροντίδας για όλους τους ασθενείς.

3. Είμαστε η Εταιρεία που σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει τις επιπτώσεις της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας στη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα από καρκίνο και μαζί με τις διεθνείς οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε έχουμε θέσει ως έναν από τους στόχους μας το να συμβάλλουμε με προτάσεις και πίεση σε όσους βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων, ώστε αυτοί να λάβουν μέτρα για να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Συνολικά, δεν έχουμε πει απλά πολλές, αλλά έχουμε επι χρόνια κάνει αμέτρητες κουβέντες (και πράξεις) για το θέμα «κοινωνική ανισότητα και καρκίνος», γι΄ αυτό οι σχετικές «νουθεσίες» των δύο προαναφερόμενων αρθρογράφων δεν μας αφορούν.

4. Η Ε.Α.Ε. είναι μία οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών με συγκεκριμένο αντικείμενο ενασχόλησης και δεν είναι πολιτικό κόμμα ώστε να έχει μία γενικότερη άποψη και δράσεις για το σύνολο της κοινωνικής ζωής. Προσφέρουμε βοήθεια στην Πολιτεία και σ’ όλους τους πολιτικούς φορείς όταν μας ζητηθεί, χωρίς διακρίσεις και χωρίς να αποφεύγουμε να ασκήσουμε κριτική όταν εκτιμήσουμε πως είναι απαραίτητη.

Όλες οι υπηρεσίες μας παρέχονται δωρεάν στους πολίτες και κανένα μέλος μας δεν αμείβεται για την προσφορά του στην εταιρεία. Διαχρονικά εκτιμούμε ότι καμία παρεμφερής οργάνωση δεν έχει στηρίξει τόσο πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας όσο η δική μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια που με συκοφαντικό τρόπο έχει παραχαραχθεί στο άρθρο του κ. Κάτσικα. (Αν είναι δυνατό να παρουσιαζόμαστε «ως οι χειρότεροι συνδικαλιστές της αστυνομίας»!!!) . Θα θέλαμε δε να προσκαλέσουμε κάποιο δημοσιογραφικό στέλεχος σας να μας επισκεφθεί και να ενημερωθεί πλήρως για την 63χρονη δράση μας και έτσι να δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες σας να γνωρίσουν καλύτερα το έργο μας, καθώς αποφεύγουμε ως μη σωστό -ιδίως αυτή την εποχή- να ξοδεύουμε χρήματα για τη δημόσια προβολή μας και προτιμάμε να τα διαθέτουμε όλα σε ενέργειες που προωθούν τον αντικαρκινικό αγώνα μας. 

Ευχόμενος να δημοσιεύσετε αυτή την επιστολή,
με φιλικούς χαιρετισμούς

Η απάντηση του συντάκτη 

Καμιά πρόθεση δεν είχαμε ούτε έχουμε να παραχαράξουμε την αλήθεια και να συκοφαντήσουμε την Αντικαρκινική Εταιρεία. Και έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για το «λες και είναι οι χειρότεροι συνδικαλιστές της αστυνομίας» και το παίρνουμε πίσω γιατί είναι αλήθεια ότι αυτούς (τους χειρότερους συνδικαλιστές της αστυνομίας) δεν μπορεί εύκολα ούτε να τους μοιάσει ούτε να τους συναγωνιστεί κανείς. Και αναγνωρίζουμε επίσης και την προσφορά των επιστημόνων της Αντικαρκινικής εταιρείας, ανάμεσα σε άλλα,  για την ενημέρωση στο πρόβλημα ατμοσφαιρική ρύπανση που αποτελεί μία μείζονα απειλή για τη ζωή των πολιτών.

Ωστόσο, είμαστε, από την άλλη, πολύ ευαίσθητοι αυτοί την εποχή με τη διαχείριση της πανδημίας που θυμίζει, έντονα, σε πολλά σημεία, τις μέρες των μνημονίων, όταν από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι ευαγγελιστές της αγοράς, ως «επιτροπές σοφών», «ειδικοί», τεχνοκράτες, οικονομολόγοι, πανεπιστημιακοί κλπ νάρκωναν το μυαλό των ανθρώπων με θεραπευτικές αγωγές, εν είδη ιατρικών συνταγών, για να στρώσουν λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας στα «μέτρα» των κυβερνήσεων που έγδερναν, σε χρόνο dt, εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα.

Κάτι παρόμοιο φαίνεται να ζούμε τους τελευταίους μήνες όπου μια μερίδα «ειδικών», ως διακοσμητές της πρόσοψης, βασανίζουν τα επιστημονικά δεδομένα  για να δικαιολογήσουν τις κυβερνητικές αντιφάσεις και προσφέρουν άλλοθι με το επιστημονικό τους «κύρος», σε πολιτικές αποφάσεις που καθώς στοιχίζονται με τις έννοιες "κόστος-κέρδος", λαμβάνονται με κριτήριο κάθε άλλο παρά τις λαϊκές ανάγκες.   Και σ' αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη και όσοι επιστήμονες  δέχονται να γίνουν «πλυντήριο» της κρατικής αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία αφήνει αθωράκιστο και τελικά ανυπεράσπιστο το λαό.

Αυτή η κατάσταση, είχε σαν αποτέλεσμα μαζί με τα ξερά να καούν, σε επίπεδο λόγου, με ευθύνη δική μας, και τα χλωρά. Παίρνουμε το λόγο μας πίσω, ζητάμε συγνώμη και ευχόμαστε οι επιστήμονες της Αντικαρκινικής Εταιρείας να μη σταματήσουν να αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας στη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα από καρκίνο και να συμβάλλουν με προτάσεις και πίεση ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Χρήστος Κάτσικας

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Δεκάδες τάνκερ πραγματοποιούν καθημερινά μεταφορτώσεις εν πλω δίπλα στην Ελαφόνησο
Επιβεβαιώνονται οι υποψίες των Lloyds για ξέπλυμα προέλευσης/Σκάνδαλο υποκλοπών: Πύργος της Βαβέλ η Ν.Δ./efood: Τα μαγικά του νέου αλγόριθμου/Στο 9% σκαρφάλωσε η αύξηση της τιμής της χονδρικής ρεύματος.
Δεκάδες τάνκερ πραγματοποιούν καθημερινά μεταφορτώσεις εν πλω δίπλα στην Ελαφόνησο
MEDIA
Βραχυκύκλωμα στην παροχολογία: Οι Βρυξέλλες βάζουν «φρένο» στις εξαγγελίες Μητσοτάκη
Ανησυχεί η Ε.Ε. για πολιτική αβεβαιότητα και υπερχρέωση της Ελλάδας • Μετριάζει τις υποσχέσεις το Μαξίμου μετά το φρένο των Βρυξελλών • Διαψεύδει ο Θ. Σκυλακάκης την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Βραχυκύκλωμα στην παροχολογία: Οι Βρυξέλλες βάζουν «φρένο» στις εξαγγελίες Μητσοτάκη
MEDIA
Αναδιπλώθηκαν μετά τον διεθνή διασυρμό
Σιγή ιχθύος για τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και φονική αστυνομική βία/Σκάνδαλο υποκλοπών: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου/Ηλεκτρική Ενέργεια: Tα μελτέμια φεύγουν, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια έρχονται
Αναδιπλώθηκαν μετά τον διεθνή διασυρμό
MEDIA
Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Σανίδα σωτηρίας ψάχνει η κυβέρνηση
Σχέδιο διάχυσης ευθυνών με την επέκταση της διερεύνησης για μια δεκαετία προωθεί το Μαξίμου/Η ΕΛ.ΑΣ. βρήκε και διέσωσε τους 38 πρόσφυγες που θεωρούσε ανύπαρκτους επί έναν μήνα/Ακρόπολη: Ουρές, ταλαιπωρία και...
Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Σανίδα σωτηρίας ψάχνει η κυβέρνηση
MEDIA
«Δι­πλή μαρτυρία» για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο» (μέρος 2ο)
Μία ξεχωριστή προσφορά φιλοξενεί η «Εφημερίδα των Συντακτών» αυτό το Σαββατοκύριακο, με την έκδοση των 3,90 ευρώ.
«Δι­πλή μαρτυρία» για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο» (μέρος 2ο)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας