Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μιανμάρ όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των πολιτών που διαδήλωναν κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ταυτόχρονα, η χούντα κατηγορεί την ανατραπείσα πρωθυπουργό, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που κέρδισε με μεγάλο ποσοστό τις εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο, για δωροληψία.
Σύμφωνα με άνδρα που μετείχε στη διαδήλωση και βοήθησε στη μεταφορά των νεκρών, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μιέινγκ της κεντρικής Μιανμάρ όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. Τον αριθμό αυτό επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters και ένας νοσηλευτής.
«Διαδηλώναμε ειρηνικά», είπε ο 31χρονος άνδρας. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι πυροβολούσαν».
Επίσης, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην περιφέρεια Βόρεια Νταγκόν της Ρανγκούν, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, ενώ φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Facebook εικονίζουν έναν άνδρα να κείτεται στο δρόμο και να αιμορραγεί από τραύμα στο κεφάλι. Ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Μανταλάι, όπου επίσης οι δυνάμεις της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.
Η Διεθνής Αμνηστία, μετά τις πληροφορίες για τους νέους θανάτους σήμερα, κατηγόρησε τον στρατό ότι χρησιμοποιεί τακτικές μάχης κατά των διαδηλωτών. Νωρίτερα, η οργάνωση Ένωση Αρωγής για τους Πολιτικούς Κρατουμένους είχε ανακοινώσει πως έως χθες είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 60 διαδηλωτές και περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης της Σου Τσι.
Η Διεθνής Αμνηστία, με έκθεσή της, κατηγόρησε τον στρατό ότι κάνει χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον των διαδηλωτών, ότι πολλοί τεκμηριωμένοι φόνοι ισοδυναμούν με εξωδικαστικές εκτελέσεις, ενέργειες που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Δεν είναι ενέργειες μεμονωμένων αξιωματικών. Πρόκειται για αμετανόητους διοικητές που εμπλέκονται ήδη σε εγκληματα κατά της ανθρωπότητας και αναπτύσσουν ανοικτά τα στρατεύματά τους και τις φονικές μεθόδους τους», δήλωσε η Τζοάν Μάρινερ της Διεθνούς Αμνηστίας.
Από την πλευρά τους οι στρατιωτικοί αρνούνται τις κατηγορίες, με τον εκπρόσωπο της χούντας, ταξίαρχο Ζο Μιν Τουν, να υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι πειθαρχημένες και χρησιμοποιούν βία μόνο όταν είναι απαραίτητο. «Η αναταραχή δεν πρέπει να ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα και η Δύση κάνει υποθέσεις που είναι εσφαλμένες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Ζο Μιν Τουν ισχυρίστηκε ότι η πρωθυπουργός Αούνγκ Σαν Σου Τσι δέχθηκε παράνομες πληρωμές ύψους 600.000 δολαρίων καθώς και χρυσό ενώ ήταν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με μήνυση πρώην αξιωματούχου.
Επίσης, υποστήριξε πως σε υποθέσεις διαφθοράς εμπλέκονται τόσο ο πρόεδρος της Μιανμάρ Ουίν Μιντ όσο και αρκετοί υπουργοί. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος άσκησε πίεση στην εκλογική επιτροπή να μην επιληφθεί των αναφορών των ενόπλων δυνάμεων για παρατυπίες στις εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Τον ισχυρισμό των ενόπλων δυνάμεων περί εκλογικής νοθείας απορρίπτει η εκλογική επιτροπή.
Ο Ζο Μιν Τουν επανέλαβε ακόμη ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι στην εξουσία για συγκεκριμένη περίοδο μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών. «Είμαστε στον δρόμο προς την αυθεντική δημοκρατία», δήλωσε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας