• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.8°C / 35.2°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 34.3°C
  1 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 30.9°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 28.1°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 30.9°C
  3 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 30.1°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 26.6°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 31.4°C
  1 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 27.5°C
  1 BF
  23%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 27.5°C / 35.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 23.8°C / 31.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 35.5°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 33.9°C
  3 BF
  19%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  34%
EUROKINISSI

Εξώδικο της ΟΙΕΛΕ στην Κεραμέως για τα Αρσάκεια σχολεία

 • A-
 • A+
Η Ομοσπονδία καταλογίζει στην υπουργό Παιδείας «αδράνεια στην αντιμετώπιση του σκανδάλου της σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών». Επιστολή του προέδρου της ΟΙΕΛΕ στον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητά να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας» απέστειλε σήμερα εξώδικη-πρόσκληση-διαμαρτυρία προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξαιτίας –όπως τονίζει η Ομοσπονδία– λόγω της αδράνειας που επιδεικνύει η υπουργός στην αντιμετώπιση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών στα Αρσάκεια σχολεία «από τον εκπαιδευτικό θεατρικής αγωγής και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, ενδεχομένως και από άλλα στελέχη του σχολείου».

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, η «αδράνεια-απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να παρέμβει συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές καταγγελίες και μαρτυρίες και ότι έχει εκδοθεί Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών στο οποίο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην διαχρονική εγκληματική δράση του εν λόγω». Όπως αναφέρει η εξώδικη διαμαρτυρία, «αυτή η περίεργη στάση ανοχής του Υπουργείου βλάπτει πολύ σοβαρά το σχολείο, καθώς διασύρονται εκπαιδευτικοί και διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του, ενώ αποθρασύνονται όσοι επιδιώκουν να συγκαλυφθεί το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο».

Επίσης, η Ομοσπονδία ζητά να προχωρήσει η υπουργός σε άμεσο διοικητικό-οικονομικό έλεγχο των Αρσακείων Σχολείων και να διερευνήσει την εργασιακή σχέση του Δημήτρη Λιγνάδη (ή όποιου άλλου εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης) με το σχολείο.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός απέστειλε επιστολή για το ίδιο ζήτημα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη, ώστε να απομακρυνθούν από την εκπαίδευση όσοι συγκαλύπτουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η επιστολή του Μ. Κουρουτού

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές μαρτυρίες και καταγγελίες για απεχθείς πράξεις βίας και σεξουαλικής κακοποίησης σε πολλούς χώρους του κοινωνικού φάσματος με συνέπεια την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση κάθε υγιώς σκεπτόμενου πολίτη. Μεταξύ αυτών αναδείχθηκαν και σοβαρότατες καταγγελίες τόσο για το ρόλο και τη δράση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι πρότινος εκπαιδευτικού συνεργάτη θεατρικής αγωγής των Αρσάκειων Σχολείων, ενδεχομένως και για κάποια άλλα στελέχη του ιστορικού αυτού Ιδρύματος, με καταφανείς ενδείξεις για την προσπάθεια αποσιώπησης και υποβάθμισης της σοβαρότητας του θέματος από τον Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη.

Δυστυχώς, Κύριε Πρωθυπουργέ,

κάποιοι επιχειρούν να χρωματίσουν πολιτικά την κακοποίηση των παιδικών σωμάτων και ψυχών, να μετατρέψουν δόλια μια βαρύτατη κοινωνική παθογένεια σε μικροκομματική αντιπαράθεση. Κάποιοι, αντί να εστιάσουν στην κάθαρση, στην απομόνωση και στην τιμωρία των υπαιτίων επέλεξαν την «εργαλειοποίηση» του θέματος επενδύοντας στον αποπροσανατολισμό και τη συσκότιση της πραγματικότητας είτε για να ενισχύσουν τη σύγχυση και τη γενίκευση της κοινωνικής αδιαφορίας, είτε για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες οι οποίες αποδεικνύονται διαχρονικές και εξαιρετικά βαρύτατες. Κι αυτό γιατί απέναντι στην σεξουαλική κακοποίηση, στο βιασμό, στην προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, στην κάθε λογής βία και κατάχρηση εξουσίας δεν μπορούμε ούτε να αμυνόμαστε, ούτε να προσποιούμαστε τους αδιάφορους πίσω από «ηθικολογίες» και ρητορικές πομφόλυγες.

Εδώ και μερικές εβδομάδες αν και καταγγέλλονται στη δημόσια σφαίρα σοβαρότατα περιστατικά βίας, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών, κυρίως στα Αρσάκεια Σχολεία, αν και έχει εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που αποδίδει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα για κακοποίηση ανήλικων παιδιών, ο κρατικός επόπτης, το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια που να υποδηλώνει, έστω, ένα προσχηματικό ενδιαφέρον για τη σοβαρότητα του θέματος. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, έχουν δέσμια αρμοδιότητα πειθαρχικής παρέμβασης τη στιγμή που ο διοικητικός και οικονομικός έλεγχος των ισότιμων σχολείων (στα οποία ανήκουν τα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας) προβλέπεται ρητά από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 682/77 με την τοποθέτηση ειδικών υπαλλήλων-επιτρόπων με απόφαση Υπουργού Παιδείας.

Ενημερωτικά και μόνο, σάς αναφέρω ότι τα Αρσάκεια Σχολεία υπάγονται στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η οποία αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ). Είναι ισότιμα με τα δημόσια σχολείο, μ’ άλλα λόγια διέπονται από ειδικό νομοθετικό καθεστώς. Επομένως, σύμφωνα και με τη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Πολιτεία και τα συντεταγμένα θεσμικά της όργανα έχουν καθήκον να ασκούν αυξημένη διοικητική εποπτεία στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας τους.

Δυστυχώς κύριε Πρωθυπουργέ,

η προκλητική αδράνεια και αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας πλήττει ανυπολόγιστα την ουσιαστική αλλά και συμβολική λειτουργία του ιστορικού αυτού εκπαιδευτηρίου, τη στιγμή που αφήνει «ανέγγιχτα» τα όσα καταμαρτυρούνται και καταγγέλλονται από δεκάδες πρώην μαθητές των Αρσακείων στη δημόσια σφαίρα. Η απουσία παρέμβασης εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε αυτή τη συγκυρία ενισχύει το διασυρμό των εκπαιδευτικών και του έργου τους, αυξάνει την καχυποψία και την απογοήτευση της κοινωνίας δίνοντας το μήνυμα της συγκάλυψης αλλά και της απουσίας κάθε μορφής κοινωνικού και δημόσιου ελέγχου σε πράξεις που πλήττουν το κοινό περί δικαίου και ηθικής αίσθημα. Η παρέμβαση αυτή οφείλει να λάβει χώρα λόγω της οφειλόμενης αυξημένης διοικητικής εποπτείας επί των ισότιμων σχολείων και δεν πρέπει να συγχέεται με την εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση.

Προσωπικά, έχοντας πλήρης επίγνωση της κρισιμότητας και της σοβαρότητας του θέματος ζήτησα δημόσια από το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας την απομάκρυνση του Προέδρου της Γ. Μπαμπινιώτη. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη και η διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής κωφεύει. Αντιθέτως, αναδύεται μια πανικόβλητη προσπάθεια συγκάλυψης και εκφοβισμού αφού ο κ. Μπαμπινιώτης, αντί να πρωτοστατεί στις ενέργειες
κάθαρσης επιτίθεται εμμονικά κατά όσων καταγγέλλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης. Γιατί άραγε;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Για τους παραπάνω λόγους και βάσει της θεσμικής σας ιδιότητας, έχετε την ηθική αλλά και την πολιτική υποχρέωση να παρέμβετε αποφασιστικά, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών και θεσμικής ολιγωρίας. Η διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης των Αρσακείων, αλλά και κάθε υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών σε οποιοδήποτε σχολείο, μεγάλο ή μικρό, δημόσιο ή ιδιωτικό, απαιτείται να καταστεί επείγουσα προτεραιότητα του δικού σας προσωπικού ενδιαφέροντος.

Οφείλετε να μεριμνήσετε, ώστε όλοι όσοι επιχειρούν να συγκαλύψουν ή αδρανούν ή ολιγωρούν να πράξουν τα δέοντα απέναντι σε ειδεχθείς πράξεις, απαιτείται να πάψουν να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Πολιτείας. Η απομόνωση και η απομάκρυνσή τους από τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή για την κάθαρση και την απόδοση δικαιοσύνης στις παιδικές και εφηβικές ψυχές που τραυματίστηκαν από «ευπρεπείς» ασυνείδητους που δρούσαν και δρουν ανενόχλητοι ελέω της σιωπής και της θεσμικής αδιαφορίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή!

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ

Μιχάλης Κουρουτός

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διορισμοί εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση [λίστες]
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η ανακοίνωση των 11.700 μόνιμων διορισμών: 9.535 εκπαιδευτικοί σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων και 451 εκπαιδευτικοί σε Μουσικά σχολεία.
Διορισμοί εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση [λίστες]
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νίκη Κεραμέως: Με αλλαγμένα πρωτόκολλα η νέα σχολική χρονιά
Την αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα σχολεία με τη νέα χρονιά προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, που υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί «έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα». Όπως είπε ότι «απόλυτη...
Νίκη Κεραμέως: Με αλλαγμένα πρωτόκολλα η νέα σχολική χρονιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας δρόμου για προσλήψεις εκπαιδευτικών
Οι νέοι μόνιμοι θα έχουν «κλείσει» μέχρι τις 15 Αυγούστου και η πρώτη φάση για αναπληρωτές μέχρι 31 Αυγούστου ● Η πολιτική της αδιοριστίας δημιούργησε μαύρη τρύπα δεκάδων χιλιάδων κενών εκπαιδευτικών που...
Αγώνας δρόμου για προσλήψεις εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έως 22 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για εισαγωγή στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ
Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή σπουδαστών και σπουδαστριών στα 30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ΟΑΕΔ, για το έτος κατάρτισης 2021-2022, σε 42 ειδικότητες.
Έως 22 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για εισαγωγή στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Eίπε - ξείπε ο Κυριάκος και τελικά εκβιασμός
Αυστηρές ποινές όπως απαγόρευση εισόδου στα σχολεία, αναστολή καθηκόντων και περικοπή μισθού προβλέπει η πολυτροπολογία που κατέθεσε η Κεραμέως ● Νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι «δεν θα είναι...
Eίπε - ξείπε ο Κυριάκος και τελικά εκβιασμός
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως έξω από τη Βουλή [Live από τη Βουλή]
Εκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε εξέλιξη με τη συμμετοχή των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και άλλων συνδικάτων και συλλογικοτήτων, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου της υπουργού Παιδείας.
Ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως έξω από τη Βουλή [Live από τη Βουλή]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας