• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 18.3°C
  0 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.5°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 14.1°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.5°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 18.8°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.8°C / 17.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 18.5°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.2°C / 15.6°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  88%

 

 

Photo 122201669 © Piyamas Dulmunsumphun | Dreamstime.com

Ισότητα των δύο φύλων: έχουμε καταφέρει κάτι;

 • A-
 • A+

Η ανισότητα των φύλων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

«Σε όλες τις δράσεις της, η Eυρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να εξαλειφθούν οι ανισότητες και να προαχθεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της αντίστοιχης Επιτροπής: «Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει και φιλόδοξοι ως προς αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε.»

 • Στην πραγματικότητα όμως έχουμε καταφέρει κάτι το 2021?

 • Ποιός ο ρόλος όλων αυτών των οργανώσεων υπέρ της γυναίκας, όταν συνεχώς επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια?

 • Ποιός όμως μας καθορίζει τελικά?

Αρκετές μελέτες σχετικά με την ψυχολογία των φύλων αποκάλυψαν ότι η κοινωνική μάθηση και οι πολιτιστικοί παράγοντες επηρεάζουν τους ρόλους των φύλων και τη συμπεριφορά των φύλων (Cahill, 1986; Hacking, 1999; Francis, 2000;). Ο όρος «ρόλος του φύλου» εισήχθη για πρώτη φορά από τους Money et al. (1955) και περιγράφει ένα σύνολο κοινωνικών κανόνων, που υπαγορεύουν τι είδους συμπεριφορές θεωρούνται επιθυμητές ή κατάλληλες για ένα άτομο με βάση το πραγματικό ή αντιληπτό φύλο τους. Τα παιδιά αποκτούν ρόλους φύλου από τους γονείς και το κοινωνικοπολιτισμικό τους περιβάλλον. Αυτοί οι κοινωνικά κατασκευασμένοι ρόλοι των φύλων μπορούν να οδηγήσουν σε ίσα δικαιώματα μεταξύ των φύλων, αλλά και σε σοβαρά μειονεκτήματα και διακρίσεις με μια αξιοσημείωτη ποικιλία μεταξύ διαφορετικών χωρών.

Επιπλέον, τα μέσα ενημέρωσης και ο πολιτιστικός τομέας συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση των πεποιθήσεων και των αξιών των πολιτών, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.

Oσο κι αν φαίνεται παράλογο, το 2020, τo 34% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι και στην ανατροφή των παιδιών. (End FGM European Network)

Σίγουρα έχουμε αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, γεγονός, που έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, ιδίως στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού και της έλλειψης δεξιοτήτων. Επιπλέον, ενισχύει τη θέση των γυναικών ώστε να μπορούν να χαράζουν τη δική τους πορεία, να συμμετέχουν ενεργά στον δημόσιο βίο και να είναι οικονομικά ανεξάρτητες. Όμως τα έμφυλα στερεότυπα επιτείνουν σημαντικά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας κατοχυρώνεται στις Συνθήκες από το 1957 και έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ. Η πραγματικότητα: στις ΗΠΑ, ο μέσος μισθός των γυναικών είναι 20% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο των ανδρών, παρά το γεγονός ότι εργάζονται στον ίδιο τομέα, έχουν υψηλότερα ποσοστά εκπαίδευσης και εργάζονται περισσότερες ώρες (βλ. Γραφείο Στατιστικής Εργασίας, 2015). Το μισθολογικό χάσμα στην Ευρώπη μεταξύ των φύλων είναι 15.7% ενώ το συνταξιοδοτικό 30.1%. (Eurostat, 2019)

Οι μειωμένες αποδοχές, τα υψηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης και τα χρονικά κενά στη σταδιοδρομία λόγω ευθυνών φροντίδας, που αναλαμβάνουν οι γυναίκες συμβάλλουν σημαντικά στο χάσμα αυτό. Σημειωτέον, ότι σε κάθε οικονομική κρίση οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες.

Παρά λοιπόν τη θεσμική κατοχύρωση κάποιων δικαιωμάτων των γυναικών, στα παλαιότερα δεδομένα, έρχονται να προστεθούν νέες συνθήκες που καθιστούν το δρόμο προς την ισότητα συνεχή και γεμάτο εμπόδια. Το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, το ελαστικό ωράριο, η εργολαβία, η δουλειά με το κομμάτι στο σπίτι, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι μερικές από τις νέες εκείνες εργασιακές σχέσεις που μαζί με την ανισόμετρη επαγγελματική εξέλιξη και τις μικρότερες αμοιβές, διαιωνίζουν την αντίληψη ότι η γυναίκα είναι και παραμένει εργαζόμενη δεύτερης κατηγορίας.

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τον κατά φύλο καταμερισμό της εργασίας, την ανεπάρκεια της κοινωνικής υποδομής και την προστασία της μητρότητας, και φυσικά τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που συνεχίζουν να θέλουν τη γυναίκα στους παραδοσιακούς ρόλους εντός του σπιτιού, θα έχουμε μία πλήρη εικόνα της κατάστασης στην οποία βιώνει η γυναίκα την καθημερινότητα της .

Αν πάλι αναφερθούμε στην εκπροσώπηση των φύλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην πολιτική, θα παρατηρήσουμε ότι στις ηγετικές θέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται υπερβολικά ελάχιστες γυναίκες, είτε πρόκειται για την πολιτική ή τους κρατικούς φορείς, είτε πρόκειται για τα ανώτατα δικαστήρια ή τα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων. Αυτό ισχύει ακόμη και αν υπάρχει ίση εκπροσώπηση των φύλων στα χαμηλότερα επίπεδα. Σημειώνω, ότι μόνο ένας στους 8 επιμελητές χειρουργούς στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ποσοστό απελπιστικά μικρό το 2021 και αυτό όταν το 66% των φοιτητών Ιατρικής είναι γυναίκες. (WinS-UK)

Είναι λογικό, όταν οι ανώτατες θέσεις κατέχονται αποκλειστικά από άνδρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, να διαμορφώνεται ένα μοντέλο προσλήψεων για τους διαδόχους, μερικές φορές μόνο λόγω «ασυναίσθητης μεροληψίας».

ΕΠΟΜΕΝΩΣ:

 • Κανένας δεν έχει καταφέρει να προωθήσει ως όφειλε την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλες τις δραστηριότητες, που απαιτούνται από τις Συνθήκες της ΕΕ.

 • Η ισότητα των φύλων συνιστά βασική αξία όλων των χωρών, θεμελιώδες δικαίωμα και κεφαλαιώδη αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, αποτελεί δε ουσιώδη προϋπόθεση για μια καινοτόμο, ανταγωνιστική και ακμάζουσα οικονομία. Στις επιχειρήσεις, την πολιτική και την κοινωνία στο σύνολό της, μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας μόνο αν εκμεταλλευθούμε όλα τα ταλέντα και την πολυμορφία μας.

Οι γυναίκες και οι άνδρες σε όλη την πολυμορφία τους θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, να αμείβονται εξίσου για εργασία ίσης αξίας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη διοίκηση, την πολιτική και βέβαια την ίδια τη ζωή!

* MD, PhD, FEBTS, Χειρουργός Θώρακος, Δ/ντρια ΕΣΥ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Γυναικεία φύση»
Η στερεότυπη αντίληψη και ιδεολογία, που εσείς διαμορφώνετε κ. Συρεγγέλα, υποστηρίζει ότι η πολιτική είναι ασυμβίβαστη με τη γυναικεία φύση και δεν της ταιριάζει. Αλλά τι είναι γυναικεία φύση;
«Γυναικεία φύση»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοί που κυβερνούν την Τουρκία δεν πιστεύουν στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών
Η προσπάθεια αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι παράνομη και παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών.
Αυτοί που κυβερνούν την Τουρκία δεν πιστεύουν στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ομοιότητα - Ισότητα - Συμπληρωματικότητα
Η ανομοιότητα επιστρατεύεται, εν προκειμένω, ως πρόσχημα για τη συντήρηση και ανοχή ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων. Ευτυχώς για όλους, οι γυναίκες διαφέρουμε πολλαπλώς από τους άνδρες.
Ομοιότητα - Ισότητα - Συμπληρωματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διπλή Βάρδια, Διπλή Καταπίεση
Ο φεμινισμός είναι συνώνυμος με την χειραφέτηση κάθε εργαζόμενης γυναίκας, ντόπιας ή μετανάστριας, ετερόφυλης ή ομοφυλόφιλης, πλούσιας ή φτωχής.
Διπλή Βάρδια, Διπλή Καταπίεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «Εύα/Μάγδα» στην ύστερη νεωτερικότητα: Διασφαλίζοντας την αναπαραγωγή της «καπιταλιστικής αριστείας»
Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί το εκπαιδευτικό υλικό που μοιράστηκε στα σχολεία με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών στη φυσική, μέσα από απλοποιημένα παραδείγματα από την καθημερινότητα και μέσα από την...
Η «Εύα/Μάγδα» στην ύστερη νεωτερικότητα: Διασφαλίζοντας την αναπαραγωγή της «καπιταλιστικής αριστείας»
Ημέρα της Γυναίκας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πως αποφασίζει να απεργήσει μία γυναίκα;
Πως αποφασίζει να απεργήσει μία γυναίκα; Πρέπει να απευθυνθεί στο σωματείο της; Πρέπει να πάει στο αφεντικό της; Πρέπει να ρωτήσει τον άντρα της ή τον πατέρα της; Παίζει ρόλο ότι είναι τριήμερο; Πως το...
Πως αποφασίζει να απεργήσει μία γυναίκα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας