• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 32.9°C
  4 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 34.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 35.5°C
  3 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  30%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.6°C / 33.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 30.9°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 31.5°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 27.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.1°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.1°C / 33.3°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  46%

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 - καταστολή στην πορεία

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πρωτοβουλία Δικηγόρων: Αστυνομικές παρανομίες και ψέματα για την πορεία της 5/3

 • A-
 • A+

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών, που συμμετείχε στην πορεία αλληλεγγύης στα αιτήματα του απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, το απόγευμα της Παρασκευής 5 Μαρτίου, καταθέτει με ανακοίνωσή της έκθεση με την οποία καταγγέλλει τους πέντε λόγους γιατί η άγρια καταστολή που υπέστησαν οι συμμετέχοντες ήταν παράνομη. 

Επίσης, καταγγέλλει την αστυνομία ότι, για δικαιολογήσει τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών, «ψεύδεται ασύστολα και παραπλανά τους δημοσιογράφους που τυχόν δεν ήταν παρόντες, διασπείροντας fake news», όπως ότι η συγκέντρωση έγινε στο οδόστρωμα και ότι τους ζητήθηκε να απομακρυθούν. Αντίθετα, αναφέρει, δέχθηκαν απρόκλητη και βίαιη επίθεση από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

5 Μαρτίου 2021

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Όπως σημειώνουν έχουν αποδεικτικό υλικό για όσα υποστηρίζουν και δηλώνουν ότι επιφυλάσσονται να το συγκεντρώσουν και να το καταθέσουν «στις αρμόδιες αρχές για να αναζητηθούν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες αυτών που έδωσαν τις ως άνω παράνομες εντολές και αυτών που εν γνώσει της παρανομίας τους τις υλοποίησαν».

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Να σημειωθεί ότι όπως κατήγγειλαν και διαδηλωτές, χωρίς να υπάρξει καμία πρόκληση, την ώρα που άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, αστυνομικές δυνάμεις τους περικύκλωσαν και άρχισαν να κάνουν χρήση χημικών και κρότου λάμψης διαλύοντας τη συγκέντρωση, ενώ στη συνέχεια τους κυνήγησαν στην οδό Σταδίου. Στη διάρκεια των επεισοδίων, έγινα 14 προσαγωγές.

Έκθεση της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών

Λεπτό προς λεπτό, όλα τα ψέματα και οι παραβιάσεις της νομιμότητας από την ΕΛΑΣ την Παρασκευή 5/3 στο Σύνταγμα

Το κατασταλτικό όργιο της ΕΛΑΣ την Παρασκευή 5/3 δεν κουρέλιασε μόνο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στις δημόσιες συναθροίσεις, αλλά ακόμα και αυτόν τον νόμο 4703/2020 (νόμο Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις). Όλες οι προβλέψεις που είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης στην από 21/1/2021 συνέντευξη τύπου με θέμα «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Υπαίθριων Συναθροίσεων» γελοιοποιήθηκαν την Παρασκευή από τους υφιστάμενους και τους επιτελείς του. Αυτός είναι ο λόγος που το από 5/3/2021 δελτίο τύπου της ΓΑΔΑ (https://archive.is/0dmPu) ψεύδεται ασύστολα, προκειμένου να συγκαλύψει το γεγονός της παραβίασης ακόμα και αυτού του νόμου Χρυσοχοϊδη.
Αναλυτικά λεπτό προς λεπτό τι συνέβη στις 5/3 στο Σύνταγμα:

17:30-18:00: Κόσμος που προσέρχεται στο Σύνταγμα από τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου κοκ, για να συμμετάσχει στην κληθείσα συνάθροιση από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών, τους φοιτητικούς Συλλόγους, αριστερές οργανώσεις και την «Συνέλευση Αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα», εμποδίζεται από μπλόκα αντρών των ΜΑΤ, με κριτήριο ποιοί/ές «μοιάζουν» πιθανοί διαδηλωτές και διαδηλώτριες.

ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΠΡΩΤΗ: Η απαγόρευση μετάβασης σε νόμιμη συνάθροιση είναι παράνομη. Η συνάθροιση ήταν απολύτως νόμιμη, καθώς καμία απαγόρευση δεν είχε εκδοθεί από την Αστυνομία κατ' άρθρο 7 του ν. 4703/2020. Η μετάβαση στη συνάθροιση ήταν περαιτέρω νόμιμη σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ Β τ. 843/3.3.2021, με αριθ.. Δ1α/ΓΠ.οικ. 13805/3.3.2021 ΚΥΑ), άρθρο 3 παρ. 2, περίπτωση ιγ): «Μετάβαση προς τον σκοπό συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας της δημόσιας υγείας».

18:00: Πάνω στην πλατεία Συντάγματος, οι επικεφαλής της Αστυνομίας προσεγγίζουν περίπου 50-60 άτομα, στην πλειοψηφία τους δικηγόρους, που έχουν ήδη ανοίξει το πανό της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών. Ο επικεφαλής ενημερώνει ότι η συγκέντρωση – η οποία δεν έχει κατέβει στον δρόμο αλλά βρίσκεται στο συντριβάνι της πλατείας – πρέπει να διαλυθεί.

ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η νόμιμη διαδικασία διάλυσης συνάθροισης ουδέποτε τηρήθηκε. Η συνάθροιση διαλύθηκε κατά παράβαση του α. 9 του ν. 4703/2020, καθώς α) δεν είχε εκδοθεί απαγόρευση του άρθρου 7, β) οι συμμετέχοντες δεν παραβίασαν περιορισμούς του άρθρου 8, καθώς τέτοιοι δεν είχαν τεθεί, γ) η συνάθροιση δεν είχε εξελιχθεί σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων και δ) ο επικεφαλής δεν ζήτησε από τους παριστάμενους να ορίσουν οργανωτή κατ' άρθρο 3.

18:10: Διμοιρία των ΜΑΤ σφίγγει εντός κλοιού τους συγκεντρωμένους πάνω στην πλατεία Συντάγματος και τους απωθεί κάνοντας χρήση χημικών.

ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΡΙΤΗ: Η αστυνομία παραβιάζει με δική της πρωτοβουλία τα μέτρα αποστασιοποίησης για τη μη διασπορά του COVID-19, περιορίζοντας τους συγκεντρωμένους σε ασφυκτικά μικρό χώρο προκαλώντας τεχνητό συνωστισμό τους.

18:00-18:15: Στην οδό Σταδίου, στο ύψος εισόδου στην πλατεία Συντάγματος, οι άντρες των ΜΑΤ εμποδίζουν δεκάδες άτομα να μεταβούν στη συνάθροιση. Όταν οι συγκεντρωμένοι επιχειρούν να προσπεράσουν τους άντρες των ΜΑΤ, αυτοί κλείνουν τον δρόμο ο οποίος είναι γεμάτος αυτοκίνητα και αποκλείουν την κυκλοφορία. Σε επανειλημμένες εκκλήσεις δικηγόρων να πληροφορηθούν ποιός είναι ο λόγος αποκλεισμού της μετάβασης σε νόμιμη συνάθροιση και απαγόρευσης της κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων, οι επικεφαλής της διμοιρίας αρνούνται να απαντήσουν και προετοιμάζουν τον εξοπλισμό τους για να επιτεθούν στους συγκεντρωμένους.

ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ: Η νόμιμη διαδικασία διάλυσης συνάθροισης ουδέποτε τηρήθηκε. Δεν υπήρξε καμία απεύθυνση προς τους συγκεντρωμένους κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 10 του Προεδρικού Διατάγματος 73/2020 (ΦΕΚ Α' 167/7-9-2020).

18:15: Με πρωτοβουλία των συγκεντρωμένων στην οδό Σταδίου, οι πολίτες μετακινούνται στην οδό Πανεπιστημίου μέσω της πεζοδρομημένης οδού Βουκουρεστίου και συγκροτούνται σε μπλοκ βαδίζοντας προς την Ομόνοια. Χωρίς να έχει τελεστεί οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, η Αστυνομία επιτίθεται στους συγκεντρωμένους κάνοντας χρήση της αύρας, καθώς και χημικών, ξύλου, κρότου λάμψης, απωθώντας τον κόσμο προς την Ομόνοια, ενώ μηχανές κινούνται ανάμεσα στους διαδηλωτές με φρενήρη ταχύτητα θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΠΕΜΠΤΗ: Όπως και παραπάνω, η νόμιμη διαδικασία διάλυσης συνάθροισης ουδέποτε τηρήθηκε.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από όλα αυτά, η ανακοίνωση της Αστυνομίας ψεύδεται ασύστολα και παραπλανά τους δημοσιογράφους που τυχόν δεν ήταν παρόντες, διασπείροντας fake news:

1) Είναι ΨΕΥΔΕΣ ότι η συγκέντρωση κατέλαβε το οδόστρωμα της Σταδίου: Το αληθές είναι ότι η συγκέντρωση δεν επετράπη να συγκροτηθεί ποτέ, διαλύθηκε επί της πλατείας Συντάγματος και οι ευρισκόμενοι στη Σταδίου ήταν πολίτες που επιθυμούσαν να μεταβούν πάνω στην πλατεία.

2) Είναι ΨΕΥΔΕΣ ότι οι αστυνομικές δυνάμεις κάλεσαν τους συγκεντρωμένους επί της οδού Σταδίου να αποχωρήσουν. Το αληθές είναι ότι οι αστυνομικοί απέκλεισαν το οδόστρωμα προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος και συνωστισμό, απαξίωσαν δε την οποιαδήποτε επικοινωνία με τους δικηγόρους που επανειλημμένα ζήτησαν να μιλήσουν με τον υπεύθυνό τους με σκοπό την αποκατάσταση της νομιμότητας.

3) Είναι ΨΕΥΔΕΣ ότι οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν προς την Ομόνοια. Το αληθές είναι ότι οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους και οι αστυνομικές δυνάμεις τους διέλυσαν τελείως παράνομα με χρήση αύρας, χημικών και κρότου λάμψης.

4) Καμία αναφορά δεν υπάρχει στο Δελτίο τύπου στην ύπαρξη ή μη απαγόρευσης και στη διάλυση της συνάθροισης, όπως επίσης και στο αν υπήρχε παρών Εισαγγελέας. Η μη αναφορά των πραγματικών ενεργειών των αστυνομικών δυνάμεων έχει ως προφανή σκοπό να μην αποκαλυφθούν οι συγκεκριμένες έκνομες ενέργειες οι οποίες έλαβαν χώρα.

5) Στο πλαίσιο της αναίτιας επίθεσης και διάλυσης της συνάθροισης στην οδό Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκαν και οι παραδοσιακές προσαγωγές πολιτών στον σωρό, 14 τον αριθμό, που τράπηκαν σε συλλήψεις. Πολλές εκθέσεις σύλληψης αναφέρουν ψευδή χρόνο και χώρο για να συμφωνούν με το «αφήγημα» της Αστυνομίας. Επί πολλές ώρες, κατά τη γνωστή παράνομη πρακτική, οι δικηγόροι εμποδιζόμασταν να επικοινωνήσουμε με τους εντολείς μας που βρίσκονταν υπό κράτηση σε κλειστό χώρο και σε συνθήκες συνωστισμού στη ΓΑΔΑ, ενώ στο ισόγειο μπροστά στους αναμένοντες συνηγόρους είχε στηθεί αστυνομική διμοιρία με πλήρη εξάρτυση. Τα φερόμενα ως τελεσθέντα αδικήματα είναι η παραβίαση του α. 285 ΠΚ (παραβίαση υγειονομικών μέτρων), σε συνδυασμό με την εν ισχύ ΚΥΑ, πρόκειται δηλαδή για δικογραφίες που θα καταπέσουν πανηγυρικά όταν φτάσουν στο ακροατήριο με δεδομένη τη νομιμότητα της συνάθροισης και της μετάβασης σε αυτήν.

Η διάλυση δημόσιων συναθροίσεων στις οποίες οι πολίτες προσέρχονται «ήσυχα και χωρίς όπλα», όπως προβλέπει το άρθρο 11 του Συντάγματος, αποτελεί μια αντισυνταγματική εκτροπή.

Η παραβίαση ακόμα και αυτού του νόμου Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις αποδεικνύει ότι πλέον η κυβέρνηση καταπατά ακόμα και τους νόμους που η ίδια ψηφίζει, όπως κάνει και με την παραβίαση του φωτογραφικού νόμου για τον κρατούμενο απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα.

Για όλα όσα γράφονται στην παρούσα ανακοίνωση, η Πρωτοβουλία μας διαθέτει άφθονο και ακράδαντο αποδεικτικό υλικό από φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, κατέγραψαν τα γεγονότα και καποιοι εξ αυτών χτυπήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, όπως συμβαίνει σε αυταρχικά καθεστώτα. Επιφυλασσόμαστε να συγκεντρώσουμε και να καταθέσουμε το υλικό αυτό στις αρμόδιες αρχές για να αναζητηθούν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες αυτών που έδωσαν τις ως άνω παράνομες εντολές και αυτών που εν γνώσει της παρανομίας τους τις υλοποίησαν.

Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνέντευξη Τύπου στον ΔΣΑ για την αστυνομική βία στη διαδήλωση
Δικηγόροι, συνήγοροι υπεράσπισης και θεσμικοί εκπρόσωποι καλούν σε συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την αστυνομική βία και παραβίαση δικαιωμάτων κατά τη διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης...
Συνέντευξη Τύπου στον ΔΣΑ για την αστυνομική βία στη διαδήλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η καταστολή δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα την σπάσει»
Σε νέα διαμαρτυρία ενάντια στην συνεχιζόμενη αστυνομική παρουσία μέσα στο ΑΠΘ και την κυβερνητική πολιτική προχώρησαν σήμερα φοιτητές, μπροστά στις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.
«Η καταστολή δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα την σπάσει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΑΤ και χημικά, η μόνιμη «λύση»
Αγρια καταστολή χωρίς κανέναν απολύτως λόγο σε εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που συγκεντρώθηκαν έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
ΜΑΤ και χημικά, η μόνιμη «λύση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη»
Δυναμικές και μαζικές οι πορείες που έγιναν σε Αθήνα και άλλες πόλεις • Επεισόδια μετά το τέλος των συγκεντρώσεων • Συλλήψεις και προσαγωγές.
«Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμική και μαζική η συγκέντρωση στη μνήμη του Αλέξη
Με παλμό και μεγάλη συμμετοχή, η κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Έντονη και ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας. Ανάλογες συγκεντρώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Δυναμική και μαζική η συγκέντρωση στη μνήμη του Αλέξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις και πορείες μνήμης για τον 15χρονο Αλέξη
Μαθητές, κόμματα της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιατικού χώρου διοργανώνουν και φέτος κινητοποιήσεις για να τιμήσουν τη μνήμη του.
Συγκεντρώσεις και πορείες μνήμης για τον 15χρονο Αλέξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας