• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.6°C / 2.9°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.1°C / -0.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.5°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / -2.1°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.0°C / -1.6°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -8°C -8.6°C / -7.1°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / 2.9°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.3°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.1°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  7 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.6°C / 0.1°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.8°C
  2 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -5.1°C / -0.6°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -4.3°C / -0.8°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.2°C / -8.2°C
  2 BF
  58%
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ιδρύεται Αναπτυξιακός Οργανισμός στον Δήμο Πειραιά - αντιδρούν οι εργαζόμενοι

 • A-
 • A+

Την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο με βασικό στόχο να επιταχυνθεί η υλοποίηση των έργων και να περιοριστούν οι χρόνοι εκπόνησης μελετών. 

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός περιορίζει στο ελάχιστο τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επιλύοντας το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και υποστελέχωσης του δήμου, χωρίς ωστόσο να υποκαθιστά αλλά να λειτουργεί υποστηρικτικά στο έργο των υπηρεσιών. Επίσης, η λειτουργία του θα διέπεται από πλήρη διαφάνεια, αφού για τη διαδικασία αναθέσεων θα ισχύει ο ίδιος νόμος 4412/16 που ισχύει και για τον δήμο και όλες οι προγραμματικές συμβάσεις εκτός από την Οικονομική Επιτροπή θα συζητιούνται και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είναι μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία με μόνο μέτοχο τον Δήμο Πειραιά και θα ξεκινήσει με ίδια κεφάλαια ενός εκατομμυρίου ευρώ (500.000 ευρώ το 2021 και 500.000 ευρώ το 2022).

Ωστόσο αντίθετοι με την ίδρυση του Οργανισμού δηλώνουν οι εργαζόμενοι, καθώς ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, υποστηρίζει οτι εν δυνάμει αυτός θα λειτουργεί ως «μεσάζοντας» για την εκχώρηση υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός μικρού και επιτελικού κράτους με λιγοστούς εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Σημειώνει επίσης ότι η σύσταση «Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στους δήμους λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος για να περάσουν κομμάτια αρμοδιοτήτων και υποδομών στο ιδιωτικό κεφάλαιο με πρόσφατο παράδειγμα το Δήμο Χερσονήσου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι το εξής:

Τακτικά μέλη από την πλειοψηφία:

 • Ιωάννης Μώραλης (πρόεδρος)
 • Δημήτρης Καρύδης
 • Αλέξανδρος Αργουδέλης
 • Χαρουτιούν Μαρκαριάν

Μη αιρετά μέλη

 • Ηλίας Σαλπέας
 • Γιώργος Τσιρίδης

Από τη μειοψηφία

 • Νίκος Βλαχάκος
 • Νίκος Μπελαβίλας
 • Κυριακή Μπουρδάκου

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ίδρυσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού, λέγοντας ότι στον δήμο και γενικότερα στην αυτοδιοίκηση υπάρχει υποστελέχωση, καθώς δεν έγιναν νέες προσλήψεις τα τελευταία 10 χρόνια και στόχος τους είναι με την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού να απορροφήσουν σημαντικά κονδύλια από την ΟΧΕ και το ΕΣΠΑ και να υλοποιήσουν το έργο για το οποίο έχουν δεσμευτεί στον πειραϊκό λαό.

Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σκοπός τους να υποκαταστήσουν τη λειτουργία του δήμου ή των υπηρεσιών, αλλά αυτά που δεν μπορεί ή μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα ο δήμος, να γίνονται μέσω προγραμματικών συμφωνιών σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης επισήμανε ότι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός δεν είναι πανάκεια, αλλά ένα επιπλέον όπλο στον αγώνα για να γίνει ο Πειραιάς έτσι όπως θέλουν όλοι. Ανέφερε ότι όλα είναι βασισμένα στις στρατηγικές του Δήμου, στην ΟΧΕ, στο destination Piraeus, στη Γαλάζια Οικονομία και Γαλάζια Ανάπτυξη, στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στις προσπάθειες για την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων, την ψηφιακή στρατηγική, την πολιτική για την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους», με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, εκτιμά ότι με το υπάρχον καταστατικό του φορέα, την αποδοχή προσθήκης σε αυτό με ρητή αναφορά στον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και την απόφαση για μονομετοχική εταιρεία του Δήμου Πειραιά, εξασφαλίζονται οι βασικές εγγυήσεις για τον έλεγχο του Οργανισμού από τον δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί και τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων. 

Παρ' όλα αυτά, θεωρεί δικαιολογημένες τις επιφυλάξεις των εργαζομένων εντός του ευρύτερου πολιτικού πλαισίου και του πλαισίου της οικονομικής κρίσης στο οποίο ζούμε. 

«Οι ίδιοι βίωσαν το 2013 τις μαζικές απολύσεις που δρομολογήθηκαν κατ’ απαίτηση των δανειστών και τις οποίες αποδέχθηκε ο τότε αρμόδιος υπουργός και νυν πρωθυπουργός. Σήμερα οι δημοτικοί υπάλληλοι ακούν πάλι από στόματος κορυφαίου υπουργού τη δήλωση για περαιτέρω συρρίκνωση του Δημοσίου το οποίο -κατά αυτόν- έχει 400.000 περιττούς υπαλλήλους. Έχουν λοιπόν κάθε λόγο να ανησυχούν», σημειώνει.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δένουν κάβους τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
Σε κατεύθυνση κλιμάκωσης κινούνται οι ναυτεργάτες με την κήρυξη 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στις 10-11 Νοέμβρη με κύριο αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ.
Δένουν κάβους τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστρέφουν στον Πειραιά οι «Ημέρες Θάλασσας»
Με επίκεντρο την ιστορία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την παράδοση και τον αθλητισμό του Πειραιά, η καθιερωμένη από το 2015 γιορτή «Ημέρες Θάλασσας 2021» επιστρέφει στον Πειραιά από τις 17 έως τις 26...
Επιστρέφουν στον Πειραιά οι «Ημέρες Θάλασσας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
Δημοτικοί άρχοντες του ευρύτερου Πειραιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που κρύβει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Cosco για τα υφιστάμενα και υπό κατασκευήν έργα στο λιμάνι και...
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανέστειλαν την απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco
Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν μετά το τέλος της γενικής τους συνέλευσης, οι εργαζόμενοι-μέλη της ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με...
Ανέστειλαν την απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο αποχετευτικό σύστημα στο Μικρολίμανο
Ο Δήμος Πειραιά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, κατασκευάζει νέο αποχετευτικό δίκτυο, καθώς το υφιστάμενο ήταν απαρχαιωμένο και με πολλά προβλήματα, στο πλαίσιο της επικείμενης ανάπλασης του...
Νέο αποχετευτικό σύστημα στο Μικρολίμανο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας