Από τον Μάρτιο του 2020 η ισραηλινή μυστική υπηρεσία (Σιν Μπετ) χρησιμοποιεί την τεχνολογία για εντοπίζει μέσω της θέσης των κινητών τηλεφώνων πρόσωπα που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απαγόρευσε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου για ιχνηλάτηση φορέων, καθώς αυτό συνιστά σοβαρή παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.
Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προσέφυγαν στα δικαστήρια, ενώ βουλευτές αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου ιχνηλάτησης των επαφών.
Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι ανησυχεί ότι η ιχνηλάτηση μέσω των κινητών τηλεφώνων, που επιβλήθηκε ως προσωρινό έκτακτο μέτρο, προοδευτικά έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Δίνει προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου στην κυβέρνηση να τερματίσει την αδιάκριτη χρήση της παρακολούθησης και να την περιορίσει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που αρνούνται να απαντήσουν σε επιδημιολογικά ερωτηματολόγια.
«Ελπίζουμε ότι η απόφαση θα οδηγήσει την κυβέρνηση και την Κνεσέτ να σταματήσουν και να απομακρυνθούν από αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της χρήσης υπερβαλλόντων και αντιδημοκρατικών μέσων στον αγώνα κατά της επιδημίας», ανακοίνωσε η Ένωση Ατομικών Δικαιωμάτων του Ισραήλ, μία από τις οργανώσεις που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Ως τον Δεκέμβριο, η παρακολούθηση αφορούσε το 7% των ιχνηλατήσεων στο Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης ιχνηλάτησης γινόταν με βάση τα ερωτηματολόγια του υπουργείου Υγείας.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η παρακολούθηση βοήθησε να σωθούν πολλές ζωές και ο υφυπουργός Υγείας, Γιόαβ Κις, χαρακτήρισε την απόφαση «έγκλημα κατά της υγείας των Ισραηλινών πολιτών».
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι έως την επιδημία, η τεχνολογία ιχνηλάτησης μέσω κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιείτο από το Σιν Μπετ για τον εντοπισμό Παλαιστινίων ακτιβιστών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας