• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.9°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.0°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.1°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.1°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.7°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.1°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.5°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.1°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.1°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  0 BF
  89%

Μάκης Βορίδης

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Η ιδεολογική ηγεμονία των αρίστων

 • A-
 • A+

Στην  πολιτική όπως άλλωστε και στην μελέτη της ιστορίας, είναι πολλές φορές αρκετό να μιλάμε για αυτά που βλέπουμε, για όσα έχουμε μπροστά στα μάτια μας, τα οποία συνήθως είναι πολύ πιο αποκαλυπτικά για την κατανόηση των κινήτρων και των προθέσεων των δραστών. Συνήθως δεν είναι αναγκαίο να αναζητούμε κρυφές και μύχιες προθέσεις.

 Δεν είναι αναγκαίο όπως στο ποινικό δίκαιο να προσφεύγουμε στις προθέσεις για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Συνήθως αυτές οι προθέσεις εκδηλώνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Επομένως η συζήτηση γύρω από την γνώση ή την άγνοια των πολιτικών αξιωματούχων σχετικά με την δράση Λιγνάδη ίσως να μην έχει καμία σημασία, αρχικά τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο.

Το ζήτημα δεν βρίσκεται να ανακαλυφθεί τι πραγματικά συμβαίνει στην περίπτωση αυτή. Το πολιτικό ζήτημα βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο και δεν χρειάζεται να αποκαλυφθεί κάτι.

Ήδη ο Μάκης Βορίδης, έχοντας αναλάβει το ρόλο ιδεολογικού καθοδηγητή για τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, έχει εκφράσει με τον πιο σαφή τρόπο τον διακαή πόθο της δεξιάς στην Ελλάδα. Είναι ήδη ξεκάθαρο εδώ και καιρό η ποιότητα και το περιεχόμενο μιας επιθυμητής ιδεολογικής ηγεμονίας της δεξιάς.

Ο αγαπητός υπουργός λοιπόν σε μια από τις ομιλίες του, όπως σε αυτήν στην Πρέβεζα το 2014, σαν άλλος μεγάλος θεωρητικός επιχείρησε να εκλαϊκεύσει μια πτυχή της σκέψης ενός εκ των σημαντικότερων θεωρητικών του μαρξισμού, του Αντόνιο Γκράμσι και συγκεκριμένα το ζήτημα των ιδεολογικών μηχανισμών.

Το κεντρικό πρόβλημα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο τσεκουράτος υπουργός και το οποίο επανέρχεται διαρκώς στον λόγο του εδώ και κάποια χρόνια αφορά το ζήτημα της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς. Όπως λέει «μπορεί κανείς να κατέχει την πολιτική εξουσία αλλά στην πραγματικότητα να μην μπορεί να κάνει τίποτα καθώς είναι διαμορφωμένο ένα περιβάλλον εντός του οποίου παράγονται αξίες από αυτούς που κατέχουν τους βασικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς».

Για τον Βορίδη, κάτοχος αυτών των ιδεολογικών μηχανισμών είναι η αριστερά και αυτό ακριβώς είναι το ανυπέρβλητο αλλά συνάμα και ανυπόφορο πρόβλημά του.

Στη συνέχεια  δίνει μάλιστα και χαρακτηριστικά παραδείγματα: τις εκλογές των δημοσιογράφων και την εκεί υπερεκπροσώπηση της άκρας αριστεράς όπως λέει, τις εκλογές στα πανεπιστήμια, και καταλήγει στους «λεγόμενους διανοούμενους και καλλιτέχνες...[…]… αν αρχίσω να σας μετράω κομμουνιστές ηθοποιούς, κομμουνιστές ζωγράφους, κομμουνιστές ποιητές, να σας μετράω κομμουνιστές τραγουδιστές, αυτούς που τραγουδάμε εμείς, στην πραγματικότητα βλέπεται πώς συγκροτείται η ιδεολογική ηγεμονία. Θα μου πείτε σιγά ένα τραγουδάκι είναι. Μμμμ…… δεν είναι ακριβώς,  γιατί αυτοί,  επειδή παράγουν επιρροή, επειδή τους βλέπει ο κόσμος,  σου λέει τι συμπαθής κύριος με τον οποίο εγώ διασκεδάζω κάθε βράδυ και σιγοτραγουδάω, καλός άνθρωπος θα είναι, σου λέει τι είναι, είναι κομμουνιστής. Παράγεται νομιμοποίηση. Αυτό λοιπόν είναι ο ιδεολογικός μηχανισμός. Προσθέστε τα σωματεία, τα συνδικάτα και δείτε ένα περιβάλλον εντός του οποίου στην πραγματικότητα η πολιτική εξουσία ακυρώνεται…..»

Αυτό είναι το ανυπόφορο πρόβλημα του Μάκη Βορίδη και της παράταξής του.  Είναι οι αξίες που παράγονται από ένα περιβάλλον το οποίο ο κάτοχος της πολιτικής εξουσίας δεν μπορεί να ελέγξει..

Το πρόβλημα του Βορίδη είναι η δυσανεξία του απέναντι σε αξίες που παράγονται από ένα περιβάλλον εντελώς ξένο προς αυτόν και τους όμοιούς του. Ο στόχος επομένως είναι εντελώς ξεκάθαρος. Η διάλυση ενός ανυπόφορου και ανεξέλεγκτου ιδεολογικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος  εντός του οποίου, και σε πείσμα των καιρών αλλά και της ακροδεξιάς δράκας που κυβερνά, συνεχίζονται να παράγονται αξίες. Και εδώ ο στόχος είναι κυριολεκτικός με την έννοια της σκοποβολής. Πρέπει όλο αυτό το περιβάλλον να εξαφανιστεί.

Και γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση δίνει έναν πολυμέτωπο αγώνα στο πεδίο του πολιτισμού, τα αποτελέσματα του οποίου παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό. Μια αδιάκοπη προσπάθεια για την διάλυσή του. Ας μην είμαστε όμως άδικοι. Ο καθένας κάνει ότι και όπου μπορεί. Στην ακρόπολη, στον σταθμό Βενιζέλου, στο εθνικό θέατρο, στο ολοκληρωτικό αφήγημα της αριστείας, στην στήριξη των καλλιτεχνών. Όπως άλλωστε έλεγε και ο πρώην διευθυντής του εθνικού θεάτρου,  ο πολιτισμός και η παιδεία είχαν αφεθεί στα χέρια ψευδοαριστερών. Ευτυχώς που στη συνέχεια αφέθηκαν σε χέρια πραγματικών παιδεραστών.

Τέτοιοι  αγώνες για την ιδεολογική ηγεμονία δίνονταν πάντοτε στην ιστορία και θα συνεχίσουν να δίνονται, και ο κάθε αντίπαλος έχει να προσφέρει τις δικές του αξίες και τους ανθρώπους του.

*Πολιτικός Επιστήμονας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το «τέλος των ιδεολογιών» στο τέλος των κομμάτων της Αριστεράς;
Για τους Λιάκο/Ζορμπά, η Νέα Εποχή, αυτή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και του ψηφιακού καπιταλισμού, απαιτεί, τουλάχιστον στα καθ’ ημάς, ένα νέο κομματικό μοντέλο για την Αριστερά.
Από το «τέλος των ιδεολογιών» στο τέλος των κομμάτων της Αριστεράς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί εσωκομματικών τάσεων
Η ύπαρξη τάσεων σε ένα αριστερό κόμμα είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της πολυφωνίας που οφείλει να επιδεικνύει η Αριστερά εφ’ όσον επιθυμεί να πείθει για τον δημοκρατικό της χαρακτήρα.
Περί εσωκομματικών τάσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χούλιο Αγκίτα, πρόδρομος της Νέας Αριστεράς
Μεγαλωμένος πολιτικά μέσα στον ευρωκομμουνισμό, «παιδί» της θρυλικής Πασιονάρια και του Καρίγιο, ο Χούλιο Αγκίτα διακρινόταν για την ευρύτητα του πνεύματός του και της μόρφωσής του, παραπέμποντας συχνά στις...
Χούλιο Αγκίτα, πρόδρομος της Νέας Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκπαίδευση και κοινωνία: η προοδευτική έναντι της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης
Στην ερώτηση «τι σχολείο και τι εκπαίδευση επιθυμούμε να έχουμε;» η πλειονότητα θα απαντούσε πως επιθυμούμε να έχουμε ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό σχολείο. Ομως το περιεχόμενο των λέξεων δημοκρατικό και...
Εκπαίδευση και κοινωνία: η προοδευτική έναντι της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα δύο κρίσιμα καθήκοντα για Κόμμα και Νεολαία
Το κρισιμότερο διακύβευμα, της επόμενης περιόδου, είναι η δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μετώπου ενάντια στην ακραία συντηρητική και νεοφιλελεύθερη «κανονικότητά» τους.
Τα δύο κρίσιμα καθήκοντα για Κόμμα και Νεολαία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποδιοπομπαίοι τράγοι και μαύρα πρόβατα
Ο αποδιοπομπαίος τράγος και το μαύρο πρόβατο αντιστοιχούν σε δύο φαινόμενα άμεσα συνδεδεμένα με τη ζωή συλλογικών οντοτήτων και τη ρύθμιση σχέσεων εντός κοινωνικών πεδίων.
Αποδιοπομπαίοι τράγοι και μαύρα πρόβατα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας