Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.3°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.0°C
  4 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 6.7°C / 14.0°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.3°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 3.9°C / 18.0°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  3 BF
  39%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 17.8°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  93%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 14.4°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.4°C
  3 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.3°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  76%
Η υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα και το ελληνικό κράτος
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ 

Η υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα και το ελληνικό κράτος

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συλλογιζόμενος αν όλα αυτά τα χρόνια συμμετοχής μου στο δημόσιο χώρο, έκανα κάτι καλό για την Αναρχία, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν πρόλαβα ούτε καν να σκεφτώ και να στοχαστώ γύρω από αυτό το αγαπημένο πρόταγμα. Παρά τον πυρετό, τη λογοτεχνία, την περιπέτεια, που παράγαμε σε αφθονία, εν τούτοις επί της ουσίας τίποτα το σπουδαίο για την γενεσιουργό μας αιτία. 

Και τούτο διότι ευρισκόμουνα σε ένα περιβάλλον όπου ο αντίπαλος, το Ελληνικό Κράτος, και η Εξουσία με την πρακτική του και τη στάση του σε ετεροκαθόριζε εκών - άκων. Σα μηχανισμός επιβολής το ελληνικό κράτος. δεν ήταν στο παρόν, ήταν «αλλού». Ενώ ο homo sapiens-sapiens είχε επικρατήσει ρητά, το κράτος σε αντιμετωπίζει ως neanderthal, επειδή ήταν και είναι και το ίδιο. 

Παρά τις ευρωπαϊκές του διακηρύξεις προκειμένου να αντλεί οικονομικά οφέλη, ουδέποτε πέρασε στον διαφωτισμό των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Παρίστανε το πολιτικά φιλελεύθερο, αλλά επέλεξε τον παρακρατισμό, την «πονηριά», τον κουτσαβακισμό, αντί της Νομοκρατίας που είναι η επιτομή του πολιτικού φιλελευθερισμού. 

Αυτή η κουλτούρα ενός τυπικού δικαιωματισμού δεν ήταν άγνωστη και εχθρική μόνο στο Βαλκανικό μας κράτος, αλλά μπορώ να πω και στην πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία συμφιλιώνεται με τη νομιμοποίηση των κομμάτων και μέχρι εκεί εξαντλούσε τις δημοκρατικές της ευαισθησίες.

Χωρίς λοιπόν να το καταλάβουμε μπήκαμε μπροστά από τα τέλη του 70 για τα δικαιώματα των φυλακισμένων (ποινές,
αποσυμφόρηση, άδειες κ.λπ.), τα οποία φυσικά έγιναν νόμοι της δεκαετία του '90. Δεν είναι λίγες φορές που μεταφράζαμε τον σωφρονιστικό κώδικα της Ιταλίας ή τους Ιταλικούς νόμους για την αποσυμφόρηση προκειμένου να ενισχύσουμε τα επιχειρήματά μας. Ενώ ταυτόχρονα τους ταράζαμε στη νομιμότητα σε κάθε σύλληψη και σε κάθε καταστολή. 

Ευτυχώς η σύγκρουση ήταν πολύ βίαιη και εκεί επιβεβαιώναμε την Αναρχία μας. Στην ουσία είχαμε μεταβληθεί σε Κεντρώους ζητώντας από την εκάστοτε κυβέρνηση και από το εκάστοτε Κράτος να εφαρμόσει τον Νόμο ακόμα και τον «αντιτρομοκρατικό», αρκετές φορές. Το 92 μάλιστα είχε φτάσει ο Μητσοτάκης, παρέα με τον Γρυλλάκη, να με κατηγορήσουν εμένα, έναν Αναρχικό, άνθρωπο για 17Ν!!! Πράγμα αλλόκοτο. 

Πώς να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατηγορία αν δεν μετατραπείς σε Κεντρώος, αφού από την αρχή ο ορθολογισμός τέθηκε εκτός κάθε διαπραγμάτευσης; Το ζήτημα είναι ότι δεν ντρέπονται και δεν ντρέπονται επειδή φοβούνται -και αυτός ο
Βαλκανικός Δεξιός φόβος κατασκευάζει ένα αυθαίρετο ποινικό δίκαιο του εχθρού.

Σε μια πρόσφατη κινητοποίηση για τον Κουφοντίνα γράψαμε ένα σύνθημα στο πανό αυθορμήτως και μετά ντραπήκαμε. «ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ» έγραφε το πανό. Και εννοούσαμε τον αρνητικό νόμο που βγήκε τον Δεκέμβρη εις βάρος του Κουφοντίνα. Εμείς ντραπήκαμε, αυτοί, και εννοώ τους δεξιούς, τους αριστερούς, τους κεντρώους, δεν Ντρέπονται να τους εγκαλούν οι Αναρχικοί να εφαρμόσουν το νόμο του κράτους; Όχι δεν ντρέπονται και απαντούν μόνο με ψέματα.

Πάντοτε όλα αυτά τα χρόνια είχαμε πάντα κάποια ελπίδα ότι με τον τάδε ή τον δείνα στην κυβέρνηση δεν θα ασχολούμαστε με άδικες διώξεις ή με καταστολή ή με αυθαιρεσίες ή με καταχρήσεις εξουσίας και αυτό για να μπορούμε να ασχοληθούμε με την κωδικοποίηση της εμπειρίας μας και να αναδείξουμε το πρόταγμά μας προς την κοινωνία. Α μπα. Για να μην φλυαρώ, θα το πω άλλη μια φορά και η μισή ντροπή δική μου. 

ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ. 

Αλλά όσο Κεντρώο και αν είναι το σύνθημα, η ψυχή μας είναι αντιεξουσιαστική και Αναρχική και αυτό ας μην το περνάτε έτσι.

* Μέλος Αντιεξουσιαστικής Κίνησης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Την απάντηση τη δίνουν πάντα οι κοινωνικές συνθήκες
Το χειρότερο από ηθικής σκοπιάς, είναι πως περνιέται το μήνυμα πως οι άνθρωποι που καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να έχουν την απαίτηση να έχουν αλληλεγγύη και υποστήριξη στη διεκδίκηση των πιο...
Την απάντηση τη δίνουν πάντα οι κοινωνικές συνθήκες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσοχή, δεν είναι σύνθημα: Μητσοτάκης – Ερντογάν, ίδιος μηχανισμός εκτροπής
Τους τελευταίους μήνες, οι συγκρίσεις της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αυταρχισμό του Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στον δημόσιο λόγο.
Προσοχή, δεν είναι σύνθημα: Μητσοτάκης – Ερντογάν, ίδιος μηχανισμός εκτροπής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιον συμφέρει ο θάνατος του Κουφοντίνα;
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, είναι προφανές ότι έχει συμφέρον από τον θάνατο του Δημήτρη Κουφοντίνα, αφού δεν μπορεί να προκαλέσει την ήττα του με τη διακοπή της απεργίας πείνας. Η κοινωνία, όμως, δεν έχει κανένα...
Ποιον συμφέρει ο θάνατος του Κουφοντίνα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεκαπεντέμισι χρόνια αργότερα...
Σύμφωνα με την Επιτροπή για τη χορήγηση αδειών στους πολιτικούς κρατούμενους, ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποδεικνύεται μια αξιοσημείωτη στιγμή της παλλόμενης συνείδησης της Αριστεράς στον ελλαδικό χώρο, είναι...
Δεκαπεντέμισι χρόνια αργότερα...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαιώματα α λα καρτ
Η διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων και του Δ. Κουφοντίνα πρέπει να αποτελέσει υπόθεση του οργανωμένου κινήματος και της Αριστεράς, καθώς στο πρόσωπό του απειλούνται συλλογικές...
Δικαιώματα α λα καρτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας