• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 28.5°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 26.0°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.8°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.5°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.6°C
  5 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.1°C
  1 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  5 BF
  44%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 28.8°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  4 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 25.6°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  4 BF
  65%

Η Μαύρη πανώλη των μέσων του 14ου αι. μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Μεσόγειο και την Ευρώπη μέσω του Εύξεινου Πόντου

ΑΠΕ-ΜΠΕ (τις φωτ. παραχώρησε ο Ευάγγελος Λιβιεράτος)

Ο Εύξεινος Πόντος και η ιστορία του μέσα από χάρτες

 • A-
 • A+

Διάλεξη για τη σημασία του Εύξεινου Πόντου στην ιστορική εξέλιξη έδωσε ο ομότιμος καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ και επίτιμος εταίρος της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης, Ευάγγελος Λιβιεράτος. Ανέλυσε την ιστορία του τόπου μέσα από τις συγκρούσεις, πανδημίες και αυτοκρατορίες μέσα στους αιώνες, φτάνοντας έως και τους τωρινούς γεωπολιτικούς συσχετισμούς.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης που οργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Ο Εύξεινος Πόντος αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της ελληνικής γεωγραφικής επέκτασης από το 900 έως το 500 π.Χ. Υπήρξε το διακύβευμα τριών αυτοκρατοριών τον 19ο αιώνα, το μείζον πέρασμα από την Ασία προς δυσμάς, το «κλειδί» της συνέχειας της Ευρασίας και η μόνη θάλασσα που μέχρι το 5.000 π.Χ. περιβαλλόταν από περιοχές γεωργίας και εξημέρωσης ζώων. Μέσω της Μαύρης Θάλασσας τον 14ο αιώνα η μαύρη πανώλη πέρασε στην Ευρώπη, που απώλεσε στην πανδημία σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της.

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος, προβάλλοντας σπάνιους ιστορικούς χάρτες, που τοποθετούν τον Εύξεινο Πόντο ως το κέντρο των συστημάτων της Ευρασίας - του ευρωμεσογειακού, του ρωσικού, του τουρκόφωνου κεντροασιατικού και του αραβοπερσικού- μίλησε για τις ζώνες τριβής στα όρια των συστημάτων -ανατολική Μεσόγειος και Ερυθρά θάλασσα, Καυκασία και θάλασσα του Κόλπου- που ακόμη και σήμερα καθορίζουν σύνθετους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή.

«Τα διαχρονικά επίκαιρα διακυβεύματα»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που μαρτυρά τη διαρκή ανά τους αιώνες γεωπολιτική σημασία της περιοχής αποτελεί ένας χάρτης τύπου Orbis Terrarum του 4ου αιώνα, από τους πρώτους που απεικονίζουν την τότε γνωστή οικουμένη του μεσαιωνικού κόσμου. Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους η Γη απεικονίζεται επίπεδη, με την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Οι τρεις ήπειροι χωρίζονται από ευθύγραμμες θαλάσσιες ζώνες σε σχήμα «Τ». Το θαλάσσιο κατά Ανατολή-Δύση σκέλος του «Τ», η Μεσόγειος, χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική και το σκέλος Βορρά-Νότου του χωρίζει την Ασία από την Ευρώπη.

Ο μεσαιωνικός στερεότυπος συμβολικός χάρτης Τ του Ισιδώρου της Σεβίλλης και η προσαρμογή του στον χάρτη της Ευρασίας. Ο Εύξεινος Πόντος και η Ερυθρά θάλασσα είναι τα κλειδιά της εισόδου της Ευρασίας στη Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι τρεις ήπειροι χωρίζονταν από τρεις θάλασσες, τη Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και την Ερυθρά θάλασσα. Αυτές ήταν οι τρεις θάλασσες που όριζαν την οικουμένη κατά τον Μεσαίωνα στη γνώση των ανθρώπων», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως «αυτό το σχήμα το έχουμε ακόμα και επηρεάζει τη γεωπολιτική» και «αν βάλουμε τον χάρτη με το Τ -με κέντρο στα Ιεροσόλυμα - και τον προσαρμόσουμε στο σημείο των τριών θαλασσών βλέπουμε πως το κλειδί για να περάσει κανείς από την Ασία στην Ευρώπη και την Αφρική είναι οι τρεις θάλασσες και για αυτά συζητάμε ακόμη και σήμερα...». Εξήγησε δε πως «στη συνεχή γεωγραφία της Ευρασίας το ανάγλυφο της περιοχής ήταν αυτό που καθόρισε τις μεγάλες μετακινήσεις από τις στέπες, τις ερήμους και τα υψίπεδα προς την Ευρώπη και ο Εύξεινος Πόντος ήταν το κλειδί σε αυτή τη μετακίνηση, ενώ δε διευκόλυνε αντίστοιχη μετακίνηση από την Ευρώπη προς την Ασία». Σημαντικό ρόλο σε αυτό είχαν τα ποτάμια και οι ορεινοί όγκοι, καθώς το ανάγλυφο δυσκόλευε την κινητικότητα, ενώ ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος «όταν έφτασε στα Ιμαλάια νόμιζε ότι έφτασε στον Ωκεανό, καθώς υπήρχε μία μικρότερη αντίληψη της γης τότε».

«Η ακτογραμμή του Πόντου η μεγαλύτερη της ελληνικής επέκτασης»

Αλλά και στους ναυτικούς χάρτες της Αναγέννησης ο Εύξεινος Πόντος απεικονίζεται κυρίαρχος και μεγαλοπρεπής. «Στον πορταλάνο χάρτη του Γεωργίου Σιδέρη, χαρτογράφου στην Βενετία το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, βλέπουμε τον Εύξεινο Πόντο να έχει έκταση όσο η μισή Μεσόγειος Θάλασσα. Τόση σημασία είχε την εποχή εκείνη», παρατήρησε ο κ. Λιβιεράτος.

«Ο Εύξεινος Πόντος είναι η μόνη θάλασσα που μέχρι το 5000 π.Χ όλη της η ακτογραμμή είχε γεωργία και οικόσιτα ζώα και αυτό δε συμβαίνει ούτε στη Μεσόγειο, ούτε στη Ερυθρά Θάλασσα ή την Κασπία. Στο τέλος του 3ου αιώνα οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών έγιναν από τη βόρεια ακτή του Πόντου στη νότια [...] Αν πάρουμε έναν χάρτη της ελληνικής επέκτασης στη Μεσόγειο στην ευρύτερη περιοχή, η ακτογραμμή του Εύξεινου Πόντου είναι η μεγαλύτερη του ελληνικού εποικισμού. Δεν έχουμε μεγαλύτερη, ακόμη και η μητροπολιτική Ελλάδα, η ακτογραμμή του Αιγαίου, είναι μικρότερη από ό,τι η ελληνική ακτογραμμή του Πόντου», επισήμανε μεταξύ άλλων. 

Εξήγησε επίσης ότι «ο Εύξεινος Πόντος ήταν η προστιθέμενη αξία του Βυζαντίου και των θαλάσσιων αγορών στη Μεσόγειο, ήταν η προστιθέμενη αξία του ιταλικού εμπορίου, των ιταλικών ναυτικών πόλεων τον Μεσαίωνα ως ένα από τα δύο θαλάσσια περάσματα κλειδιά της Ασίας στη Μεσόγειο. Ήταν το διακύβευμα τριών αυτοκρατοριών τον 19ο αιώνα, της Ρωσικής, της Αψβουργικής μέσω του Δούναβη και της Οθωμανικής, εξ΄ ου και η σπουδαιότητα του Κριμαϊκού πολέμου στα μέσα του 19ου αιώνα και απόηχοι αυτού του πολέμου, που υπάρχουν ακόμη στη διεθνή γεωπολιτική για την περιοχή αυτή, καθώς η Ρωσία δεν έχει άλλον τρόπο διεξόδου στον Ινδικό παρά να περάσει από τον Εύξεινο Πόντο [...] Και να θυμηθούμε την Μαύρη Χολέρα του 14ου αιώνα όπου από τον Εύξεινο Πόντο η επιδημία μεταφέρθηκε στην Ευρώπη» επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Ο Εύξεινος Πόντος και η επιστροφή του ατλαντισμού»

Ίσως λιγότερο γνωστό, σύμφωνα με τον καθηγήτή, είναι πως ο Εύξεινος Πόντος έχει τη διεθνή θεώρηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας ότι είναι ατλαντική θάλασσα, ότι ανήκει στον Ατλαντικό Ωκεανό ως θάλασσα. «Αυτό αντανακλά και τη σημερινή ατλαντική σημασία του Ευξείνου Πόντου», είπε ο κ.Λιβιεράτος υπενθυμίζοντας ότι ο σημερινός αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μίρτσεα Τζοάνα είναι Ρουμάνος.

«Με τους χάρτες καταλαβαίνουμε καλύτερα το τι συμβαίνει στον κόσμο. Γεωπολιτική είναι ο ρόλος της γεωγραφίας στη διεθνή πολιτική, στα πολιτικά συστήματα και στις σχέσεις των υπερδυνάμεων με τον γεωγραφικό χώρο. Στη γεωπολιτική εμπλέκονται οι συγκρούσεις οι οποίες υπάρχουν μεταξύ διαφόρων γεωγραφικών χώρων -πλέον δεν αρκεί να τα βλέπουμε ως κράτη, αλλά ως γεωγραφικές ενότητες που τους συνδέει κάτι κοινό όπως ή γλώσσα, η ιστορία, η θρησκεία, το εμπόριο κλπ- και η στρατηγική που ακολουθούν», εξήγησε ο καθηγητής, παραπέμποντας στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις που φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την έννοια του ατλαντισμού.

«Σε αυτή την επιστροφή του ατλαντισμού εντάσσεται και η πριν από μία εβδομάδα εντυπωσιακή ανατροπή της πολιτικής στη δυτική μας γειτονιά, στην Ιταλία, όπου μετά την ανάθεση από τον πρόεδρο Ματαρέλα στον Μάριο Ντράγκι της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στις ανακοινώσεις του η πρώτη φράση αφορούσε στην τήρηση του ευρωατλαντικού δόγματος της Ιταλίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
«Πότε και πώς εξοφλείται το κατοχικό δάνειο;»
Εκδήλωσε με θέμα: «Το κατοχικό δάνειο. Πότε και πώς εξοφλείται το χρέος στο παρελθόν» πραγματοποιεί το περιοδικό «Χρόνος» σήμερα.. Μιλούν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Χριστοδουλάκης, Χάγκεν Φλάισερ και Αντώνης...
«Πότε και πώς εξοφλείται το κατοχικό δάνειο;»
ART - ΝΕΑ
Εκδήλωση: «Πολεμάμε και τραγουδάμε….για μια Ελλάδα νέα»
Η επικαιρότητα των απελευθερωτικών μηνυμάτων της ΕΠΟΝ είναι το θέμα της πολιτιστικής εκδήλωσης, που διοργανώνει ο «Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας» την Πέμπτη. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι καθηγητές Μ....
Εκδήλωση: «Πολεμάμε και τραγουδάμε….για μια Ελλάδα νέα»
ART - ΝΕΑ
Μια μεγάλη γιορτή με ελεύθερη είσοδο για όλους
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επιλέγει κάθε χρόνο ένα διαφορετικό θέμα και φέτος είναι «Η δύναμη των μουσείων», με πρόθεση να τα αναδείξει ως ισχυρούς φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.
Μια μεγάλη γιορτή με ελεύθερη είσοδο για όλους
ART - ΝΕΑ
Η Φανί Αρντάν απήγγειλε Διονύσιο Σολωμό στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο Ρισελιέ, του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Εκεί η διεθνούς φήμης Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν, απήγγειλε...
Η Φανί Αρντάν απήγγειλε Διονύσιο Σολωμό στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης
ART - ΝΕΑ
Εκδηλώσεις στο θέατρο «Ευανθία Καΐρη» της Σύρου με αφορμή το 1821
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέτων, σε συνεργασία με την Ομάδα Φίλων Ιστορίας της Σύρου προγραμματίζει πέντε εκδηλώσεις.
Εκδηλώσεις στο θέατρο «Ευανθία Καΐρη» της Σύρου με αφορμή το 1821
ART - ΝΕΑ
Εκδήλωση του ΣΕΚΒΕ για «το 1821 στην Ποίηση της Ελλάδας και του κόσμου»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αλλά και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος διοργανώνει το Σάββατο, στις 7 μ.μ., διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Το 1821 στην...
Εκδήλωση του ΣΕΚΒΕ για «το 1821 στην Ποίηση της Ελλάδας και του κόσμου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας