• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 24.0°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 23.2°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.5°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 19.2°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.9°C
  4 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  6 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  50%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.6°C
  3 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.8°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.7°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  44%
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ερώτηση στην Κομισιόν από το ΚΚΕ για την απαξίωση των ΕΛΤΑ

 • A-
 • A+

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη συνεχιζόμενη πολιτική απολύσεων, κλεισίματος καταστημάτων και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ενώ αυξάνονται ραγδαία ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ανάγκες για προσλήψεις, υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. 

«Η κυβέρνηση κατέθεσε με τη μορφή τροπολογίας την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους, καθώς το 10% του μετοχικού τους κεφαλαίου έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί από το 2013. Με την τροπολογία που εγκρίθηκε, μειώνεται περαιτέρω το σύνολο κατά 2.000 υπαλλήλους (μείωση 4.500 εργαζομένων από το 2013) των 489 καταστημάτων των ΕΛΤΑ, ενώ κλείνουν, παράλληλα, 215 από αυτά μειώνοντας τις υπηρεσίες για γράμματα και δέματα σε όλη την Ελλάδα κι αυξάνοντας το κόστος τους για τον λαό. Οι απολύσεις γίνονται προκειμένου να παραδοθούν τα ΕΛΤΑ στους ιδιώτες με μικρό "εργασιακό κόστος", ενώ στην πραγματικότητα, με βάση τις αυξανόμενες ανάγκες, θα έπρεπε να πραγματοποιούνται προσλήψεις», ανέφερε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο κ. Νικολάου-Αλαβάνος.

«Η εξέλιξη αυτή είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων για την "απελευθέρωση της αγοράς", δηλαδή την παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ΕΛΤΑ απαξιώθηκαν συστηματικά, λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος στον ανταγωνισμό τους με τους άλλους ομίλους που επιδιώκουν να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στην αγορά. Ιδιαίτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προώθησε παραπέρα τη στρατηγική αυτή, εντάσσοντας τα ΕΛΤΑ στο "Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων", ανοίγοντας τον δρόμο στην ολοκλήρωσή της από την κυβέρνηση της ΝΔ», σημείωσε ο ευρωβουλευτής.

«Αυτή η πολιτική έχει κάνει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό ενώ η κερδοφορία των ομίλων έχει εκτοξευτεί, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι του κλάδου αποτελούν ένα από τα σκληρότερα εκμεταλλευόμενα τμήματα της εργατικής τάξης: Εντατικοποίηση της εργασίας, πλήρως ελαστικοποιημένος χρόνος εργασίας, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μεροκάματα πείνας, σε πλήρη έκθεση στον ιό και την πανδημία, με τεράστιο φόρτο δουλειάς. Ιδιαίτερα στις ταχυμεταφορές (courier) οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την παντελή απουσία μέτρων ασφάλειας και την περίοδο της πανδημίας, ενώ εργατικό ατύχημα στους δρόμους της Αθήνας στην πρόσφατη κακοκαιρία ανέδειξε ότι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κάθε λογής κίνδυνο, καθώς βγαίνουν στον δρόμο ακόμη και μέσα στον χιονιά είτε με μηχανάκια είτε πεζοί.

Η συνεχιζόμενη πολιτική απολύσεων, κλεισίματος καταστημάτων, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων οδήγησε στη "λευκή πετσέτα" που έριξαν τα ΕΛΤΑ courier την περίοδο των γιορτών, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην αυξημένη διακίνηση», πρόσθεσε.

«Διακηρυγμένος κυβερνητικός στόχος», συνέχισε ο κ. Νικολάου-Αλαβάνος, «είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, η είσοδος νέου στρατηγικού επενδυτή που θα εξαγοράσει την κερδοφόρα εταιρεία, για την οποία ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ολόκληρες περιουσίες. Τα παραπάνω αποτελούν κατεύθυνση της Ε.Ε. με βάση τις οδηγίες 97/67, 2002/39, 2008/6, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς των ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών, η οποία ζημιώνει πολλαπλά τόσο το κοινό αυτών των υπηρεσιών όσο και τους εργαζόμενους στον κλάδο».

Βάσει αυτών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

 • Για την απόλυση 2.000 εργαζόμενων και τη μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων των μελλοντικών εργαζόμενων, που επιπλέον αφήνουν ακάλυπτες τις ανάγκες των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας για δέματα και γράμματα, κλείνοντας 215 καταστήματα των ΕΛΤΑ;
 • Για το γεγονός ότι η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και του ταχυδρομείου επιτάσσουν την πρόσληψη και όχι απόλυση προσωπικού των ΕΛΤΑ, την αύξηση των μισθών και των δικαιωμάτων, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους τους, τη θωράκιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων του κλάδου;
 • Για την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας;».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παραδοχή Κομισιόν: «Η Ε.Ε. δεν εμποδίζει την ομαδική απόλυση εργαζομένων»
Τι απαντά ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, για τις απολύσεις 185 εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας
Παραδοχή Κομισιόν: «Η Ε.Ε. δεν εμποδίζει την ομαδική απόλυση εργαζομένων»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Να ανακαλέσουν τις απολύσεις υγειονομικών με τρίμηνες συμβάσεις
«Αφού τους ξεζούμισε, τους άφησε σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτους, τώρα τους πετάει στον δρόμο ως "υπεράριθμους", με το πρόσχημα ότι υγειονομικοί γυρίζουν από την αναστολή "επειδή εμβολιάστηκαν ή νόσησαν"»...
ΚΚΕ: Να ανακαλέσουν τις απολύσεις υγειονομικών με τρίμηνες συμβάσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Απάντηση Κομισιόν με πολλούς αποδέκτες για απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά δημοσιογράφων
Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις καταχρηστικές προσφυγές κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων, που στόχο έχουν τη φίμωσή τους, εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Τζούροβα,...
Απάντηση Κομισιόν με πολλούς αποδέκτες για απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά δημοσιογράφων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Σε απόλυση και απώλεια στέγης οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ο κ. Μητσοτάκης
«Είναι κρίσιμο να αναδειχθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας», τόνισε σε συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων ο πρόέδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλ. Τσίπρας: Σε απόλυση και απώλεια στέγης οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ο κ. Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την εκρηκτική αύξηση των ενοικίων
Το ζήτημα της εκρηκτικής αύξησης των ενοικίων με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι λαϊκές οικογένειες στην Ελλάδα, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του...
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την εκρηκτική αύξηση των ενοικίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας