• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    22°C 20.6°C / 24.1°C
    1 BF
    48%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.5°C / 21.2°C
    2 BF
    76%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.0°C / 21.0°C
    1 BF
    75%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    0 BF
    100%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.9°C / 19.9°C
    3 BF
    64%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 17.0°C / 18.8°C
    0 BF
    73%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 13.4°C / 14.5°C
    0 BF
    88%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    20°C 19.7°C / 19.7°C
    1 BF
    75%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.8°C / 20.8°C
    2 BF
    79%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 19.0°C / 20.9°C
    2 BF
    78%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    22°C 20.8°C / 22.7°C
    2 BF
    49%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.7°C / 20.7°C
    1 BF
    83%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    0 BF
    94%
  • Λάρισα
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 18.4°C / 19.0°C
    0 BF
    64%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 19.5°C
    1 BF
    73%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.8°C / 21.0°C
    3 BF
    85%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    22°C 19.3°C / 23.6°C
    2 BF
    54%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.3°C / 20.5°C
    2 BF
    71%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 18.6°C / 18.9°C
    1 BF
    84%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 17.7°C
    0 BF
    72%

ΒΙΑΛ, Χίος - φωτ. αρχείου

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Κάηκαν» οι Μπαμπακιές, επιστρέφει το Θόλος!

  • A-
  • A+

Απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ήταν η άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου να δώσει τη συγκατάθεσή του στη χωροθέτηση προσφυγικής δομής στη θέση Μπαμπακιές. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της μειοψηφούσας δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη ή έστω την ανοχή -μέσω της αποχής ή της λευκής ψήφου- ικανού αριθμού δημοτικών συμβούλων ώστε να εξυπηρετηθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το «Όχι» που εισέπραξε ήταν σχεδόν καθολικό και εκφράστηκε με ψήφους 29 εναντίον της χωροθέτησης έναντι μόλις 13 υπέρ, όλες προερχόμενες από την δημοτική αρχή καθώς και δύο συνεργαζόμενους συμβούλους. 

Την ίδια ώρα πάντως που στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου συζητούσαν για τις Μπαμπακιές, από το υπουργείο, υποψιασμένοι για την κατάληξη κατέθεσαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Χίου τη σχετική μελέτη κατασκευής της δομής στο Θόλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για μια «κλειστή» δομή που εκτείνεται σε 140 στρέμματα, προσιδιάζει σε φυλακή και είναι ικανή να φιλοξενήσει 3.000 ανθρώπους με προοπτική όμως να φτάσει και τους 6.000 ανθρώπους. 

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και πλέον για να προχωρήσει η υπόθεση απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ.

Να σημειωθεί ακόμα ότι δίπλα ακριβώς στη συγκεκριμένη δομή λειτουργεί παραδοσιακό ναυπηγείο, το οποίο πρόσφατα πέρασε στην ιδιοκτησία του γνωστού πλοιοκτήτη Παναγιώτη Τσάκου, ο οποίος σκοπεύει να το αξιοποιήσει συμπληρωματικά στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης επένδυσης, αφού ο ίδιος έχει πλειοδοτήσει και στην απόκτηση της μαρίνας Χίου. Ενός έργου που βάλτωνε επί δυο δεκαετίες. 

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο ίδιος ο πλοιοκτήτης τώρα απειλεί να αποχωρήσει από την επένδυση, αν τελικά το Θόλος επιλεγεί για την κατασκευή της προσφυγικής δομής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το άσπρο μαύρο από Ν. Μηταράκη για την «Εφ.Συν.» - Η δήλωση του υπουργού και η απάντηση της εφημερίδας
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έσπευσε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις διώξεις κατά των δύο υπερασπιστών δικαιωμάτων, του Παναγιώτη Δημητρά και του Τόμυ Ολσεν.
Το άσπρο μαύρο από Ν. Μηταράκη για την «Εφ.Συν.» - Η δήλωση του υπουργού και η απάντηση της εφημερίδας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η δικαίωση άργησε δύο χρόνια
Χαμόγελα, επιτέλους, για τους δύο καταδικασθέντες Αφγανούς πρόσφυγες που βρίσκονταν στη φυλακή σαν διακινητές, με ποινή σαράντα χρόνια ο καθένας.
Η δικαίωση άργησε δύο χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
Στο Πρωτοδικείο Χίου προσφεύγει τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να πετύχει την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας υπερδομής-φυλακής για πρόσφυγες στο Θόλος της Χίου.
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βίντεο από Ν. Μηταράκη αποδεικνύει ότι δεν είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία για πρόσφυγες
Βίντεο που ανάρτησε στο twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δείχνει Τούρκους λιμενικούς να χτυπούν πρόσφυγες που επιβαίνουν σε βάρκα και να την ααπομακρύνουν με κοντάρια, ενώ στη...
Βίντεο από Ν. Μηταράκη αποδεικνύει ότι δεν είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία για πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελία για νεκρούς έπειτα από επαναπροώθηση στη Χίο
Πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στη Τουρκία ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύμα επαναπροώθησης και ότι οι λιμενικοί πέταξαν τρία άτομα με χειροπέδες στη θάλασσα, ενώ ακόμη ένας έμεινε στην Ελλάδα πιθανότατα νεκρός από...
Καταγγελία για νεκρούς έπειτα από επαναπροώθηση στη Χίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δώδεκα πρόσφυγες σε εκκλησία στα Καρδάμυλα της Χίου
Σε νέα άφιξη αποδίδει η αστυνομία την παρουσία των έντεκα προσφύγων (σύμφωνα με τους κατοίκους 12) στα Καρδάμυλα της Χίου και ειδικότερα στο προαύλιο της εκκλησίας της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.
Δώδεκα πρόσφυγες σε εκκλησία στα Καρδάμυλα της Χίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας