• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.4°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 4.1°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.8°C / 3.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -1.0°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.6°C / 7.6°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.4°C / 9.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.3°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.5°C / 3.2°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.5°C / 4.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.6°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.7°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 3.3°C
  0 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 4.2°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  56%
© Xzotica | Dreamstime.com

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, αιτία προβλημάτων υπογονιμότητας, λένε επιστήμονες

 • A-
 • A+

Επιστήμονες στην Κίνα εκτιμούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι ένας πολυ σημαντικός παράγοντας για τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν πάρα πολλά ζευγάρια και για την οποία δεν υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση. Το ποσοστό των ζευγαριών που οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν τα αίτια υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν φτάνουν το 30%.

Στην Κίνα, σε 18.000 ζευγάρια που εξετάστηκαν και ζούσαν σε περιοχές με μέσα επίπεδα μόλυνσης, βρέθηκε ότι το 20% εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα υπογονιμότητας, η οποία ορίζεται ως αδυναμία ενός ζευγαριού να πετύχει εγκυμοσύνη έπειτα από ένα έτος προσπάθειας.

Σύμφωνα με τον Τζιν Λι, του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο 3 του Πεκίνου, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, «πολυάριθμες έρευνες έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να συνδεθεί με προβλήματα στην εγκυμοσύνη», ενώ «η δική μας δείχνει ότι ίσως υπάρχει σύνδεση και με την υπογεννητικότητα» και αυτά μπορούν να γενικευθούν, καθώς πραγματοποιήθηκε στον γενικό πληθυσμό.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Τομ Κλέμενς, «το πλήθος των συνεπειών που παρατηρούνται είναι πολλές και αν αποδειχθούν και από άλλες έρευνες, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ ανησυχητικά». Και εξήγησε ότι αυτό αφορά ειδικά τις περιοχές με χαμηλά επίπεδα μόλυνσης. «Στην Κίνα, τόνισε, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολύ υψηλά, αλλά προβλήματα χαμηλών ποσοστών γεννητικότητας εντοπίζονται και σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα ρύπανσης. Άρα, η κακή ποιότητα αέρα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα γενικά».

Η καθηγήτρια του Κολεγίου Imperial Μιρέιγ Τολεντάνο καλωσόρισε την έρευνα σε αυτό το πεδία, τονίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον μελέτη επί του θέματος αυτού.

Άλλωστε, η έρευνα δεν έχει κατορθώσει να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η ρύπανση επηρεάζει τη γονιμότητα, ωστόσο τα μικρομόρια της ρύπανσης προκαλούν φλεγμονές στο σώμα, οι οποίες μπορούν να βλάψουν την παραγωγή σπέρματος και ωαρίων, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Όπως έχει δείξει και αντίστοιχη έρευνα στις ΗΠΑ σε 600 γυναίκες, η αυξημένη έκθεση των γυναικών σε ατμοσφαιρική μόλυνση συνδέεται με μικρότερο αριθμό ωαρίων που ωριμάζουν στις ωοθήκες.

Η υπογονιμότητα είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χιλιάδες ζευγάρια σε όλο τον κόσμο, ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμη επαρκείς έρευνες για το πώς αυτό συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Να σημειωθεί πάντως ότι η ρύπανση του αέρα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα, όπως οι πρόωροι τοκετοί και η γέννηση λιποβαρών παιδιών. Επίσης, επικίνδυνα μικροσωματίδια του καπνού που δημιουργείται από το κάπνισμα έχουν εντοπιστεί στον πλακούντα εμβρύων ή έχουν συνδεθεί με αποβολές.

Η έρευνα δημοσιεύθυηκε στην επιθεώρηση Environment International και βασίστηκε στα δεδομένα από συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 18.571 ζευγάρια, που συμμετείχαν στη μεγάλη Έρευνα Γονιμότητας Εγγάμων Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, χώρα στην οποία οι γυναίκες καλούνται να ενημερώσουν τις αρχές όταν αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί, στο πλαίσιο κρατικού ερευνητικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

 • Οι γυναίκες που εκτίθενται σε μικρή ατμοσφαιρικής ρύπανσης (10 μγρ/κ.μ.) παρουσίαζαν κίνδυνο υπογονιμότητας σε ποσοστό 20%. Στην Κίνα τα ζευγάρια εκτίθενται κατά μέσο όρο σε 57μγρ/κ.μ. ενώ στο Λονδίνο σε 13 μγρ/κ.μ.
 • Το ποσοστό των γυναικών που δεν κατόρθωσαν να μείνουν έγκυοι έπειτα από 12 μήνες προσπάθειας αυξήθηκε από 15% σε 26% όταν η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση έφτανε στο μέγιστο.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν τους και άλλα στοιχεία, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, το εισόδημα, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η φυσική κατάσταση.  

Όπως επισήμανε ο Τομ Κλέμενς, μπορεί οι άνθρωποι να υποφέρουν από το πρόβλημα, αλλά οι κυβερνώντες είναι αυτοί που πρέπει να δράσουν. «Οι πολίτες μπορούν να κάνουν ελάχιστα πράγματα, όπως να βελτιώσουν το φιλτράρισμα του αέρα στα σπίτια τους, να αποφεύγουν να κινούνται σε περιοχές με αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων, αλλά αυτό δεν εξαρτάται απόλυτα από τους ίδιους. Δεν μπορούν πάντα να επιλέξουν πού θα ζουν, πού θα εργάζονται και πώς θα μετακινούνται για να πάνε στη δουλειά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον πλακούντα των εγκύων εισχωρεί η ατμοσφαιρική ρύπανση
Σε άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα κατέληξε πρόσφατη επιστημονική έρευνα που εξέτασε τη διείσδυση των σωματιδίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις έγκυες γυναίκες, με τους επιστήμονες να εντοπίζουν την πρώτη...
Στον πλακούντα των εγκύων εισχωρεί η ατμοσφαιρική ρύπανση
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι γυναίκες που γεννούν μετά τα 25, ίσως ζήσουν έως τα 90
Οι γυναίκες που αργούν να κάνουν το πρώτο παιδί τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν μετά τα 90, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Όπως αναφέρουν οι...
Οι γυναίκες που γεννούν μετά τα 25, ίσως ζήσουν έως τα 90
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Covid μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ο εμβολιασμός προστατεύει
Μεγάλη βρετανική έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από Covid-19 προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους είναι ευάλωτες και πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, σε σχέση με όσες μολύνονται...
Η Covid μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ο εμβολιασμός προστατεύει
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19
Τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όσους νοσήσουν από Covid-19 σημειώνει επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία με επικεφαλής τον καθηγητή του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal)...
Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές σκοτώνει 33.000 ανθρώπους ετησίως
Πολύ σοβαρές για την υγεία είναι οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών, καθώς σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη, στην οποία μετείχαν και Έλληνες ειδικοί, η ρύπανση του αέρα από τις δασικές πυρκαγιές...
Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές σκοτώνει 33.000 ανθρώπους ετησίως
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές έπειτα από έμφραγμα
Ο κίνδυνος ένα έμφραγμα να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο είναι υψηλότερος κατά 20% για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες μέσα σε διάστημα πενταετίας από το περιστατικό, σύμφωνα με έρευνα...
Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές έπειτα από έμφραγμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας