• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 27.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 26.3°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 26.9°C
  3 BF
  29%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 24.0°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.3°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.5°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 25.5°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.3°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 25.7°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηλιοπολίτες και Πανχαίοι - και εμείς

 • A-
 • A+

Θα ήταν παράλογο εάν η ανθρωπότητα σταματούσε να αναζητεί την ουτοπία [της]. Χωρίς αυτήν, βήμα δεν μπορεί να κάνει. Ξέρουμε για την ουτοπία από τα πολύ παλιά χρόνια, από τις απαρχές σχεδόν του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού. Στη χρυσή εποχή του Ησίοδου, στον Αριστοφάνη και τον Πλάτωνα, στους Στωικούς κ.ά.

Ο Διόδωρος Σικελιώτης (1ος π.Χ. αιώνας) αναφέρει το ταξίδι ενός Ιάμβουλου στη χώρα του ήλιου όπου βασίλευαν η ισότητα μεταξύ των κατοίκων (Ηλιοπολιτών), η απουσία δούλων, η χαρά της αιώνιας νεότητας, η απουσία ασθενειών και βάναυσης εργασίας και η αφθονία αγαθών της γης. Ο ίδιος συγγραφέας αναφέρει την περιγραφή της νήσου Πανχαίας από κάποιον Ευφήμερο που έζησε προς το τέλος του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα - εκεί δεν υπάρχει ατομική ιδιοκτησία και οι κάτοικοι χωρίζονται σε τρεις τάξεις με μόνη ιδιοκτησία το σπίτι και τον κήπο του.

Λένε ότι αυτές οι εξισωτικές ουτοπίες προέρχονται από την Κοσμόπολη του Στωικού Κλεάνθη, αλλά δεν έχει σημασία. Ξαναβρίσκουμε τέτοιες θεωρίες στο ομότιτλο έργο του Τόμας Μορ (15ος-16ος μ.Χ. αιώνας), στους Γάλλους σοσιαλιστές-ουτοπιστές, ώσπου η ουτοπία γίνεται πραγματικότητα στην Οκτωβριανή Επανάσταση - δεν ενδιαφέρει εδώ η κατάληξή της.

Ολες αυτές οι θεωρίες προκύπτουν από την τεράστια ανισότητα που επικρατεί σε πολιτείες, είναι σχέδια για μια δίκαιη και επίγεια δημοκρατία, δεν εμφανίστηκαν από φαντασιώσεις ρέμπελων φιλοσόφων. «Τις συνθήκες γένεσης της ουτοπίας χαρακτηρίζει μια ανανεωτική και ριζοσπαστική διάθεση η οποία ταυτόχρονα αποτρέπει την ευδοκίμηση ιδεολογιών που θα νομιμοποιούσαν σκληρά πειθαρχικά μέτρα και άτεγκτες ιεραρχίες», σημειώνει ο Παναγιώτης Κονδύλης στο έργο του «Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία» (εκδ. Στιγμή).

Ο ίδιος αναφέρει σε άλλες σελίδες ότι «η Ουτοπία αρνείται τη σημερινή πραγματικότητα στρεφόμενη εναντίον συγκεκριμένων πλευρών της και συγκροτώντας το σχέδιο της κοινωνικής αναδιάρθρωσης ακριβώς ως συγκεκριμένη άρνηση συγκεκριμένων φαινομένων».

Χαζογελάνε πολλοί όταν ακούνε κάποιους να μιλάνε για ουτοπίες, συγχέοντας καταδήλως τους «ουτοπικούς με τους απραγματοποίητους εν γένει σκοπούς». Λησμονούν επίσης τη δική τους μεγάλη ουτοπία, αυτήν της ελευθερίας της αγοράς και του κράτους δικαίου που θα απάλειφε τάχα τις ανισότητες και θα εξομάλυνε τις κοινωνικές συγκρούσεις. Αυτήν την ουτοπία τη δέχονται, διότι απλώς διαιωνίζει τη δική τους, ευάριθμη, εξουσία. Είναι λειψός και απαράδεκτος εκείνος ο παγκόσμιος χάρτης που δεν περιέχει την Ουτοπία, έλεγε ο Οσκαρ Ουάιλντ - και είχε δίκιο. Ερπετά θα ήμασταν χωρίς την ιδέα της ουτοπίας, άβουλοι και κακόμοιροι, υποτελείς και μοιρολάτρες· μην υπολειπόμεθα της ουτοπίας [μας].

Συμπεραίνουν πολλοί -(Κονδύλης)- ότι «η ήττα της Σοβιετικής Ενωσης αποτελεί ήττα της ουτοπίας. Ταυτόχρονα παραβλέπουν ότι ο κομμουνισμός στην Ανατολή ηττήθηκε ακριβώς λόγω της μαζικοδημοκρατικής πραγμάτωσης της Ουτοπίας στη Δύση, που παρ' όλες τις ελλείψεις της έδεσε τις μάζες στο “σύστημα” και έκοψε τα φτερά των επαναστατικών κινημάτων».

Η ουτοπία, είτε με μικρό όμικρον είτε με μεγάλο, φαίνεται απαραίτητη στη σημερινή σκέψη, που έχει λιμνάσει και έχει υποταχτεί στο Δεν Υπάρχει Εναλλακτική Λύση - υπάρχει και παραϋπάρχει, ίσως να είναι και κάτω από τη μύτη μας, αλλά είναι καιρός να την ανεβάσουμε στην επιφάνεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Σε φιλικό σπίτι με τοπικούς θεούς
Πάντα ζεστό, πάντα ανοιχτό, πάντα φιλόξενο το σπίτι του φίλου -στην εξοχή, μόλις μία ώρα απόσταση από την πρωτεύουσα· τόσο κοντά και τόσο μακριά συνάμα. Φτάνουμε, κουρασμένοι και διψασμένοι. Μας τρατάρουν χυμό...
Σε φιλικό σπίτι με τοπικούς θεούς
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ειδικές γνώσεις...
Τι δουλειά έχει η προτεσταντική ηθική με τη δημοκρατία; Πώς μπορούν και ευτελίζουν τον νόμο αλλά και τον άνθρωπο αυτοί μας οι εγγράμματοι; Γιατί υποπίπτουν σε τέτοια κεφαλαιώδη σφάλματα ερμηνείας του νόμου;...
Ειδικές γνώσεις...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο χρόνος (μας)
Συνηθίζουν πολλοί να μετρούν τον χρόνο με βάση τις γιορτές. Εγκλωβίζουν έτσι τον χρόνο σε περιόδους όχι με βάση τις τέσσερις εποχές αλλά με Πάσχα, Χριστούγεννα, Απόκριες, Δεκαπενταύγουστο και άλλες ήσσονος...
Ο χρόνος (μας)
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κόκκοι ειρήνης και ομόνοιας
Η καθημερινή ένταση που παρατηρείται στις κοινωνικές σχέσεις καθώς και στις επαφές μεταξύ πολιτικών και πολιτών δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται επ’ άπειρον διότι συντρίβεται η συνοχή και δεν υπάρχει κανένας...
Κόκκοι ειρήνης και ομόνοιας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Eλλειψη φόβου
Μπορούμε να διώξουμε φόβους και ανασφάλειες που έχουν κυριεύσει το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας; Να εξοριστεί το βαθύ σκοτάδι που καλύπτει τη μικρή αυτή ζωή; Μόνο άμα ξεριζωθούν άρρωστοι εγωισμοί...
Eλλειψη φόβου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Tης εξουσίας
Η αληθινή ουσία των όντων δεν διδάσκεται ούτε ωφέλιμη θα ήταν για τους πολλούς ανθρώπους. Ενας καλός καπετάνιος μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει τρικυμία, μπορεί όμως να του διαφύγει η εξαιρετική και...
Tης εξουσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας