• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 29.6°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.4°C / 26.0°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 28.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  2 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 27.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 23.4°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.2°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  32%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.4°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.3°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.9°C / 29.8°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.5°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  37%
AP Photo / Michael Probst

Η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκοπίες και «κόκκινα δάνεια»

 • A-
 • A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε ένα κύμα από χρεοκοπίες και «κόκκινα δάνεια», καθώς τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης προς τις επιχειρήσεις, που δόθηκαν από τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που έχει στη διάθεσή του έγγραφο με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών θα ενημερωθούν την ερχόμενη Δευτέρα ότι ποσό της τάξης των 2,3 τρισ. ευρώ έχουν δοθεί συνολικά μέσω προγραμμάτων ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Αν δεν υπήρχε αυτή η βοήθεια, σχεδόν το 25% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα αντιμετώπιζαν πολύ μεγάλα προβλήματα ελλείψει ρευστότητας, καθώς τα αποθέματά τους στερεψαν μέχρι το τέλος του 2020 λόγω της κρίσης.

«Μόλις εκλείψουν τα χωρίς προηγούμενο μέτρα στήριξης», αναφέρεται στο έγγραφο, «ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων πιθανότατα θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, οδηγούμενες σε ακόμη μεγαλύτερα χρέη και υποχρεώσεις».

Σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητα το 2020 εξαιτίας της πανδημίας βρίσκονταν ήδη υπό πολύ μεγάλη πίεση και τώρα συντηρούνται λόγω των προγραμμάτων στήριξης. Συνεπώς, αν αυτά σταματήσουν τότε κινδυνεύουν με πτώχευση.

Κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να βρουν τρόπους να διαχειριστούν την κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις στο μέλλον, αλλά και πώς θα μπορούν να αναγνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και πρέπει να διασωθούν.  

Στόχος είναι να δίνεται στοχευμένα η βοήθεια. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, «υπάρχει πλήρης συμφωνία ότι οι δημοσιονομικές δαπάνες θα πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για λίγο, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη», αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι «η στήριξη πρέπει να αλλάξει μορφή και να περάσει σταδιακά σε περισσότερο στοχευμένες ενέργειες».

Όπως αναφέρει το Reuters, στο έγγραφο σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 τα παγωμένα τραπεζικά δάνεια στην ευρωζώνη έφταναν τα 587 δισ. ευρώ. με το 60% να αφορούν εταιρικό χρέος. Το πρώτο τρίμηνο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,23%.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «συνολικά ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αυξηθεί σε όλη την Ε.Ε., αν και το μέγεθος και ο χρόνος που θα συμβεί αυτό προς το παρόν παραμένουν άγνωστα». Ωστόσο, εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι αρκετά δυνατές για να ανταποκριθούν στο επικείμενο σοκ. Παρ' όλα αυτά «σύμφωνα με την ΕΚΤ για να μπορέσουν να αντέξουν, θα πρέπει να αυστηροποιήσουν τους όρους παροχής δανεισμού και να αυξήσουν τα εχέγγυα που θα ζητούν».

Οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα ξενοδοχεία και η εστίαση, και ακολουθούν οι μεταφορές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η μεταλλουργία και η κλωστοϋφαντουργία. Οι τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα, οι φαρμακοβιομηχανίες και ο τομέας των ηλεκτρονικών τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα.

Οι επιχειρήσεις που δανείστηκαν περισσότερο από τις τράπεζες βρίσκονται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, έπειτα από 10 χρόνια που μειωνόταν ο εταιρικός δανεισμός.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα πρέπει να βρουν τρόπους να διατηρηθούν οι δίοδοι δανεισμού για τις αξιόπιστες επιχειρήσεις, την ώρα που σύμφωνα με τις έρευνες πολλές είναι αυτές στην ευρωζώνη που έχουν υπερβεί τις δυνατότητές τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωτοβουλία Ταγιάνι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής...
Πρωτοβουλία Ταγιάνι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο για ευρωπαϊκή «κακή τράπεζα», λύση στα «κόκκινα δάνεια»
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) παρουσίασε σχέδιο για τη δημιουργία μιας «εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού», ώστε να διευκολύνει τις πωλήσεις των «κόκκινων δανείων» ύψους 1 τρισ. ευρώ που βρίσκονται στους...
Σχέδιο για ευρωπαϊκή «κακή τράπεζα», λύση στα «κόκκινα δάνεια»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απειλή τα 900 δισ. «κόκκινων» δανείων στην ευρωζώνη
Η ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο σύνολο των τραπεζών της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης φτάνουν τα 900 δισ. ευρώ και,...
Απειλή τα 900 δισ. «κόκκινων» δανείων στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άλμα των «κόκκινων δανείων» στην Ε.Ε. εν μέσω κρίσης
Σχεδόν σε 1 τρισ. ευρώ ανέρχονταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, κατά τα τέλη του 2014, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Τα «κόκκινα δάνεια» έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009, δηλαδή αυξήθηκαν...
Άλμα των «κόκκινων δανείων» στην Ε.Ε. εν μέσω κρίσης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σχέδιο της Κομισιόν για τις bad banks των κρατών της Ε.Ε.
Το σχέδιο της Κομισιόν στοχεύει επίσης στη σύγκλιση των πτωχευτικών πλαισίων στην Ε.Ε. και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το σχέδιο της Κομισιόν για τις bad banks των κρατών της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πανδημία πυροδοτεί παγκόσμιο «τσουνάμι» χρέους
Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) το παγκόσμιο χρέος- κυβερνήσεων και επιχειρήσεων- αναμένεται να εκτιναχθεί και ίσως και να ξεπεράσει τα 277 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του...
Η πανδημία πυροδοτεί παγκόσμιο «τσουνάμι» χρέους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας