• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.7°C
  6 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.1°C
  2 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.7°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 20.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 23.2°C
  1 BF
  26%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.5°C
  2 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 19.3°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  32%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.5°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 20.4°C
  5 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 23.9°C
  2 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  44%
Dreamstime

Διεθνής Έκθεση: Η «τρέλα» της Ανάπτυξης βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

 • A-
 • A+

Η δίψα της ανθρωπότητας για ανάπτυξη έχει «καταστροφικό κόστος για τη Φύση», προειδοποιεί μια νέα έκθεση για τις οικονομικές, υγειονομικές και κοινωνικές πλευρές της οικονομικής ανάπτυξης.

Η έκθεση των 600 σελίδων, που παραγγέλθηκε πριν από δύο χρόνια από τη βρετανική κυβέρνηση, αποτελεί τον καρπό της εργασίας διεθνών ειδικών, υπό τον συντονισμό ενός καθηγητή της Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, του Πάρθα Ντασγκούπτα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, μολονότι το παγκόσμιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει διπλασιασθεί από το 1992, το «φυσικό κεφάλαιο», δηλαδή η εκτίμηση για το όφελος που αντλείται από υπηρεσίες που προσφέρονται από τη Φύση, έχει μειωθεί από την πλευρά του κατά 40% κατά κεφαλήν.

«Μολονότι η ανθρωπότητα κατέγραψε απέραντη ευημερία αυτές τις τελευταίες δεκαετίες, ο τρόπος με τον οποίο φθάσαμε σ' αυτή την ευημερία σημαίνει ότι την επιτύχαμε με κόστος καταστροφικό για τη Φύση», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι ίδιοι απευθύνουν έκκληση για μια αποκατάσταση της ισορροπίας του δεσμού ανάμεσα στον Άνθρωπο και τη Φύση, υπενθυμίζοντας πολυάριθμες άλλες μελέτες για τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στην προστασία της βιοποικιλότητας και τις ανθρώπινες συνθήκες ζωής, κυρίως όσον αφορά την υγεία.

Η τρέχουσα μαζική εξάλειψη ζωικών ειδών «υπονομεύει την παραγωγικότητα, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα της Φύσης», γράφουν επίσης.

Οι ήδη ορατές συνέπειες αυτής της απώλειας, όπως η τρέχουσα πανδημία της Covid-19, ευνοούμενη από τις μεταμορφώσεις των γαιών (κυρίως την αποψίλωση δασών για τη γεωργία) και την εκμετάλλευση ορισμένων άγριων ειδών, μπορεί να αποτελέσουν «το αόρατο τμήμα του παγόβουνου», αν η ανθρώπινη οικονομική ανάπτυξη συνεχισθεί χωρίς αλλαγές.

Κάτι περισσότερο από ένα σχέδιο Μάρσαλ

«Εξαρτιόμαστε πλήρως από τη Φύση», προειδοποιεί σε πρόλογο της έκθεσης ο Bρετανός δημιουργός ντοκιμαντέρ και μαχητικός οικολόγος Ντέιβιντ Ατένμπορο. «Μας παρέχει τον αέρα που αναπνέουμε και όλα όσα τρώμε. Όμως την καταστρέφουμε τόσο ώστε πολλά από τα οικοσυστήματά της βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην έκθεση, τα οικονομικά μοντέλα, που βασίζονται μόνο στην ανάπτυξη, δεν ενσωματώνουν τα οφέλη που αντλούνται από τη βιοποικιλότητα.

Κατά συνέπεια τα προγράμματα προστασίας της φύσης συχνά υποχρηματοδοτούνται, ενώ τομείς όπως τα ορυκτά καύσιμα ή η εντατική γεωργία, οι επιπτώσεις των οποίων στη βιοποικιλότητα και την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι αποδεδειγμένες, απολαμβάνουν ετήσιες επενδύσεις ύψους από 4 έως 6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτά τα επενδυτικά μοντέλα, που συχνά υποστηρίζονται από τα κράτη, «εντείνουν το πρόβλημα καθώς αμείβουν τους ανθρώπους περισσότερο για να εκμεταλλεύονται τη Φύση απ' όσο για να την προστατεύουν», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, εκφράζοντας τη λύπη τους γι' αυτό. Απευθύνουν έκκληση να αντικατασταθεί ο παραδοσιακός υπολογισμός της ανάπτυξης (ΑΕΠ) με έναν υπολογισμό της οικονομικής ευημερίας που να λαμβάνει υπόψη τις υπηρεσίες που παρέχονται από τη Φύση.

Όμως ένας τέτοιος αναπροσανατολισμός προς μια περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη θα απαιτούσε συστημικές αλλαγές --κυρίως την «απανθρακοποίηση» του ενεργειακού συστήματος -- που θα γίνουν «με φιλοδοξία, συντονισμό και πολιτική βούληση παρόμοια, ακόμη και ανώτερη, εκείνης του σχεδίου Μάρσαλ» για την οικονομική ανοικοδόμηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συντάκτες της έκθεσης, όπως και αριθμός διεθνών πολιτικών αξιωματούχων και στελεχών ενώσεων πριν απ' αυτούς, ζητούν να αποτελέσουν μοχλούς για την έναρξη αυτών των αλλαγών δύο σημαντικά ραντεβού της πράσινης διπλωματίας, η COP 15 για τη βιοποικιλότητα και η COP 26 για το κλίμα, που προβλέπεται πλέον να πραγματοποιηθούν το 2021, αφού αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
Στα ορυκτά καύσιμα και όχι στην πράσινη ενέργεια τα περισσότερα δισ. από τους G7
Οι G7 έδωσαν δισεκατομμύρια σε βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, χωρίς δεσμεύσεις για το περιβάλλον αλλά με «σωσίβια» σε αεροπορικές και αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Στα ορυκτά καύσιμα και όχι στην πράσινη ενέργεια τα περισσότερα δισ. από τους G7
ΚΟΣΜΟΣ
Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αλλάξει τον ζωτικό ρόλο των τροπικών δασών
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, χτυπάει επιστημονική μελέτη που δημοσιεύει το περιοδικό Science.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αλλάξει τον ζωτικό ρόλο των τροπικών δασών
ΚΟΣΜΟΣ
Παραμένουν οι κίνδυνοι από την υπερθέρμανση του πλανήτη
Πολύ μακριά από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα είναι η παγκόσμια κοινότητα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που μετρά την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η έρευνα επισημαίνει τον κίνδυνο Κίνα,...
Παραμένουν οι κίνδυνοι από την υπερθέρμανση του πλανήτη
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εγ-ΚΛΙΜΑ στο Πεκίνο
Ο επονομαζόμενος «αερομαγεδδώνας» ξαναχτύπησε την κινεζική πρωτεύουσα και όχι μόνο, όταν στη διεθνή σύνοδο για το κλίμα στο στρατοκρατούμενο Παρίσι σύνεδροι από 180 και πλέον χώρες -με πρώτους τους δύο...
Εγ-ΚΛΙΜΑ στο Πεκίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Κραυγή βοώντος... στην Αδελαΐδα
Από την Αδελαΐδα, μία από τις πόλεις που επιχείρησαν να μας αφυπνίσουν το Σαββατοκύριακο, φτάνει μέσω της «Εφ.Συν.» απαίτηση για την κλιματική αλλαγή και κόντρα στον... παριζιάνικο φόβο των ημερών: «Δεν θα...
Κραυγή βοώντος... στην Αδελαΐδα
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος... σωτήρων
Στη σκιά, σαφώς, της έντασης που έχει προκληθεί από την τρομοκρατία, την καταστολή και την πολεμική ατμόσφαιρα των τελευταίων εβδομάδων, ξεκίνησε χθες στο Παρίσι η Διάσκεψη για το Κλίμα με τη συμμετοχή 195...
Σύνοδος... σωτήρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας