• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 30.0°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.3°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.0°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.3°C / 23.0°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.8°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.6°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.1°C / 26.0°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.3°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.1°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.1°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.3°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 27.2°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.6°C
  1 BF
  64%
Η διανόηση σε lockdown;
EUROKINISSI/ΝΑΤΑΛΙΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διανόηση σε lockdown;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η πανδημία στη χώρα μας δεν ενέσκηψε απλά ως υγειονομική κρίση. Είναι μια κρίση μέσα στην παρατεταμένη οικονομική κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας την τελευταία δεκαετία.

Ομως πέρα από τις οδυνηρές επιπτώσεις των μνημονίων που εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη, οδήγησαν στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού και στη μετανάστευση το πιο παραγωγικό κομμάτι του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, υποβαθμίστηκε και η ποιότητα της δημοκρατίας. Ο μέσος πολίτης βιώνει ένα έλλειμμα ουσιαστικής αντιπροσώπευσης καθώς από το πολιτικό γίγνεσθαι απουσιάζουν το όραμα και η ρεαλιστική προοπτική μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Δυστυχώς μεγάλο τμήμα της πνευματικής ελίτ της χώρας φαίνεται να παρακολουθεί με αμηχανία ή απάθεια τις εξελίξεις κι ενίοτε σπαταλάει την πρόσβαση που διαθέτει στα ΜΜΕ για επίδειξη γνώσεων και φτηνό εντυπωσιασμό. Εχουμε την εντύπωση ότι ελάχιστα απασχολεί την κοινωνία πώς αποδίδονται ελληνιστί οι όροι lockdown και clickaway, τη στιγμή που πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, με το φάσμα της ανεργίας να απειλεί την επιβίωση των οικογενειών τους.

Εχουμε την εντύπωση ότι η ακαδημαϊκή εσωστρέφεια των διανοουμένων δεν υπηρετεί το ζητούμενο της σύγχρονης δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να περιορίσει τις νέες μορφές κοινωνικών ανισοτήτων που μεθοδεύονται τόσα χρόνια, διά της ιδιωτικοποίησης της μόρφωσης, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Εχουμε την εντύπωση ότι η υπέρβαση της κρίσης δεν συντελείται μόνο διά της λογιστικής πειθαρχίας, αλλά πρωτίστως διά της σφυρηλάτησης της κοινωνικής συνοχής. Η παράπλευρη απώλεια της φτωχοποίησης είναι ο ατομοκεντρισμός και η γιγάντωση της ατομικής ευθύνης μέσω της καλλιέργειας ενός αισθήματος συλλογικής ενοχής για την οποία πρέπει να τιμωρηθούμε.

Στον τόπο που η πνευματική αγωνιστικότητα δεν λύγισε ούτε στην Κατοχή και τη χούντα και ο οποίος διαθέτει δύο Νόμπελ στη σύγχρονη ιστορία του, η «παραίτηση» των διανοουμένων βαθαίνει την κρίση αξιών και καθιστά το μέλλον ζοφερό. Η χώρα μας που ανέκαθεν διέθετε δυσανάλογα μεγάλο πολιτισμικό αποτύπωμα σε σχέση με το μέγεθός της, εμφανίζει μια εικόνα ηθικού μιθριδατισμού που δηλητηριάζει τα αισθήματα συλλογικότητας και αλληλεγγύης στους αδυνάμους, που αποτελούσαν την κορωνίδα των κοινωνικών μας αξιών.

Στο περιβάλλον της πολιτιστικής ομογενοποίησης που τείνει να μας μεταμορφώσει σε μια μάζα καταναλωτών όπου όλες οι αξίες έχουν τιμή αγοράς και πώλησης, η ευθύνη της πνευματικής ηγεσίας είναι να κρατήσει ζωντανό τον ανθρωπισμό. Μέχρι να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις ότι η κοινωνική ευημερία μπορεί να επιτευχθεί χωρίς στέρεο ηθικό υπόβαθρο, η διανόηση πρέπει να λειτουργήσει σαν όαση στην έρημο του πραγματικού.

Μπροστά στις νέες προκλήσεις, οι πνευματικοί ταγοί του τόπου βρίσκονται μοιραία μπροστά σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: ή θα παραμείνουν στο περιθώριο των κοινωνικών εξελίξεων με κίνδυνο να πέσουν σε ανυποληψία και γραφικότητα ή θα ενωθούν με το ρεύμα μιας νέας αντίληψης συλλογικότητας που απαιτεί από τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να συνδιαμορφώσουν τις εξελίξεις για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας.

* Γενικός σύμβουλος ΟΤΟΕ

** Μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ & πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και εθνική διγλωσσία
Η αντιμετώπιση της πανδημίας φάνηκε από νωρίς ότι θα ήταν ένας μαραθώνιος. Μέτρα χωρίς λογική στόχευση οδήγησαν στην αποδυνάμωση της τήρησης και των πιο στοιχειωδών κανόνων εναντίον της διασποράς του ιού.
Πανδημία και εθνική διγλωσσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη εικόνα
Μολονότι τα σχέδια του μαζικού εμβολιασμού των πληθυσμών έχουν ήδη ξεκινήσει, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αρα, οι προβλέψεις των μελλοντικών εξελίξεων είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Η μεγάλη εικόνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μέτρον άριστον»
Η Αποκριά μαζεύτηκε στη γωνία και δεν υπάρχει οξυγόνο γι’ αυτήν υπό το κράτος του φόβου.
«Μέτρον άριστον»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μία επέτειος-στοίχημα για το «πόσο ακόμα;»
Η πανδημία συμπληρώνει σε λίγες μέρες ένα έτος. Ενα έτος περιορισμών, αιχμαλωσίας, κοινωνικής αποξένωσης και απομονωτισμού· ένα έτος φόβου για το αύριο· ένα έτος οικονομικής ανασφάλειας. Ολα αυτά...
Μία επέτειος-στοίχημα για το «πόσο ακόμα;»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Zero Covid δεν είναι ακατόρθωτη ως στρατηγική
Η αλλαγή στρατηγικής που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από κοινού με ολόκληρη την αντιπολίτευση.
Η Zero Covid δεν είναι ακατόρθωτη ως στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κορυφή και ο γκρεμός
Οταν εγγράφουμε ένα νέο μέλος στον ΣΥΡΙΖΑ, το κάνουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι για τον εαυτό μας. Στη μάχη για το ποθητό αποτέλεσμα δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχή μας.
Η κορυφή και ο γκρεμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας