• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 16.2°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.7°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 16.8°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.0°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.1°C / 16.4°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.4°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%

Οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές συνομιλίες και πού μπορεί να οδηγήσουν

 • A-
 • A+

Το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830) υπογράφτηκε από τις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία στις 3 Φεβρουαρίου του 1830! Ήταν η πρώτη επίσημη, διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως «κυρίαρχο» και «ανεξάρτητο» κράτος.

Σήμερα, με βάση τις ιστορικές αναλογίες, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθορίζουν το πλαίσιο του 61ου γύρου των λεγόμενων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ -μετά από πρόταση του Τσαβούσογλου- για τις 25 Γενάρη στην Κωνσταντινούπολη. Η διευρυμένη θεματολογία προφανώς δεν περιορίζεται μόνο στον καθορισμό των ορίων των θαλάσσιων ζωνών της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, αλλά προφανώς περιλαμβάνουν ολόκληρη τη γκάμα των τουρκικών αξιώσεων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που συζητούνται από όλες ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες στα πλαίσια των μέχρι σήμερα 60 γύρων. «Θα συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συνομιλούσαμε στους προηγούμενους 60» γύρους απαιτεί ο Τσαβούσογλου, παρουσία του Γερμανού ομολόγου του και στην ανοιχτή λίστα των τουρκικών διεκδικήσεων -για υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριο χώρο, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR), δικαιοδοσίας επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και προφανώς και τη «δίκαιη λύση» του Κυπριακού στη βάση δύο χωριστών κρατών, την οποία θα αποκαλούν δήθεν «ομοσπονδία»- προσθέτει εδαφικές διεκδικήσεις για Θράκη και κυριαρχία των νησιών με την απειλητική γλώσσα του casus belli.

Προδιαγράφουν επίσης και το πλαίσιο του επικείμενου πολυμερούς «διαλόγου», με βάση τα συμφέροντά τους και εν μέρει και της Τουρκίας, η οποία επικύρωσε πλέον την παρουσία της σαν ισχυρή περιφερειακή δύναμη με τη στρατιωτική δράση της στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Κύπρο.

Ήδη, ο Μητσοτάκης -στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής- ζητά από τον αρμόδιο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Ζ. Μπορέλ, ένα πλήρες κείμενο για τις δήθεν «επιλογές» που έχει η ΕΕ στις σχέσεις της με την Τουρκία, ενώ είναι πασίγνωστες οι θέσεις που εξέφρασε το κοινοτικό ιερατείο κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

Προφανής στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η άσκηση πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί όχι μόνο την «ατζέντα» των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, αλλά και αυτόν τον πολυμερή «διάλογο», με όλα τα θέματα της Ανατ. Μεσογείου ανοιχτά. Αυτό φάνηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για το πλαίσιο διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας με μοναδικό θέμα την υφαλοκρηπίδα (θυμίζουμε τη θέση Μητσοτάκη για «πλήρη κυριαρχία» στα 6, αντί για 12 μίλια) και τις ΑΟΖ, την παράβλεψη των παλαιότερων «δεσμεύσεων» της ΕΕ, την αθέτηση των κυρώσεων κατά της Άγκυρας και τέλος την πρόσκληση της Τουρκίας για συνολικές διαπραγματεύσεις γύρω από τα καυτά ζητήματα της Ανατ. Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, ως προς τις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες, προκαλεί με τις… «ειρηνοποιές» προθέσεις του: «…Πρέπει να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από πεδίο ανταγωνισμού σε λεκάνη συνεργασίας που θα εξυπηρετεί τα μακροχρόνια συμφέροντά μας. Είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες περιορισμού της χώρας μας στις ακτές της με βάση μαξιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν καμία εγκυρότητα. Προσκαλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει αυτές τις δραστηριότητες που θα αυξήσουν κι άλλο τις εντάσεις. Οι διερευνητικές συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου ελπίζουμε ότι θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή»!

Αθέατες όψεις

Μετά την «ευόδωση» των διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας, οι ιμπεριαλιστές υιοθετούν -ουσιαστικά- την πρόταση Ερντογάν για την έναρξη του «διαλόγου», χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή (δηλ. της εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευσης), θα έχει γίνει ένα ακόμη βήμα ενδοτισμού από την κυβέρνηση της Δεξιάς, καθώς -μετά από ένα τέτοιο «διάλογο» επί πολλών θεμάτων- ακόμα και ένας επόμενος, επίσημος, απ’ ευθείας ελληνοτουρκικός «διάλογος» ή ακόμα και η προσφυγή στη Χάγη θα αθροίζουν ένα σύνολο τουρκικών απαιτήσεων που θα επιμεριστούν αναλόγως, με προφανή κερδισμένο την Τουρκία.

Εξάλλου, η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη (9/01) της προέδρου της Κομισιόν και του Ζ. Μπορέλ με τον Ερντογάν είχε σαν βασικό αντικείμενο τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη και ειδικότερα τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών της ΕΕ με τις ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, καθώς και τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των ευρω-τουρκικών σχέσεων και τις περιφερειακές εξελίξεις. Ο Τούρκος πρόεδρος, ξεχνώντας τις προηγούμενες απαξιωτικές τοποθετήσεις του, υποστήριξε ότι η ΕΕ αποτελεί θέμα προτεραιότητας για την Τουρκία και ότι πρέπει να επαναληφθούν οι τακτικές ευρω-τουρκικές Σύνοδοι (sic). Επιχειρείται επαναπροσέγγιση ακόμα και με τον Μακρόν, που μόλις τον Οκτώβρη ο Ερντογάν παρότρυνε «να εξετάσει την ψυχική του υγεία», με αποτέλεσμα η Γαλλία να αποσύρει τον πρέσβη της από την Τουρκία. Παράλληλα, η Άγκυρα εκφράζει (μέσω του CNN) την πρόθεσή της να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις της, τόσο στη Β. Συρία και το Ιράκ, όσο και στην αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών οργανώσεων» όπως το ΡΚΚ, YPG κλπ.

Ως προς το θέμα των S-400, δηλώνει πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποφασίσουν πότε θα υπάρξει αναγκαιότητα χρήσης τους». Ενώ, εμμένοντας στις πολύπλευρες Τουρκικές επιλογές, ο Ερτογάν υποστηρίζει: «Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός. Διαπραγματευόμαστε δεύτερο πακέτο των S-400 με τη Ρωσία».

Στις εξελίξεις σπεύδει να πλασαριστεί και η Μόσχα, με το Λαβρόφ να σημειώνει ενόψει του διαλόγου ότι είναι πολύ σωστός τρόπος, με τον οποίο πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται τα προβλήματα. Αποκαλύπτοντας και τις πραγματικές προθέσεις ότι «η Ρωσία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε οτιδήποτε, να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με τις εμπλεκόμενες χώρες».

Μέσα από όλο αυτό το σκηνικό των τουρκικών διαβουλεύσεων, το γκρίζο σύννεφο των τουρκικών διεκδικήσεων και της συνεκμετάλλευσης των πόρων σκεπάζει όλο και ευρύτερες περιοχές του Αιγαίου, ενώ οι διεκδικήσεις για τη «γαλάζια πατρίδα» επεκτείνονται σε Μ. Ανατολή, Βαλκάνια και Υπερδνειστερία. Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση, με τις διαρκείς υποχωρήσεις, σύρεται προς μία κατεύθυνση όπου επανέρχεται όλο και πιο επιτακτικά το φάντασμα της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης, ως προϋπόθεση για τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες.

Η πολιτική της υποτέλειας και του ενδοτισμού

Μέχρι στιγμής, η πολιτική της υποτέλειας και του ενδοτισμού -που εκφράζεται με τη διαρκή επίκληση των ξένων προστατών για την εγγύηση της εθνικής κυριαρχίας, τις γονυκλισίες και τα παρακάλια σε ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ- αποδεικνύει ότι μόνο σε νέες τραγωδίες μπορεί να οδηγήσουν το λαό και τον τόπο, αφού η προμετωπίδα της «εθνικής κυριαρχίας», απ’ αυτούς που ξεπούλησαν τη χώρα στους ιμπεριαλιστές, μετατρέπεται σε μία εθνικιστική, ακροδεξιά, πατριδοκάπηλη προπαγάνδα κατά των «Τούρκων», ανακατεύοντας την τούρκικη αστική τάξη με ένα λαό που δεν έχει τίποτα να χωρίσει με το δικό μας.

Είναι γεγονός πως το εθνικοανεξαρτησιακό ζήτημα στη χώρα μας, το οποίο ξεπούλησαν τόσο η αστοτσιφλικάδικη όσο και -αργότερα- η μεγαλοαστική τάξη, επιφορτίστηκε να εκπληρώσει το πρωτοπόρο κόμμα της εργατικής τάξης. Το επαναστατικό ΚΚΕ είχε πάντοτε στην προμετωπίδα του το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας, το ενέκρινε σε όλα τα Συνέδριά του (3ο/1927, 4ο/1928, 5ο/1934, 6ο/1935, 7ο/1945), το έκανε πράξη με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, το επέβαλε σαν λαϊκή γραμμή πάλης στην απολογία Μπελογιάννη (1952) κλπ, κλπ. Παράλληλα, αποκάλυψε τον κάλπικο εθνικισμό, τον ψευδεπίγραφο πατριωτισμό και την πατριδοκαπηλεία της ξενόδουλης μεγαλοαστικής τάξης, συνδέοντας διαλεκτικά την ταξική πάλη με την εθνική ανεξαρτησία, σαν ένα αναπόσπαστο σύνολο.

Η ξενόδουλη πολιτική δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ανησυχία και αποστροφή σε μεγάλη μερίδα των λαϊκών στρωμάτων, όσο κι αν το τεράστιο ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας επιχειρείται από τα ρεβιζιονιστικά και ρεφορμιστικά κόμματα της Αριστεράς να χαθεί μέσα στην… αλληλεξάρτηση των κρατών -με το γνωστό αλαλούμ της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας- ή σαν απαίτηση -για κάποιους- μιας γενικής και αόριστης «ανεξαρτησίας».

·Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο λάθος
Ο Κονδύλης προέβλεπε πως θα φτάσουμε στο σημείο όπου η Ευρώπη θα επιδιώκει να κατευνάζει την Τουρκία με ελληνικά έξοδα, πιέζοντας δηλαδή την Ελλάδα να δεχθεί τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Το νέο λάθος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνοτουρκικά: διάλογος για ειρήνη και σταθερότητα
Η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί να θέτει την ατζέντα και που έχει αποφασίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της δεν υπάρχει, οπότε και δεν νιώθει δεσμευμένη από υποχρεώσεις που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Ελληνοτουρκικά: διάλογος για ειρήνη και σταθερότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ευρωτουρκικά;
Την Παρασκευή 18 Ιουνίου συνήλθε η σύνοδος υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε., η οποία εξέτασε τη στήριξη που θα παρέχουν τα κράτη-μέλη στην περίπτωση που κάποιο εξ αυτών δεχτεί επίθεση από τρίτη χώρα.
Είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ευρωτουρκικά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όσο είδαμε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην κρίση, άλλο τόσο θα την δούμε και στον πόλεμο
Το να πιστεύει κανείς ότι σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, η Ελλάδα θα χαίρει βοήθειας από την Ε.Ε. ή ακόμη χειρότερα από το ΝΑΤΟ (του οποίου μέλος είναι επίσης και η Τουρκιά), είναι μια αυταπάτη, ομοίου...
Όσο είδαμε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην κρίση, άλλο τόσο θα την δούμε και στον πόλεμο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα και η Τουρκία θα έχουν και άλλες ευκαιρίες
Η πρώτη χώρα που έχει σοβαρούς λόγους να μη θέλει μια Τουρκία βυθισμένη στη διπλωματική της απομόνωση είναι η Ελλάδα. Τίποτε, όμως, στην πολιτική δεν είναι απροϋπόθετο. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει πως κανένα...
Η Ελλάδα και η Τουρκία θα έχουν και άλλες ευκαιρίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
Η ανακίνηση του θέματος επαναφοράς της Ελλάδας στη Συνθήκη του Δουβλίνου μπορεί να προέκυψε με αφορμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία: την ήττα ουσιαστικά του CDU από την Εναλλακτική για τη...
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας