• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 26.2°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 21.9°C
  3 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 24.3°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.1°C
  2 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.3°C
  3 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.6°C
  6 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.6°C
  3 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  28%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 26.4°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  78%
Sjankauskas / Dreamstime.com

Διαδικτυακή εκδήλωση για τα ελληνοτουρκικά και τη διεθνιστική πολιτική

 • A-
 • A+

Την πρώτη του ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποιεί το νέο σάιτ της αντικαπιταλιστικής αριστεράς Commune (www.commune.org.gr). Η εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός και διεθνιστική πολιτική» θα είναι διαδικτυακή και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ.

Τις εισηγήσεις για το θέμα θα κάνουν ο Νίκος Γιαννόπουλος (περιοδικό Δελτίο Θυέλλης), ο Σπύρος Λαπατσιόρας (περιοδικό "Θέσεις") και η Ζέτα Μελαμπιανάκη (σάιτ Elaliberta). Η συζήτηση θα προβληθεί στη σελίδα του Commune στο Facebook: [https://www.facebook.com/CommuneOrgGr] και για να την παρακολουθήσει το κοινό δεν απαιτείται λογαριασμός.

Στην πολιτική πρόσκληση για την εκδήλωση αναφέρονται τα εξής:

«Η έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας δεν αναιρεί την κρισιμότητα της κατάστασης: οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε τροχιά κλιμάκωσης από το 2018 και, για περισσότερες από 100 ημέρες μέσα στο 2020, ένα θερμό (ή θερμότατο…) επεισόδιο βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ μετά το 1996.

Ο διάλογος ξαναξεκινά. Αλλά ο ανταγωνισμός –για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, τον εναέριο χώρο, την Κύπρο, για το ποια χώρα θα συνάψει τις πιο φιλοπόλεμες συμμαχίες και ποια θα αποκτήσει τον πιο σύγχρονο και πιο φονικό εξοπλισμό–, καλά κρατεί. Πρόκειται για διάλογο στα χρόνια ενός όλο και πιο στρατιωτικοποιημένου διεθνούς ανταγωνισμού. Και, ακριβώς γι' αυτό, ενώ ο διάλογος είναι σαφώς προτιμότερος από τη διαρκή απειλή πολέμου, είναι, την ίδια στιγμή, υπονομευμένος και επισφαλής, ιδίως απουσία ισχυρών διεθνιστικών αντίβαρων στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Το αποτύπωμα του ανταγωνισμού αυτού στην Ελλάδα είναι βαθύ – και απολύτως αντικοινωνικό: Είναι η πρόσδεση της χώρας στα επικίνδυνα ενεργειακά παιχνίδια με Κύπρο και Ισραήλ, όπως ο εθνικά υποστηριζόμενος αγωγός East Med. Είναι η κυνική εργαλειοποίηση και οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία, για να μην τους εργαλειοποιεί μόνο ο Ερντογάν. Είναι η διαρκής επέκταση των βάσεων των ΗΠΑ ανά την Ελλάδα. Είναι η “οριζόντια” εθνική σύμπνοια του περασμένου καλοκαιριού γύρω από την τρέχουσα Μεγάλη Ιδέα – τις ΑΟΖ. Είναι η εξοπλιστική διπλωματία των Rafale, που κοστίζει όσο ο προϋπολογισμός του υπ. Υγείας (εντούτοις χαίρει της υποστήριξης και των δύο κομμάτων εξουσίας…). Είναι, τέλος, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας και τα σενάρια για στράτευση στα 18, εξελίξεις που δεν αλλάζουν βεβαίως την ισορροπία ισχύος μεταξύ των δύο χωρών – επιστρατεύονται, όμως, ως «σήμα» για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και ως μέσο προληπτικού στρατωνισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν τίποτα το “μοιραίο”. Αντίθετα, δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά της Αριστεράς και των αντιεθνικιστ(ρι)ών και στις δύο πλευρές του Αιγαίου – και, για εμάς, πρώτα στη χώρα μας. Πριν καταλήξει σε ανείπωτες καταστροφές και δυστυχία, ο εθνικός μεγαλοϊδεατισμόος αντιμετωπίστηκε από ένα σπουδαίο για την εποχή του αντιπολεμικό και διεθνιστικό κίνημα. Σήμερα, που ο μεγαλοϊδεατισμός αυτός γίνεται στιγμή μιας εποχής συσσώρευσης κρίσεων, ο ίδιος υποχρεώνει σε αυστηρές οριοθετήσεις, δείχνει την ανάγκη για επείγουσες συμμαχίες και κάνει επίκαιρη την “παλιά” προτροπή: να οργανώσουμε, προληπτικά για την ώρα, τον πόλεμο ενάντια στον πόλεμο – να μετατρέψουμε τους εθνικούς ανταγωνισμούς σε μάχες για την κοινωνική χειραφέτηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό ζητούν 57 ευρωβουλευτές
Άμεση ανάληψη δράσης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να δοθεί βιώσιμη λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζητούν ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες - Σοσιαλιστές,...
Έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό ζητούν 57 ευρωβουλευτές
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρέπει να διαρρήξουμε τον φαύλο κύκλο στα ελληνοτουρκικά»
Την ανάγκη μια νέας θέασης και κατά συνέπεια προσέγγισης στο πώς αντιμετωπίζουμε τα εθνικά θέματα και την ιστορία μας γενικότερα εκφράζει μέσω της συνέντευξης που έδωσε στην «Εφ.Συν.» ο ιστορικός και ομότιμος...
«Πρέπει να διαρρήξουμε τον φαύλο κύκλο στα ελληνοτουρκικά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή ανακοίνωση για τα ελληνοτουρκικά από ΚΚΕ(μ-λ) και TKP/ML
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό) και Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (μαρξιστικό-λενινιστικό) υπογράφουν κοινή δήλωση-ανακοίνωση για εξελίξεις στην περιοχή και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις....
Κοινή ανακοίνωση για τα ελληνοτουρκικά από ΚΚΕ(μ-λ) και TKP/ML
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Αριστερά δεν αντέδρασε δυναμικά κατά της χούντας του Ερντογάν»
Η Μελτέμ Οράλ είναι ένα νέο κορίτσι που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται πολιτικά και ακτιβιστικά στην Τουρκία ως μέλος του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (DSIP). Στην Ελλάδα θα έρθει...
«Η Αριστερά δεν αντέδρασε δυναμικά κατά της χούντας του Ερντογάν»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αναγκαιότητα ο σεβασμός συνόρων και διεθνών συνθηκών»
Πολλά μηνύματα και προς πολλαπλούς αποδέκτες είχε η ομιλία του Ν. Κοτζιά κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ν.Σηφουνάκη για την Ίμβρο και την Τένεδο. Τάχθηκε υπέρ του σεβασμού των συνόρων στη Βαλκανική,...
«Αναγκαιότητα ο σεβασμός συνόρων και διεθνών συνθηκών»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Πράγα το νέο τεστ για τα ελληνοτουρκικά
Και οι πιο εξωφρενικές ιδέες έχουν μπει στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, με την επιλογή του Τ. Ερντογάν να αναγάγει σε εχθρική χώρα την Ελλάδα.
Στην Πράγα το νέο τεστ για τα ελληνοτουρκικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας