• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.8°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.0°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.7°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.4°C
  5 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.2°C / 9.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  57%
Mykhailo Polenik / Dreamstime.com

Το πρόβλημα με τον ευρωπαϊκό στρατό

 • A-
 • A+

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ολοκληρώθηκε επιτέλους, είναι το γεγονός με τις περισσότερες συνέπειες στην ιστορία της ΕΕ για τη στρατιωτική της δύναμη συνολικά. Και με εντελώς αρνητικό πρόσημο. Με μια κίνηση, η ΕΕ έχασε τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμή της, χωρίς να υπάρχει προοπτική τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ατομικά ή συλλογικά, να μπορέσουν να αναπληρώσουν το κενό που αφήνει η αποχώρηση του Λονδίνου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν από καιρό μικρότερη από το άθροισμα των μερών της, και αυτό το άθροισμα είναι τώρα πολύ μικρότερο. Δεκαετίες φαντασιώσεων για έναν ανεξάρτητο «στρατό της ΕΕ» θα έπρεπε να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, φυσικά, επειδή πολλοί Ευρωπαίοι πιστεύουν εδώ και πολύ καιρό, συχνά χαμηλόφωνα και με διακριτικό τρόπο στις συνομιλίες, ότι η Ευρώπη ήταν «ένα κράτος υπό κατασκευή» και, όπως και όλα τα κανονικά κράτη,έπρεπε να έχει και την εξάρτυση ενός κανονικού κράτους: στρατό, κεντρική τράπεζα, νόμισμα και άλλα. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο ένθερμοι φιλοευρωπαίοι είναι σχεδόν αδύνατον να παραιτηθούν από ορισμένες πτυχές της εθνικής κυριαρχίας, και όσον αφορά στη στρατιωτική δύναμη είναι, και λογικά, το πιο δύσκολο.

Οι φαντασιώσεις πρέπει να σταματήσουν για λόγους που δε σχετίζονται με το Brexit, κυρίως επειδή υπάρχει το ΝΑΤΟ. Η Ατλαντική συμμαχία είναι απολύτως ικανή να κάνει οτιδήποτε μπορεί να κάνει και η ΕΕ, το κάνει για επτά δεκαετίες και είναι έτοιμη να γίνει ακόμη πιο σημαντική τα επόμενα χρόνια. Η ανανεωμένη ανεξαρτησία της Βρετανίας θα έχει ένα ισχυρό αντίκτυπο στην πολιτικοστρατιωτική λήψη αποφάσεων του ΝΑΤΟ, και ευρύτερα, όπως στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το Λονδίνο τώρα εντελώς απαλλαγμένο από την νωθρή, πολτοποιητική κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.

Ορισμένοι επίμονοι υποστηρικτές της αυξημένης και ανεξάρτητης στρατιωτικής ικανότητας της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος, αλλά αυτό είναι ψευδές. Αναμφίβολα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν φίλος του ΝΑΤΟ, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να βγάλουν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα από τη στάση του απέναντι στο ΝΑΤΟ ή τις διεθνείς σχέσεις γενικά. Δεν προχώρησε ποτέ με μια συνεκτική φιλοσοφική ή λογική άσκησης πολιτικής και η ιστορία θα κρίνει γρήγορα τη διοίκησή του ως μια ατυχή εκτροπή. Ο Τραμπ έβλεπε τα προβλήματα με στενά συναλλακτικούς (και σε μεγάλο βαθμό οικονομικούς) όρους και μέσω του πρίσματος του πώς θα μπορούσε να κάνει τα γεγονότα να τον ωφελήσουν προσωπικά. Το να βγαίνουν συμπεράσματα για τη μελλοντική πολιτική των ΗΠΑ από τις «πολιτικές» του Τραμπ δεν είναι μόνο λάθος, αλλά και επικίνδυνο.

Αυτό δε σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν πλέον να αγνοήσουν με ασφάλεια τις δεσμεύσεις του Κάρντιφ του 2014, ειδικά τη δέσμευση να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δυνατότητες έως το 2024. Η εμμονή του Τραμπ με την ανάγκη αύξησης των δαπανών του ΝΑΤΟ μπορεί να έχει εκφραστεί με τον συνηθισμένο ιδιοσυγκρασιακό του τρόπο, αλλά αντανακλά τη σταθερή άποψη, που μοιράζεται ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Αμερικής, ότι οι σύμμαχοί της πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα το εύρος των απειλών που αντιμετωπίζει η Δύση και την ανάγκη για όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Σε μια διάσημη συνέντευξη του 2016 λίγο πριν τη λήξη της θητείας του, για παράδειγμα, ο Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε τη Βρετανία και τη Γαλλία, μαζί με πολλούς άλλους, ως «χαραμοφάηδες» αναφερόμενος στην ελλιπή τήρηση των υποχρεώσεων τους το 2011 εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης. Οι υπουργοί Άμυνας του Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκέιτς και Λίον Πανέττα, επαναλάμβαναν συχνά αυτά τα παράπονα. Το ζήτημα της κατανομής του κόστους δε θα εξαφανιστεί επί Μπάιντεν, όχι μόνο επειδή πιθανώς συμφωνεί με τον Ομπάμα, αλλά και επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι δε θα το επιτρέψουν.

Ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπόψη το Brexit και ο Τραμπ, οι προσπάθειες της ΕΕ σε αμυντικά ζητήματα εστίαζαν, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε αυτά θα παραμείνουν, επί μακρόν στη ρητορική και στη διαδικασία και ελάχιστα στην ουσία και στους πόρους. Για παράδειγμα, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν και έπειτα από πολλές φανφάρες και σκληρή προσπάθεια, οι συμφωνίες «Berlin Plus» έφεραν μόνο δύο ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, οι οποίες απλώς ανέλαβαν από προϋπάρχουσες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Μπορεί η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πιέζει την ΕΕ να αναπτύξει «αξιόπιστες στρατιωτικές δυνατότητες», όμως αυτό πιο εύκολα λέγεται πάρα γίνεται. Θα ήταν πολύ πιο πειστικό να δούμε τη Γερμανία να αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες για να πιάσει τον στόχο του Κάρντιφ, κάτι που η φον ντερ Λάιεν γνωρίζει, από τη θητεία της ως υπουργός Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (FRG), πως δεν πρόκειται να συμβεί. Η κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες έδωσε μάχη για να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες, δε συζητάμε για να τις αυξήσει. Το ίδιο ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Καθώς το 2020 πλησίαζε στο τέλος του, το Reuters ανέφερε ότι η πρώτη αξιολόγηση της άμυνας της ΕΕ «διαπίστωσε ότι μόνο το 60% των εθνικών στρατευμάτων και όπλων που είναι ονομαστικά διαθέσιμα στο ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κατάλληλη κατάσταση για ανάπτυξη.» Η πίεση για περισσότερη «ανεξαρτησία» από την Ουάσινγκτον θα μπορούσε να καταστήσει την Ευρώπη αποστερημένη της παρουσίας της Αμερικής και να παρατείνει την ανεπάρκεια αμυντικών δαπανών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης, μετά το Brexit, ότι «το μέλλον μας κατασκευάστηκε εντός της Ευρώπης». Αλλά αυτό είναι επίσης μια φαντασία. Οι παγκόσμιες απειλές, ιδίως από την Κίνα, αλλά και από τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και τη διεθνή τρομοκρατία, αυξάνονται, δεν υποχωρούν. Το όραμα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον για μια «Παγκόσμια Βρετανία» είναι πολύ πιο έξυπνο από μια «μικρή Ευρώπη». Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα ήταν καλύτερα να λάβουν υπόψη την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ το ΝΑΤΟ να επεκταθεί σε παγκόσμιο οργανισμό και να συμπεριλάβει πιθανά νέα μέλη όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ. 

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δημιουργηθεί μια «ένωση δημοκρατιών», όπως πρότειναν ορισμένοι, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη απειλή από αυταρχικά καθεστώτα. Υπάρχει ήδη μια, το ΝΑΤΟ, το οποίο απλά πρέπει να διευρυνθεί πέρα από τη γενέτειρά του, την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.

Ουσιαστικά η πραγματικότητα είναι ότι ένα μακράς διαρκείας πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός κανονικού στρατού της ΕΕ θα ήταν ένα στιλέτο που σημαδεύει την καρδιά του ΝΑΤΟ. Αυτό αναμφίβολα είναι η ελπίδα ορισμένων, και όχι μόνο των αντιπάλων μας, αλλά και πολλών στην Ευρώπη και την Αμερική. Ας ελπίσουμε ότι θα απογοητευτούν, τουλάχιστον έως ότου η λεοπάρδαλις θέλει αναπαύεσθαι μετά του εριφίου.

Πηγή: Forum.eu 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουκρανία, η ευκαιρία της Ευρώπης
Αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο, η ΕΕ μπορεί να οδηγήσει τις Ουκρανία και Ρωσία σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της, χωρίς εμπλοκή των ΟΑΣΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Εάν οι Σολτς και Μακρόν το πάρουν επάνω τους, μόνο...
Ουκρανία, η ευκαιρία της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Oι ξένοι δάκτυλοι θέλουν και... επιδέξιους συνεργάτες!
Η αύξηση της διεθνούς επιρροής της Ρωσίας στη Βρετανία θρέφεται από φαινόμενα παρακμής, δυσπιστίας των πολιτών στα πολιτικά συστήματα. αύξησης των κοινωνικών αναταραχών και ρωγμών σε παραδοσιακά μπλοκ.
Oι ξένοι δάκτυλοι θέλουν και... επιδέξιους συνεργάτες!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς μια συνολική στρατιωτικοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.
Ακόμα και εάν κάποιος αφήσει κατά μέρος κάθε επιπλέον χρηματοδοτική δυνατότητα που προκύπτει, μόνο η αύξηση των άμεσων κεφαλαίων προς όφελος των εταιρειών της στρατιωτικής βιομηχανίας και των θυγατρικών τους...
Προς μια συνολική στρατιωτικοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκρουσιακή συγκατοίκηση
Την Πέμπτη 24.2.2022, λίγες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Διατλαντική Σχέση πρόβαλλε να έχει δρομολογηθεί σε τροχιά ολικής επαναφοράς στην κανονικότητα του Ψυχρού Πολέμου.
Συγκρουσιακή συγκατοίκηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος: α) των αντιρωσικών κυρώσεων;  β) των ελλείψεων σε ενέργεια των βορείων «εταίρων» μας στην ΕΕ; και γ) του προγράμματος μαμούθ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας;
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Trussonomics: Μπροστά με οράματα… οπισθοδρόμησης
Η Λιζ Τρας, διορισμένη από την Ελισάβετ Β΄ υπέβαλε την παραίτησή της στον Κάρολο Γ΄ —με την περιβόητη γκάφα του «Πάλι εδώ εσείς; Α, καλά…»— σπάζοντας το ρεκόρ της μικρότερης πρωθυπουργικής θητείας που κατείχε...
Trussonomics: Μπροστά με οράματα… οπισθοδρόμησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας