• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.5°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.5°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 4.0°C / 11.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.2°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 7.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 11.5°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.7°C / 8.1°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.7°C / 1.7°C
  2 BF
  85%

ΕΔΕΕ και ΣΔΕ προειδοποιούν για το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ

 • A-
 • A+

Θέλοντας να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση αναφορικά με την υποχρεωτική πλέον αναγραφή του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ στα τιμολόγια των μέσων, τόσο η ΕΔΕΕ όσο και ο ΣΔΕ απέστειλαν την Παρασκευή σχετική ενημέρωση στα μέλη τους. 

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕΕ αναφέρονται τα εξής:

«Με προσθήκη της τελευταίας στιγμής, η οποία έγινε μετά την κατάθεση της τροπολογίας, η οποία ψηφίστηκε ως άρθρο 189 του Ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α’ 256) και τροποποιεί το άρθρο 12 του Ν. 2328/1995, ορίζεται ότι στο τιμολόγιο που εκδίδει το Μέσο (TV, ρ/φ, εφημερίδες, περιοδικά) θα αναγράφεται και «το ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 του α.ν. 248/1967 (Α΄ 243)».

Η εν λόγω εισφορά έχει νομοθετηθεί ως εργοδοτική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών των ΜΜΕ υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ και είναι σαφές ότι βαρύνει τα ΜΜΕ ως εργοδότες και καταβάλλεται από τα ίδια.

Ειδικότερα, το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι στα έσοδα του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. περιλαμβάνεται «……. β) Εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης της παραγράφου 1.Α του άρθρου 3, κατά το μέρος που προέρχεται από αμιγή δραστηριότητα επιχείρησης ή εκμετάλλευσης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας, εκ της οποίας στα Ε.Τ.Α.Σ. και Τ.Ε.Α.Σ. αποδίδεται από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. αναλογία αντίστοιχη του αριθμού των ασφαλισμένων τους με βάση μηνιαίες καταστάσεις μελών. Για την «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)», η εργοδοτική εισφορά ανέρχεται σε ποσοστό 2% επί των ετήσιων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του ανταποδοτικού τέλους, αφού αφαιρεθεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα και το μέρισμα που καταβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως τα ποσά αυτά αποτυπώνονται στον οριστικό απολογισμό χρήσης της Ε.Ρ.Τ. A.E.».

Η φύση της εισφοράς αυτής ουδεμία ομοιότητα έχει με άλλες ισχύουσες ή μη επιβαρύνσεις, όπως είναι:

 • ο Ειδικός Φόρος Τηλεοπτικών Διαφημίσεων, ο οποίος έχει νομοθετηθεί ως φόρος επί τζίρου.
 • το καταργηθέν Αγγελιόσημο, το οποίο είχε νομοθετηθεί ως φόρος υπέρ τρίτων και βάρυνε ρητά τους διαφημιζόμενους για την καταβολή και τους διαφημιστές για τη συλλογή και απόδοσή του.

Συνεπώς, η αναγραφή της ως άνω εργοδοτικής εισφοράς 2% στο τιμολόγιο Μέσου μπορεί να γίνεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς, που δεν αφορούν τους λήπτες των τιμολογίων και επ΄ουδενί μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και να αθροίζεται στο τελικό πληρωτέο κόστος. Σε δε αντίθετη περίπτωση, ΔΕΝ πρέπει το εκάστοτε αναλογούν ποσό να καταβάλλεται προς τα Μέσα.

Σημείωση: Διευκρινίζουμε ότι η παραπάνω εργοδοτική εισφορά δεν έχει, επίσης, σχέση με την Ειδική Εισφορά διαφημίσεων Διαδικτύου 2%, η οποία περιλαμβάνεται και αυτή στα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ (περ. στ’ παρ. 1 του άρθρου 6 του α.ν. 248/1967, όπως τροποποιηθείς ισχύει σήμερα)».

Ανακοίνωση του ΣΔΕ

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας (ΣΔΕ) αναφέρει: «Στο άρθρο 189 ορίζεται ότι στα τιμολόγια των Μέσων (TV, ρ/φ, εφημερίδες, περιοδικά) θα αναγράφεται και «το ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 του α.ν. 248/1967 (Α΄ 243)».

Καθώς πρόκειται για εργοδοτική εισφορά 2% των ΜΜΕ υπέρ ΕΔΟΕΑΠ που βαρύνει και καταβάλλεται από τα ίδια, η αναγραφή μπορεί να γίνεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς, που δεν αφορούν τους λήπτες των τιμολογίων και επ΄ουδενί μπορεί να επαυξάνει το συμφωνηθέν τελικό πληρωτέο κόστος. Σε αντίθετη περίπτωση, ΔΕΝ πρέπει το εκάστοτε αναλογούν ποσό να καταβάλλεται προς τα Μέσα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
ΣτΕ: Συνταγματική η εργοδοτική εισφορά 2% επί των εσόδων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εργοδοτική εισφορά 2% επί των εσόδων των ΜΜΕ υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, που χρηματοδοτεί τον κλάδο υγείας.
ΣτΕ: Συνταγματική η εργοδοτική εισφορά 2% επί των εσόδων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ
MEDIA
Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των εργοδοτών για τον ΕΔΟΕΑΠ
Είναι ημέρα δικαίωσης για τον ΕΔΟΕΑΠ και τους ασφαλισμένους του, τους ανθρώπους της Ενημέρωσης. Οπως αναφέρει ο Σταύρος Καπάκος, Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές των...
Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των εργοδοτών για τον ΕΔΟΕΑΠ
MEDIA
Η ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίπτονται στο σύνολό τους και οι 7 προσφυγές των εργοδοτών για κατάργηση της θεσμοθετημένης εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών...
Η ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ
MEDIA
Press Cafe: Κρύβουν ειδήσεις
Αυτό που έγραφε ο Τάσος Παππάς συμβαίνει κατά κόρον: «Γίνεται το πρώτο θέμα σε συμπολιτευόμενη εφημερίδα, το οποίο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, να παίζει πρώτο σε όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ενώ το πρώτο θέμα σε...
Press Cafe: Κρύβουν ειδήσεις
MEDIA
Press Cafe: Νέες εκπομπές, νέα προγράμματα
★ ANT1, Καθημερινή, ΒΗΜΑ, Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΪ, Liberal, Alpha, Capital, iefimerida, ήταν οι πρώτοι που έλαβαν το δικαίωμα για ερώτηση, χθες, στη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Εμείς, η...
Press Cafe: Νέες εκπομπές, νέα προγράμματα
MEDIA
4ωρη στάση εργασίας στα μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη
Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, λόγω της γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ, θα πραγματοποιηθεί στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αυτή την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Στη στάση...
4ωρη στάση εργασίας στα μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας