• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 21.2°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.7°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 19.2°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 21.3°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.3°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 20.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 21.5°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 17.3°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  63%

Από παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου (Φωτογραφία Αρχείου)

Γ.Τ./Παπαμήτσος Δημήτρης

Ας «φωτιστούμε» από τα Φώτα

 • A-
 • A+

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, σε μια τόσο ιδιαίτερη και έκτακτη συνθήκη, δόθηκε η ευκαιρία οι βασικοί θεσμοί που λειτουργούν σε όλα τα κράτη ανά την υφήλιο να δείξουν την ετοιμότητά τους, τα αντανακλαστικά τους, την προσήλωσή τους στο υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, την πίστη στην επιστήμη, καθώς και την προσαρμοστικότητα στη νέα πραγματικότητα. Κι όλα αυτά υπό τη δαμόκλειο σπάθη του αόρατου εχθρού που παραμονεύει και απειλεί ανά πάσα στιγμή να επιτεθεί και να καταστρέψει.

Στον δυτικό, αλλά και ευρύτερα στον χριστιανικό κόσμο, ένας τέτοιος θεσμός-πυλώνας των κοινωνιών είναι αυτός της Εκκλησίας, που συνδέεται με την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και τάξης, παρά τις όποιες καθεστωτικές στρεβλώσεις ή αποκλίσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους θεσμούς που έχουν μαζική συμμετοχή και απήχηση. Ειδικά η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διατηρήσει στους αιώνες έναν χαρακτήρα ο οποίος υπαγορεύεται μεν από τις Γραφές και τις αποφάσεις των Αποστολικών Κανόνων και των Ιερών Συνόδων, ωστόσο η λαϊκότητά της, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο, την έκανε πιο «γήινη», χωρίς να αλλοιώνεται ο μεταφυσικός και μυστηριακός - πνευματικός της χαρακτήρας.

Από τον πρώτο εγκλεισμό του Μαρτίου του 2020 είδαμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος κράτησε μια επαμφοτερίζουσα στάση ως προς τη διάθεση συμμόρφωσης στα κυβερνητικά μέτρα σε σχέση με τον κορονοϊό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά κάποιοι ιεράρχες υπερέβησαν τα εσκαμμένα των επιστημονικών συστάσεων, με αποτέλεσμα ιερείς και ποίμνιο να νοσήσουν εξαιτίας αυτής της à la carte συμμόρφωσης, που συνοδευόταν πάντα με ένα «ναι μεν αλλά». Και δεν αναφέρομαι σε γνωστούς ακραίους, αλλά σε φωτισμένους και εχέφρονες ιεράρχες ή απλούς κληρικούς, χωρίς βέβαια να λείπουν οι εξαιρέσεις, που διατράνωσαν την ανάγκη τήρησης των μέτρων για την προστασία όλων.

Από την άλλη πλευρά, η συντηρητική –πολιτικός ο όρος– κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε από την αρχή να υπάρξει συνεννόηση και καταλλαγή των ακραίων φωνών, αφού το εκκλησιαστικό ποίμνιο αποτελεί μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων, με την πίεση μάλιστα για συμπόρευση με τις επιταγές της Εκκλησίας να είναι μεγαλύτερη για τους βουλευτές της ελληνικής επαρχίας. Παρ’ όλα αυτά τα ζητήματα, βρέθηκε έστω και επικοινωνιακά μια φόρμουλα συγκατάνευσης, με την Εκκλησία να βάζει νερό στο κρασί της και τους κυβερνώντες να αναστενάζουν με ανακούφιση κάθε φορά που βρισκόταν λύση.

Κι ενώ φτάσαμε με αίσιο τρόπο στα Χριστούγεννα και με μοναδικό, αλλά ξεθυμασμένα, επίδικο τη θεία μετάληψη, ξαφνικά προέκυψε θέμα με το άνοιγμα των εκκλησιών για τα Θεοφάνεια. Η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος φάνηκε σκληρή, ενώ τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές και με αφορμή μια σύντομη συνομιλία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, στην τελετή ορκωμοσίας των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, φαίνεται ότι αποκαθίστανται οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Όποια όμως κι αν είναι τελικά η έκβαση, καλό για όλους μας θα ήταν η Εκκλησία της Ελλάδος να επαναπροσδιορίσει τη στάση της για τα κοσμικά. Ο εμβολιασμός του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεου, ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας της Ελλάδος σηματοδοτεί μια εξαιρετικά υψηλής σημασίας συμβολική κίνηση. Ωστόσο, χρειάζεται να εμπεδωθεί ότι η ευκαιρία της Ελλαδικής Εκκλησίας να αγκαλιάσει περισσότερους πιστούς μπορεί να χαθεί. Ο εγωισμός για τον οποίο κατηγορεί ο Πάπας Φραγκίσκος όποιον δεν τηρεί μέτρα –και έχει δίκιο– δεν πρέπει στον τελικό απολογισμό να αποδοθεί ως σύμπτωμα συλλήβδην στους χριστιανούς ορθόδοξους.

Η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να σταματήσει να είναι φοβική, όχι μόνον στο ζήτημα του κορονοϊού –που μόνον να κερδίσει θα είχε- αλλά και στο επίσης θεμελιώδες ζήτημα του χωρισμού κράτους - Εκκλησίας. Αφού δεν μπορεί η πολιτεία μέχρι σήμερα να έχει αυτήν την πρωτοβουλία και τα «άσπρα πιόνια», ας το κάνει η Εκκλησία. Αλλιώς θα δικαιώσει όλους αυτούς που την κατηγορούν ότι ενδιαφέρεται μόνον για τα του οίκου της.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν ότι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία με αξιακό συμβολισμό η ανακατεύθυνση με αφορμή τα Θεοφάνεια. Η εκκλησιαστική ιεραρχία και οι ιερείς οφείλουν να καταδείξουν ότι δεν είναι μόνον οι «καλοί αγωγοί» του Θείου Φωτός προς τους πιστούς, αλλά και οι αντάξιοι δέκτες του.

*Δημοσιογράφος-ιστορικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο έλεγχος της κοινωνίας
Η πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που θα έρθει αναλαμβάνεται μόνο όταν το άτομο έχει υποστεί τόση ψυχική ταλαιπωρία που έχει παραλύσει πλήρως και είναι άμεσα ελεγχόμενος.
Ο έλεγχος της κοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποψίλωση του ΕΣΥ, αθετήσεις, παλινωδίες και άλλες αντί άλλων αντιδράσεις οργής
Εν τω μεταξύ, η αποψίλωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δικαιώνοντας άλλες αντί άλλων αντιδράσεις, απτόητη συνεχίζεται.
Αποψίλωση του ΕΣΥ, αθετήσεις, παλινωδίες και άλλες αντί άλλων αντιδράσεις οργής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να «τραβήξει» στον εμβολιασμό
Η ανάπτυξη τόσων διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού σε πολύ σύντομο διάστημα ήταν νίκη της επιστήμης. Με την πανδημία να έχει προκαλέσει εκατομμύρια θύματα, να έχει θέσει σε κίνδυνο τις ατομικές...
Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να «τραβήξει» στον εμβολιασμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λαβώνοντας την... αξιοπιστία
Στην ελληνική κοινωνία –και όχι μόνο– σήμερα, εκτός από τους επιφυλακτικούς, υπάρχουν και οι καχύποπτοι. Πρόκειται γι’ αυτούς που αναζητούν κίνητρα, σκοπιμότητες και επιδιώξεις πίσω από κάθε δήλωση, κάθε...
Λαβώνοντας την... αξιοπιστία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλοκαίρι αναμονής με προσδοκίες
Η διπλή διάσταση της πανδημίας, συνεχής ματιά στον δημόσιο χώρο και κλείσιμο στον προσωπικό χώρο, καλλιέργησε σε κάποιες κυβερνήσεις, και πρώτα απ’ όλα στη δική μας, την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας, της...
Καλοκαίρι αναμονής με προσδοκίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην Υγειά μας ρε Παιδιά!
Η απίστευτη κίνηση στους δρόμους και τα πάρτι έδωσαν την εντύπωση επαναφοράς στην "κανονικότητα". Η εικόνα ενισχύθηκε και με την απόσυρση της αστυνομίας από δημόσιους χώρους.
Στην Υγειά μας ρε Παιδιά!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας