• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.4°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.3°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.8°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  0 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 22.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 24.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.6°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 22.7°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.3°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.5°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  51%
DREAMSTIME

Το απόλυτο τεστ για τις σύγχρονες κοινωνίες

 • A-
 • A+

«Το παράδειγμα είναι πάντα πιο αποτελεσματικό από το δίδαγμα» (Σάμιουελ Τζόνσον)

Αναφανδόν το 2020 ήταν ένα σημαδιακό έτος, μία χωροχρονική συγκυρία εύρους καθοριστικών γεγονότων. Σε αυτό θα συμφωνήσουν όλοι και τέτοιες συμφωνίες άρχισαν να διαχέονται από τον περασμένο Απρίλιο κιόλας. Οι αναμνήσεις του 2020 θα στοιχειώνουν τις ανθρώπινες σκέψεις για πολλά χρόνια. Πέρα από την αίσθηση που αφήνει, υπάρχουν και τα δεδομένα που δημιούργησε. Γιατί όπως το 2019 παρέδωσε τη σκυτάλη σε αυτό, είναι υποχρεωμένο και το ίδιο το 2020 να την παραδώσει στο 2021. Το μεγάλο ζητούμενο για το νέο έτος είναι να μπορεί να έχει διδαχθεί από το 2020 όσα περισσότερα πράγματα μπορεί. 

Η υφήλιος μετατράπηκε αίφνης σε μία τεράστια κοινή αίθουσα διδασκαλίας και τα μαθήματα άρχισαν να παραδίδονται αφειδώς. Έγιναν μαθητές όλοι, από τα ιερατεία που ηγεμονεύουν μέχρι τον τελευταίο κάτοικο στο πιο απομακρυσμένο μέρος του πλανήτη μας. Μάθαμε πως οι πανδημίες λαμβάνουν χώρα και στους καιρούς μας. Μάθαμε πως ο κόσμος είναι ένας ενιαίος καμβάς και η εξάπλωση ενός ιού είναι υπόθεση λίγων εβδομάδων. Μάθαμε πως οι κυβερνήσεις «θέλουν το χρόνο τους» για να αντιδράσουν. Και το πώς θα αντιδράσουν θα καθοριστεί από τις ιδεολογικές τους προτιμήσεις και όχι από τις ευρύτερες κοινωνικές-λαϊκές ανάγκες.

Μάθαμε πως σε τέτοιες συγκυρίες απαιτούνται συνεργασίες, υπευθυνότητες και κοινωνική συνοχή. Σε πλειοψηφικούς όρους, γιατί μεγάλες συναινέσεις και καθολικές συγκαταθέσεις μάλλον δεν μπορείς να έχεις ποτέ και πουθενά... Καλούμαστε, δηλαδή, να βγούμε έγκαιρα από τα κάστρα ενός μονοδιάστατου και κοντόφθαλμου ατομικισμού και να προσαρμόσουμε τις κινητικότητές μας σε μία διαφορετική από τα κυρίαρχα αφηγήματα των καιρών μας λογική. Μάθαμε, εν ολίγοις, πως τα όνειρα και οι προσδοκίες μας δεν μπορούν να είναι ανεξάρτητα από το κοινωνικό γίγνεσθαι...

Μάθαμε πως το κράτος, που πολλοί εξορίζουν ως το απόλυτο μίασμα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε περιόδους κρίσης. Μπορεί να βγάλει με το ζεστό του χρήμα από τα αδιέξοδα ακόμα και αυτούς που στο άκουσμά του «ανατριχιάζουν». Βέβαια, το κράτος δεν μπορεί να περιμένει ανταμοιβές από αυτούς, παρά θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μπαλαντέρ που κατά το δοκούν θα έχει τις δικές του(ς) προτεραιότητες...

Μάθαμε την αξία των γιατρών και των νοσηλευτών, βιώσαμε το ρίγος και τη συγκίνηση για την ανιδιοτελή προσφορά, για τη διεθνιστική αλληλεγγύη, για την με κομμένη την ανάσα ζέση να σωθούν ανθρώπινες ζωές υπό την πίεση ασφυκτικών λεπτομερειών.

Είδαμε τα πράγματα αρκετά αλλιώς. Ο χρόνος πήρε άλλες διαστάσεις, κατανοήσαμε πως οι αναπαραστάσεις μπορεί να είναι διαφορετικές από τις εικόνες ενός φαντασιακού που τα πάντα τα ωραιοποιεί και τα μετατρέπει σε διαφημιστικά prospectus για πρόσκαιρες ευδαιμονίες. Κάποιοι, ουκ ολίγοι είναι η αλήθεια, έδειξαν έμπρακτα πως θέλαμε όμως να τα έχουμε και όλα δικά μας. Και να αράζουμε, και να παίρνουμε τα επιδόματά μας και να βγαίνουμε έξω σχεδόν συνέχεια, λες και υπάρχουν «πανδημίες κατά παραγγελία»...

Επίσης, θέλουμε τα καλά της επιστήμης για να ευημερούμε, αλλά είμαστε και σε θέση να τη φέρουμε στα μέτρα μας, να την εξοβελίσουμε, να τη χλευάσουμε, να μετατρέψουμε τους φορείς της σε αντικείμενα (ακόμα και) του καθημερινού κρετινισμού μας. 

Επιστρατεύσαμε παιδιάστικες δικαιολογίες για να επικαλύψουμε τις απροθυμίες μας να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να περιορίσουμε τα βολέματά μας. Βαφτίσαμε ως ανυπακοή το μιθριδατισμό και ελευθερία την ασυδοσία και την ανευθυνότητα. Τις στιγμές που θα έπρεπε να συνετιστούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον και την ήπια μετάβαση σε αυτό, ορισμένοι από εμάς τα δώσαμε όλα «στο τώρα» σα να μην υπάρχει καν αύριο...

Στη ζυγαριά των υποχρεώσεων και των απολαύσεων δεν ήταν λίγες οι φορές που τα σπασίματά της έγιναν οι ήχοι που λειτούργησαν σα σαλπίσματα επελάσεων των πιο αντικοινωνικών πτυχών του είναι μας. Ενός είναι που δεν καταδέχεται καν τα φτιασιδώματα του φαίνεσθαι...Τα καλοπιάσματα, οι στρογγυλεύσεις, τα επιλεκτικά κλεισίματα του ματιού, οι ταξικές εύνοιες, έγιναν βασικά τμήματα της ημερήσιας διάταξης.

Στους δύσκολους καιρούς που έρχονται, όλα αυτά θα συντρίβονται πάντα από την αλήθεια. Που όταν καταφέρουμε να την εκνευρίσουμε ακόμα και αυτήν, λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας ολκής. Σε ένα ανθρώπινο είδος που σιχαίνεται κάθε απολυτότητα, πέρα βέβαια από εκείνες που σμιλεύουν τα συμφεροντολογικά μας άλλοθι..., το 2020 ήταν δίχως καμία αμφιβολία το απόλυτο τεστ για τις σύγχρονες κοινωνίες. Σαν τους φοιτητές που έχουν παραδώσει τις εργασίες τους και περιμένουν την αξιολόγησή τους, περιμένουμε τα αποτελέσματα.

Το κακό, όμως, είναι μάλλον ένα. Πως στη συλλογική-κοινωνική μας υπο-περίπτωση τα αποτελέσματα δεν θα κοινοποιηθούν σε όλους. Θα αξιοποιηθούν κατά το δοκούν. Έτσι, απομένει στο αισθητήριο και στη συνείδηση του καθενός και της καθεμιάς να κατασταλάξουμε για το πώς θα ερμηνεύσουμε όλα τα «θαυμαστά» που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες. Και, κυρίως, το πώς θα αντιδράσουμε... Καλή χρονιά!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενοχή και τιμωρία
Η υπευθυνότητα δεν είναι απλώς ατομική υπόθεση. Είναι πρωτίστως η δύσκολη πορεία ατόμων και ομάδων από τη ενοχή και την εξάρτηση στην αυτονομία και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ενοχή και τιμωρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ασθενή σώματα και πειθάρχηση
Εγκλεισμός και πολιτικές ελέγχου και πειθάρχησης – Περιπλανώμενα ασθενή σώματα στην Αθήνα και στον Πειραιά του Μεσοπολέμου.
Ασθενή σώματα και πειθάρχηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κοινό μας «ψέμα»
Ο ιός έφερε στην πόρτα του ένα σωρό παράξενα πράγματα. Σαν ντελιβεράς που δεν τον έχουν καλέσει. Κι εκείνος άνοιξε και μπήκαν μέσα ο φόβος, η ανασφάλεια, η ανεργία, η μοναξιά, η αποστασιοποίηση.
Το κοινό μας «ψέμα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ορισμένοι δεν έκαναν κανένα pause αυτόν τον καιρό...
Αυτό το διάστημα τα παρασκήνια δούλευαν στο φουλ, οι δικαστικές διαμάχες βγαίνουν και εκτός συνόρων, ο διχασμός διευρύνεται, ορισμένες αντιμαχίες οδηγούνται στα άκρα...
Ορισμένοι δεν έκαναν κανένα pause αυτόν τον καιρό...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναθαρρεύουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε...
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Oι δυσκολίες είναι εδώ, παραμένουν δυνατές και εξακολουθούν να λειτουργούν ως ύπουλες και σημαντικές απειλές για το άμεσο μέλλον.
Αναθαρρεύουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αυταπάτες του homo economicus
Πρόκειται για κουβέντα, τόσο ανοιχτή όσο και η αυτονομία του εθνικού κράτους, η σχέση δημοκρατίας και ανάπτυξης ή για το εάν το ΑΕΠ και λοιποί μακροοοικονομικοί δείκτες αποτυπώνουν τη συλλογική ευτυχία.
Οι αυταπάτες του homo economicus

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας