Με την οικονομία της Τουρκίας να βρίσκεται σε δεινή θέση εδώ και πολύ καιρό, ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε «δομικές μεταρρυθμίσεις».
Στόχος του, όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι να σπάσει το οικονομικό «τρίγωνο του διαβόλου» δηλαδή την εκρηκτική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και οι ισοτιμίες ξένου συναλλάγματος. Δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να οργανώσει ένα σύστημα, το οποίο θα είναι βασισμένο στην παραγωγή και την απασχόληση.
Επίσης, υποσχέθηκε μία σειρά δικαστικών μεταρρυθμίσεων, καλλιεργώντας προσδοκίες για την πιθανή απελευθέρωση πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων, αλλά και των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις φυλακές.
Ωστόσο, τα πρόσφατα σχόλια του που αναφέρονται σε δικαστικές αποφάσεις, αλλά και η κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνησή του για αυτά τα θέματα, έχουν προκαλέσει τουλάχιστον σκεπτικισμό για το εάν τελικά θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και με ποιον τρόπο.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά –μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης σε μία τελετή στην Άγκυρα– πως το 2021 θα είναι «η χρονιά των δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων» και πως η παρουσίαση των σχετικών μέτρων στο κοινοβούλιο της χώρας, θα γίνει το συντομότερο δυνατό.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει πολλάκις υποστηρίξει ότι τα δεινά της τουρκικής οικονομίας οφείλονται στις επιθέσεις ξένων χωρών.
Σημειώνεται επίσης ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 200 μονάδες βάσης στο 17%, για δεύτερη συνεχή φορά από τον Νοέμβριο, επιδιώκοντας να μειώσει τον διψήφιο πληθωρισμό και να ενισχύσει την αξιοπιστία της. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την αλλαγή στη νομισματική πολιτική της χώρας μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου προέδρου και την αντικατάστασή του από τον Λουτφί Ελβάν, καθώς και την αντικατάσταση του Μουράτ Ουζάλ από τον Νατσί Αγκμπάλ στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Επίσης, η Τουρκία δέχεται συνεχώς ισχυρές επικρίσεις από ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων και χώρες της Δύσης για την εκτεταμένη καταστολή που συμβαίνει στη χώρα, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετά την οποία χιλιάδες άνθρωποι από το στρατό, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα προσήχθησαν, απολύθηκαν ή συνελήφθησαν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας