• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.1°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.3°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.3°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.1°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.3°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.3°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 13.4°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυρία υπουργέ της Παιδείας, μην εξωθείτε τους εφήβους...

 • A-
 • A+

Κυρία υπουργέ της Παιδείας - έτσι θα σας αποκαλώ σεβόμενος τον θεσμό και τους κανόνες της αστικής ευγένειας, καθώς στο πρόσωπο σας αντικατοπτρίζεται ένας διαφορετικός αξιακός κόσμος από τον δικό μου, με τον οποίο ούτε ήθελα, ούτε θέλω να έχω οποιαδήποτε κοινωνική σχέση. Με το αποτύπωμα της κιμωλίας στα χέρια μου από την 35χρονη θητεία στα φροντιστήρια, στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο θα μου επιτρέψετε μια παρέμβαση.

Κυρία υπουργέ, η συναίσθηση της άγνοιας είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση. Και δεν έχετε καμία τέτοια συναίσθηση. Δεν αντιμετωπίσατε ποτέ νέους ανθρώπους σε σχολική τάξη ή αμφιθέατρα, δεν ερωτευτήκατε ποτέ το μεγαλείο της διδασκαλίας και της μετάδοσης γνώσης, δεν διδαχτήκατε ποτέ από τους νέους ανθρώπους, δεν γίνατε ποτέ παιδί και έφηβος, όπως όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί γινόμαστε καθημερινά. Δεν τα ξέρετε αυτά. Και άλλα πολλά. Γι' αυτό εκμεταλλευτήκατε την πανδημία για να πυροβολήσετε και τη δημόσια παιδεία και τους νέους ανθρώπους. «Βρήκαμε παπά να θάψουμε καμπόσους» που λέει και ο λαός μας.

Προφανώς δεν μισείτε μόνο τη δημόσια εκπαίδευση, όπως νόμιζα, αλλά και τα παιδιά που φοιτούν στα δημόσια σχολεία. Ισως επειδή οι περισσότεροι από το σινάφι σας ούτε ποτέ φοίτησαν σε αυτά, ούτε ποτέ τα υπηρέτησαν. Με αίθουσες προκάτ 27 ατόμων και συνωστισμούς, ελλείψεις καθηγητών, προσωπικού καθαρισμού των σχολείων, παγουρίνο και μάσκες-αλεξίπτωτα και αντισηπτικά καθ’ οδόν επιδιώξατε να καλύψετε την επιλογή σας για τη δημόσια παιδεία και υγεία.

Κυρία υπουργέ, έχετε ξεπεράσει τα όρια. Απειλείστε άμεσα με ντισκαλιφιέ. Οχι από τα αφεντικά σας. Εκεί έχετε επιδείξει εξαιρετική προσήλωση. Από την αρχή της πανδημίας εκτελείτε συμβόλαια, μακριά από την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία. Συμβόλαια στους ιδιοκτήτες μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων, συμβόλαια στους ιδιοκτήτες «κολεγίων», συμβόλαια σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα και ακόμα χειρότερα. Οχι δεν κινδυνεύετε από αυτούς που σας διόρισαν. Είναι ευχαριστημένοι από την απόδοσή σας.

Από άλλους απειλείστε με ντισκαλιφιέ. Από τους νέους που γίνονται οι βαλβίδες ασφαλείας σ’ αυτήν τη φορτισμένη χύτρα ταχύτητας σε πολλούς βαθμούς Κελσίου. Από τα παιδιά τού webex που ζουν στο άγχος και στην ανασφάλεια. Τα παιδιά αυτά που έχασαν τη δυνατότητα να ζουν φυσιολογικά την εκπαιδευτική διαδικασία, να αλλάζουν παραστάσεις, να αθλούνται, να χαβαλεδιάζουν, να πάνε πενταήμερη, τα παιδιά που ξέχασαν να ζουν.

Αυτά τα παιδιά ούτε τα συμμερίζεστε, ούτε τα σέβεστε, κυρία υπουργέ της Παιδείας! Ερχόσαστε να δυναμιτίσετε την ήδη βεβαρημένη κατάσταση εξαγγέλλοντας αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ελεος! Ακόμα και αν κάποιος είναι τόσο επιεικής και συμφωνήσει με σας, δεν θα συμφωνήσει να ισχύσει αυτή την καταστροφική χρονιά.

Τι κάνετε; Παίζετε με την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων; Και νομίζετε ότι θα περνάει πάντα αυτός ο σαδισμός; Προσέξτε, γιατί οι νέοι αναζητούν και ανακαλύπτουν πηγές ζωής και ελευθερίας μέσα από την παραβίαση των κανόνων όταν πιέζονται. Σπάνε τον καθρέφτη, για να μη βλέπουν την κοινωνία τόσο άσχημη όσο και ο διάβολος. Μην τους εξωθείτε...

* πανεπιστημιακός, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχολεία - ψηφιοποίηση: Το «e-παντεσπάνι» μιας... υποβαθμισμένης εκπαίδευσης!
Ψηφιοποίηση, ψηφιακός μετασχηματισμός, ψηφιακές δεξιότητες: Οι νέες θεότητες! Τα στοιχεία από πολυάριθμες μελέτες πάνω στο αν οι υπολογιστές βελτιώνουν την ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία είναι εκκρεμή.
Σχολεία - ψηφιοποίηση: Το «e-παντεσπάνι» μιας... υποβαθμισμένης εκπαίδευσης!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν ο Δημήτρης Γληνός ανακάλυπτε... τη Νίκη Κεραμέως
Σήμερα, που η κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική βαθαίνει το κράτος της αμάθειας έχει μεγάλη σημασία να μεταφέρουμε ένα μέρος των τόσο επίκαιρων και σήμερα, αντιλήψεων του Δημήτρη Γληνού για τους σχεδιασμούς της...
Όταν ο Δημήτρης Γληνός ανακάλυπτε... τη Νίκη Κεραμέως
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάμερα μέσα στην τάξη;
Θεσμοθετημένες λύσεις για τους απόντες μαθητές, που αδυνατούν να βρίσκονται στο σχολείο, υπάρχουν -και μάλιστα με διάλογο, τον οποίο το υπουργείο Παιδείας αποφεύγει-, μπορούν να βρεθούν και άλλες!
Κάμερα μέσα στην τάξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κίνδυνος ως «ευκαιρία» για αναχρονισμό στην εκπαίδευση
Μέσα στον ορυμαγδό της πανδημίας, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε να καταθέσει προς ψήφιση στις 22 Απριλίου σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις».
Ο κίνδυνος ως «ευκαιρία» για αναχρονισμό στην εκπαίδευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή τριών μαθητών προς το υπουργείο Παιδείας
Τρεις μαθητές από τη Θεσσαλονίκη απευθύνονται προς το υπουργείο Παιδείας και την ηγεσία του για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ανοιχτή επιστολή τριών μαθητών προς το υπουργείο Παιδείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος θα πληρώσει «τα σπασμένα»;
Το Ε. Ε. Εράσμους + /Νεολαία είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπάγεται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Οι φορείς των οποίων οι προτάσεις εγκρίθηκαν τον Ιανουάριο του 2015, προέβησαν στην υπογραφή σύμβασης και την έναρξη...
Ποιος θα πληρώσει «τα σπασμένα»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας