• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.3°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  61%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κυβέρνηση σαλτιμπάγκων που με πρόσχημα την πανδημία καταργεί κάθε έννοια δικαίου

 • A-
 • A+

Η αντεργατική πολιτική και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζονται με τις διατάξεις που έφερε επειγόντως η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της  Βουλής την περασμένη Παρασκευή,  με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. 

Εν μέσω πανδημίας, σε συνθήκες που η οποιαδήποτε συντονισμένη αντίδραση είναι σχεδόν αδύνατη, σε ένα νομοσχέδιο που αφορούσε τη δημόσια υγεία, εισήχθησαν πλήθος διατάξεων που αφορούν άλλα Υπουργεία. Σε ότι αφορά τα εργασιακά, οι περισσότερες διατάξεις παρατείνουν ή και δυσχεραίνουν την παρούσα -εφιαλτική για τον κόσμο της εργασίας-  κατάσταση.

Από την αναβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού (αρθ. 83), την παράταση του αποτυχημένου προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ και τη συνεπακόλουθη μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 20%, επιδομάτων και δώρων (αρθρ. 85), την επί της ουσίας κατάργηση της αργίας της Κυριακής (αρθ. 72), μέχρι την επίθεση στο Συνδικαλισμό (αρθ. 91), η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά αποδεικνύει όσα επισημαίνουμε εδώ και καιρό, δηλαδή την εμμονική ιδεοληψία της και την επιμονή σε ρυθμίσεις και νομοθετήματα που μόνο στόχο έχουν την περαιτέρω αποδυνάμωση του κόσμου της εργασίας και τη σύνθλιψή του,  προς ικανοποίηση των ημετέρων και των συμφερόντων στους οποίους εξοφλεί προεκλογικά γραμμάτια. 

Η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  δημιούργησε μείζον ζήτημα στην απονομή συντάξεων, με το να μην αποφασίζει την ενίσχυση του ΕΦΚΑ με επιπλέον προσωπικό εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων. Η διάταξη που αφορά τη μετακίνηση προσωπικού χωρίς εμπειρία, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης σχεδιασμός, αλλά πρόκειται για άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Αγνοούν εδώ και μήνες παντελώς τις κοινωνικές προεκτάσεις που δημιουργεί η καθυστέρηση της απόδοσης των συντάξεων, καθώς για τους περισσότερους ασφαλισμένους, που εδώ και πολλούς μήνες αναμένουν την έκδοση της σύνταξής τους, αυτή αποτελεί το μοναδικό εισόδημα διαβίωσης και το μοναδικό μέσο για την εξυπηρέτηση των πάγιων υποχρεώσεών τους. 

Οι διατάξεις για τα εργασιακά ως επί το πλείστον βασίζονται σε παράταση μέτρων που έχουν αποδειχθεί στην πράξη ανεπαρκή και αποτυχημένα, τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, των οποίων το εισόδημα έχει συρρικνωθεί δραματικά, ενώ τα οποιαδήποτε προγράμματα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, απλά δημιουργούν θηλιά χρέους στον λαιμό τους. Η παράταση του μηχανισμού ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ έως και το τέλος του Φεβρουαρίου του 2021, παρατείνει και τη μείωση μισθών, επιδομάτων και δώρων. Παρατείνει τις συνθήκες απόγνωσης και φτωχοποίησης.

Ταυτόχρονα, με σχετική διάταξη διευρύνεται η εφαρμογή της λειτουργίας των επιχειρήσεων και τις Κυριακές στις περισσότερες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο ανοίγει το δρόμο για την απορρύθμιση του ωραρίου εργασίας, καταργώντας επί της ουσίας την αργία της Κυριακής για πλήθος μισθωτών. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση «χτυπά» τον συνδικαλισμό,  δηλαδή τη δυνατότητα συντονισμένων διεκδικήσεων από τους εργαζομένους, αφού με την εισαγωγή ηλεκτρονικών γενικών συνελεύσεων και εκλογής οργάνων η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις θα λαμβάνεται μόνο με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να έχει τον έλεγχο και τον τελευταίο λόγο σε αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους ενώσεων ενόψει της κατάθεσης, με το νέο έτος, του εργασιακού/συνδικαλιστικού νομοσχεδίου που έχει προαναγγείλει.

Για άλλη μια φορά γύρισε την πλάτη στους συνταξιούχους, τους εργαζομένους και τους ανέργους. Μετά από ισχυρή πίεση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και μη έχοντας άλλη επιλογή, έστω και στο παρά πέντε, δικαιώνονται 135 εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, μετά από σχετική τροπολογία που είχαμε καταθέσει.

Απορρίπτοντας, όμως, την τροπολογία 692/110/21-12-20 του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί χιλιάδες εργαζομένους ακόμα και εκτός ταμείου ανεργίας, τους αφήνει χωρίς ούτε ένα ευρώ, οδηγώντας τους στην πλήρη εξαθλίωση.

Επίσης, η κυβέρνηση απέρριψε και την Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την παράταση για ένα έτος, έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021, της πλήρους απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όλους όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του Ε.Κ.Α.Σ. με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η.12.2019 ως αντισταθμιστικό μέτρο, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της πανδημίας και της κοινωνικής κρίσης.

Μια κυβέρνηση χωρίς κοινωνική μέριμνα, που φέρνει μια σειρά επώδυνων αλλαγών στον χώρο της εργασίας, ανατρέποντας ότι ξέραμε μέχρι σήμερα, διαρρηγνύοντας και καταργώντας κεκτημένα με αγώνες εργασιακά δικαιώματα. Αυτή είναι η κυβέρνησή σας κ. Μητσοτάκη.


* Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν συμμετέχουμε στη διορισμένη διοίκηση της ΟΛΜΕ!
Μέσα σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες και ενώ η αντιεκπαιδευτική πολιτική σαρώνει το Δημόσιο Σχολείο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία-Κίνα...
Δεν συμμετέχουμε στη διορισμένη διοίκηση της ΟΛΜΕ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κυβέρνηση διαλύει τον eΕΦΚΑ, εκχωρεί την ακίνητη περιουσία του, ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αξιοποιώντας τον λαϊκό φόβο που η πανδημία προκάλεσε, συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων αντικοινωνικών πολιτικών της.
H κυβέρνηση διαλύει τον eΕΦΚΑ, εκχωρεί την ακίνητη περιουσία του, ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
Κι ακούω έναν καθωσπρέπει κύριο να λέει: - Χρησιμοποίησε απρεπή εκφορά λόγου! Αυτό δεν είναι πολιτισμός! Αυτό δεν είναι υγιής αντιπαράθεση!
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος
Πίσω από τα νούμερα υπάρχουν ανθρώπινες ζωές. Άνθρωποι που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, άνθρωποι που θα χάσουν τη δουλειά τους, άνθρωποι που αδυνατούν πλέον να αγοράσουν βασικά είδη...
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίχως συμπόνια…
Οι άνθρωποι συμπονούν, κυρίως, τους ομοίους τους. Οι κυβερνώντες πιστεύουν πως οι ίδιοι δεν θα δυστυχήσουν ποτέ. Έτσι δείχνει η όλη τους συμπεριφορά.
Δίχως συμπόνια…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίχως μουσική
Οι επιδημιολόγοι θεωρούν τη μουσική επικίνδυνη. Έχουν στο μυαλό τους τεράστια κλαμπ όπου συνωστίζονται συνήθως νέοι και ιδρώνουν χορεύοντας μέχρι το πρωί. Ίσως εδώ είναι το λάθος: Το να ισοπεδώνουμε τα πάντα.
Δίχως μουσική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας