• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -1.2°C / 5.2°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 3.8°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 5.7°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -0.8°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 3.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.7°C / -1.0°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 3.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.5°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.9°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 5.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 2.1°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.6°C / 3.9°C
  1 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Ιανός της πανδημίας!

 • A-
 • A+

Η πανδημία και η οικονομική κρίση που επιταχύνθηκε εξαιτίας της αναδεικνύουν ακόμη πιο έντονα τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

Στη φετινή Έκθεση για τη Φτώχεια και την Κατανομή της Ευημερίας, που εκπονεί κάθε διετία η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνεται ότι την τελευταία χρονιά της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα η ακραία φτώχεια αυξήθηκε σημαντικά, αλλά στην άλλη άκρη της εισοδηματικής κλίμακας, οι δισεκατομμυριούχοι βλέπουν τις περιουσίες τους να εκτινάσσονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, και από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά και την κραταιά Σαουδική Αραβία, ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι δριμύς και αποτυπώνεται στις μαζικές απολύσεις, την ανεργία, καθώς και στη φτώχεια των νοικοκυριών.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Draft Budgetary Plan 2021, p. 30 – 33), τα συμπεράσματα δείχνουν μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της φτώχειας το 2020.

Η πανδημία έχει προκαλέσει αύξηση των ανέργων αλλά και όσων συνεχίζουν να εργάζονται με κρατικά επιδόματα, για όσο οι συμβάσεις τους τελούν υπό αναστολή. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας είναι συνδυασμός που... σκοτώνει.

Την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωση μέσα στην καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε εν μέσω πανδημίας, την ίδια ακριβώς ώρα, η λίστα του περιοδικού Forbes αποδεικνύει ότι το 2020 ήταν κυριολεκτικά μια «χρυσή χρονιά» για τους δισεκατομμυριούχους.

Και εδώ βλέπουμε ανάγλυφα και παραστατικά τις δύο «ψυχές» του κοινωνικού χώρου. Τον αριθμητή και τον παρονομαστή. Τους πάνω και τους κάτω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes, η ομάδα των μεγιστάνων του πλούτου έχει γίνει πλουσιότερη κατά 1,9 τρισ. δολάρια εντός του τρέχοντος έτους και πολλοί είναι εκείνοι (όπως o Τζεφ Μπέζος, αφεντικό της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη), που βλέπουν να μπαίνουν καθημερινά στους «λογαριασμούς» τους μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, η περιουσία τους αποτιμάται – με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών, στην Wall Street και σε πολλά διεθνή χρηματιστήρια, την περασμένη Παρασκευή (11/12), καθώς μεγάλο μέρος της είναι τοποθετημένο εκεί – στα 11,4 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο κατά 20% σε σύγκριση με τα 9,5 τρισ. δολάρια της 31ης Δεκεμβρίου 2019, κάτι που σημαίνει πως η χρονιά της Covid-19 αποδείχθηκε κυριολεκτικά «χρυσή» για τους ισχυρούς του πλούτου (...).

Αλλά και στα δικά μας, τα κοντινά λαμπρές σελίδες συνεχίζουν να γράφουν οι Έλληνες εφοπλιστές, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της έκθεσης για τη διετία 2019 - 2020, που δημοσίευσε η Ένωσή τους. Ο ελληνόκτητος στόλος παραμένει ο μεγαλύτερος, με 20,67% και 54,28% της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής χωρητικότητας αντίστοιχα. Μάλιστα, η μεταφορική του ικανότητα υπερδιπλασιάστηκε, με μεγάλες επενδύσεις στην αγορά και την κατασκευή νέων πλοίων. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι η ελληνική σημαία κατατάσσεται 8η παγκοσμίως, που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνόκτητων πλοίων φέρουν άλλες σημαίες, κυρίως των χωρών που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους για τα κέρδη των εφοπλιστών. 

Μια κοινωνία χωρισμένη στα δύο: Ο «κόσμος» και ο... «αντίκοσμος»!

Η πανδημία και η διαχείρισή της από την οικονομική ελίτ, χτύπησε κάθετα και οριζόντια όλα τα λαϊκά στρώματα τροποποίησε αναμφίβολα όλες τις υφιστάμενες κοινωνικές σχέσεις. Εμβόλισε ανεπανόρθωτα -προς το παρόν- εδραιωμένες πεποιθήσεις, συγγενικές σταθερές, παγιωμένες αξίες και τρόπους ζωής. Τίποτα δεν είναι όπως πριν και από αυτή την άποψη η νέα αυτή κρίση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα λογιστικό και αριθμητικό δεδομένο που αφορά μισθό, μεροκάματο, σύνταξη, επιδόματα, αλλά ως ένα πολυσύνθετο γεγονός με δεκάδες απολήξεις, άλλοτε εμφανέστατες, άλλοτε λιγότερο εμφανείς, που μετασχημάτισε όλον τον κοινωνικό ιστό.

Aκριβώς σαν μυθιστόρημα μιας άλλης εποχής, παιδιά άγουρα, από αυτά της διπλανής πόρτας που τα σκληραίνουν καθημερινά η ορφάνια και η εγκατάλειψη, τα βυζαίνουν η βία και η κοινωνική αδικία και τα μεγαλώνει... ποιος αλήθεια;

Και μαζί, χέρι χέρι, «νεοάστεγοι», αυτοκτονίες, φτώχεια, κουτσούρεμα και των ελάχιστων συντάξεων, πλειστηριασμοί, σπίτια που τυλίγονται στις φλόγες και όποιος άντεξε το σωτήριον νέον έτος 2020 και έπεται συνέχεια και το 2021.

Αλήθεια, οι Άθλιοι των Παρισίων δεν είναι μακριά, όπως νομίζουν ορισμένοι. Όλο και περισσότερο πολλαπλασιάζονται οι εκτός των τειχών και οι Aγιάννηδες που γεννιούνται πλέον μαζικά απέναντι στους Iαβέρηδες του συστήματος.

«Γεννιούνται οι άνθρωποι, δεν γίνονται», θα απαντήσουν οι μόνιμοι προσηλυτιστές της κοινής γνώμης, γιατί είναι εύκολη απάντηση να ρίχνεις τον ψόγο στον θεό, στο σύμπαν, στο DNA, στους προγόνους και στη μεταφυσική.

Γιατί μ' αυτόν τον τρόπο είναι εύκολο να δικαιολογείς τις φυλακές, τα συστήματα καταστολής και παρακολούθησης, το αστυνομικό κράτος, τα στρατόπεδα και τα γκέτο.

Οι ίδιοι, ακόμα και όταν τα βήματα που ακούγονται δεν έχουν παρά μόνο το ουρλιαχτό των ανθρώπων που συντρίβονται, θα πουν, ε, ατύχημα, είναι, αυτά συμβαίνουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Φρανκενστάιν των ανισοτήτων είναι εδώ
Aκριβώς σαν μυθιστόρημα μιας άλλης εποχής, παιδιά άγουρα, από αυτά της διπλανής πόρτας που τα σκληραίνουν καθημερινά η ορφάνια και η εγκατάλειψη, τα βυζαίνουν η βία και η κοινωνική αδικία και τα μεγαλώνει…...
Ο Φρανκενστάιν των ανισοτήτων είναι εδώ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλό και μάχιμο 2022!
Λύση δεν μπορεί να υπάρξει από κάποιον από μηχανής θεό και οι τύχες μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας. 
Καλό και μάχιμο 2022!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δισεκατομμυριούχοι κι εμείς
Εχουν όλοι απώλειες ή υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που τρίβουν τα χέρια τους γιατί η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε πριν από την πανδημία αλλά επιταχύνθηκε μετά, αυτούς τους ευνόησε;
Οι δισεκατομμυριούχοι κι εμείς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μη βάζετε το χέρι σας στις τσέπες των πλουσίων
Μην ενθουσιάζεστε οι πληβείοι. Μην εκπλήσσεστε οι αριστεροί και οι κομμουνιστές. Αλλού βαρούν τα κρόταλα. Δεν πρόκειται για μαϊμού… είδηση. Ισχύει. Με τη διαφορά ότι δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση αυτή που...
Μη βάζετε το χέρι σας στις τσέπες των πλουσίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απέναντι στην κατάρρευση των μύθων: ο ιός της αλληλεγγύης
Ο μύθος ότι η πίστη και η προσευχή κάνει τους ανθρώπους άτρωτους. Ο ιός όμως δεν σεβάστηκε καμιά θρησκεία και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι τους (όπου διαθέτουν σωφροσύνη) το αποδέχτηκαν συναινώντας στην κατάργηση...
Απέναντι στην κατάρρευση των μύθων: ο ιός της αλληλεγγύης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ανησυχούν οι καπιταλιστές για τον… καπιταλισμό!
Εκθέσεις διεθνών οργανισμών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα επιβεβαιώνουν την αύξηση των ανισοτήτων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης με εκατομμύρια ανθρώπων να ζουν δέσμιοι του καπιταλισμού.
Ανησυχούν οι καπιταλιστές για τον… καπιταλισμό!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας