• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 6.6°C
  1 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 4.1°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -2.0°C / 8.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.4°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.1°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 2.1°C
  3 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -2.5°C / 4.0°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.6°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.7°C / 2.1°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.8°C / 2.8°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  56%
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φιάσκο ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

 • A-
 • A+

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την πώλησή τους «απροκάλυπτη κοροϊδία».

Ο διαγωνισμός έληξε χθες το βράδυ, και εμφανίστηκαν δύο πλειοδότες, ο όμιλος Πριόβολου που πρόσφερε 15.100.000 ευρώ και ο όμιλος της Οnex του Πάνου Ξενοκώστα που έδωσε μόλις 1.000.000 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι τα χρέη των ναυπηγείων σε Δημόσιο, Τράπεζες και εργαζόμενους υπολογίζονται σε 250-300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε παλιότερη έκθεση κατάσχεσης η περιουσία των ναυπηγείων αξιολογούνταν σε περισσότερο από 900 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα η τιμή εκκίνησης για το ακίνητο εντός των ναυπηγείων που ανήκει στην ΕΤΑΔ, στον νέο πλειοδοτικό διαγωνισμό που ξεκίνησε χθες, ορίζεται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

«Με τέτοιες τιμές δεν αγοράζεις ούτε περίπτερο στην Ομόνοια», τονίζουν σαρκαστικά οι εργαζόμενοι, σε ανακοίνωση του σωματείου «Τρίαινα» και ζητάνε να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος. Σημειώνουν ότι εγείρονται τεράστια ερωτήματα και υπόνοιες ότι πρόκειται για μεθοδευμένη διαδικασία, καθώς η αξία των ναυπηγείων είναι υπερπολλαπλάσια του προσφερόμενου τιμήματος.

Ζητάνε από την κυβέρνηση να διακόψει το καθεστώς ειδικής διαχείρισης, θεωρώντας ότι οδηγεί σε ξεπούλημα των Ναυπηγείων και καλούν τα αρμόδια υπουργεία να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντί τους και να προσέλθουν σε διάλογο για εύρεση ουσιαστικής λύσης.

Όλη η ανακοίνωση του σωματείου Τρίαινα

 

Σε μια απροκάλυπτη κοροϊδία εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που έληξε χθες 11 Δεκεμβρίου.

Εμφανίστηκαν δύο "επενδυτές". Ο όμιλος ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ και ο όμιλος της ONEX.  O πρώτος προσέφερε 15.100.000 ευρώ  και ο δεύτερος 1.000.000 ευρώ.

Η εξέλιξη της διαδικασίας προκαλεί τεράστια ερωτηματικά και εύλογα δημιουργεί την πεποίθηση ότι πρόκειται  για διαδικασία μεθοδευμένη. Διότι, δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται πραγματικός επενδυτής, που ο ίδιος μέχρι χθες δήλωνε ή διέδιδε, ότι θεωρεί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως ατμομηχανή ανάπτυξης, ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν προοπτικές να καταστούν το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ευρώπης, ότι ο ίδιος προτίθεται να επενδύσει μέσα στα επόμενα δύο- τρία χρόνια 500, 600 και 700 εκατομμύρια ευρώ, και να δίνει προσφορά για την αγορά του, 15 εκατομμύρια ο ένας και 1 εκατομμύριο ο άλλος. Γιατί, σε μια  καθαρή διαδικασία θα ήταν βέβαιος ότι παρόμοια προσφορά δεν θα είχε καμιά τύχη.

Διότι, δεν είναι δυνατόν σε μια λειτουργούσα ναυπηγική βιομηχανία, η αξία της οποίας σε ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να προσφέρει κάποιος 1 ή 15 εκατομμύρια και να περιμένει ότι μπορεί με το ποσό  αυτό να την αποκτήσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το ακίνητο της ΕΤΑΔ, που μία ημέρα μόλις πριν δημοσιεύθηκε πρόσκληση για τη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, ορίστηκε τιμή εκκίνησης τα 55 εκατομμύρια.

Και όταν ένα απλό ακίνητο - και όχι βιομηχανική μονάδα - της ΕΤΑΔ ξεκινά με τιμή βάσης τα 55 εκατομμύρια, δεν είναι δυνατόν για την λειτουργούσα ναυπηγική μονάδα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με δεκαπλάσια τουλάχιστον αξία σε ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, να περιμένει κάποιος να την αγοράσει με ένα εκατομμύριο. Είναι παράλογο. Με τέτοιες τιμές δεν αγοράζεις ούτε περίπτερο στην Ομόνοια.

Για να καταδειχθεί το μέγεθος του παραλογισμού, σημειώνουμε ότι σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από ιδιώτη δανειστή και από το ΙΚΑ την περίοδο 2012-2013 , η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων εκτιμήθηκε σε πάνω από εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Οι εργαζόμενοι θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός είναι  άγονος. Ότι δεν υπήρξε καμιά πραγματική προσφορά.

Καλούμε τους διαχειριστές να μην αναδείξουν πλειοδότη. Να κηρύξουν άγονο το διαγωνισμό.

Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση. Δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη. Με Κρατική πρωτοβουλία (της τότε Κυβέρνησης) τέθηκε η εταιρεία σε ειδική διαχείριση. Για την οποία εμείς έντονα είχαμε διαφωνήσει και είχαμε επισημάνει τους κινδύνους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να διακόψει τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης.  Αποδείχθηκε ότι δεν οδηγεί σε λύση, παρά μόνο σε ξεπούλημα των Ναυπηγείων, απώλεια των οφειλομένων από την εταιρεία στους εργαζόμενους, απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση οι 750 εργαζόμενοι δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση όσο πιο καθαρά γίνεται:

Το Ναυπηγείο είναι η ζωή μας. Το έχουμε ποτίσει με τον ιδρώτα και το αίμα μας. Συνάδελφοί μας έχουν ξεψυχήσει μέσα στο Ναυπηγείο. Η εταιρεία μας οφείλει τους μισθούς μας από τον Απρίλη του 2012 μέχρι σήμερα και τις αποζημιώσεις σε πάνω από 200 εργαζόμενους που έχουν αποχωρήσει από το 2012 μέχρι σήμερα. Οφειλή πάνω από 170 εκατομμύρια. Δεν νομίζουμε ότι θα έχει κάποιος την απαίτηση όλα αυτά να τα χαρίσουμε στον οποιονδήποτε "επενδυτή". Γιατί σύμφωνα με το νόμο της ειδικής διαχείρισης, όλες αυτές οι οφειλές συν οι οφειλές προς το Δημόσιο, προς το ΙΚΑ, τις Τράπεζες , προμηθευτές, εργολάβους κλπ, συνολικά πάνω από 250-300 εκατομμύρια, θα "εξοφληθούν" με τα 15 εκατομμύρια που προσέφερε ο νέος "επενδυτής".

Οι εργαζόμενοι δεν θα παραδώσουμε το Ναυπηγείο στα χέρια κανενός "επενδυτή" .

Καλούμε την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό που ο ίδιος έχει δεσμευτεί για τις θέσεις εργασίας μας, τον Υπουργό Οικονομικών που χειρίζεται το θέμα, σε άμεση συνάντηση μαζί μας, προκειμένου να συζητήσουμε το όλο θέμα και να αναζητήσουμε όλοι μαζί μια λύση.

Σε διαφορετική περίπτωση οι αγώνες μας θα πάρουν άλλες διαστάσεις.

Γνωρίζουμε τους κινδύνους λόγω COVID 19. Αγωνιούμε και φοβόμαστε όλοι μας  για την εξέλιξη της πανδημίας. Όμως εδώ πρόκειται για την ίδια τη ζωή μας. Τη ζωή των οικογενειών μας. Τους μισθούς μας οκτώ ολόκληρων ετών που είμαστε απλήρωτοι δεν μπορούμε να τους χαρίσουμε. Τη δουλειά μας δεν θα την πετάξουμε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «ναυμαχία» του Σκαραμαγκά
Οι εξηγήσεις που δίνονται από την πλευρά του ειδικού εκκαθαριστή είναι ότι η παράταση δεν αφορά μόνο τον Σκαραμαγκά αλλά και άλλες επιχειρήσεις που τελούν υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης και ψηφίστηκε λόγω...
Η «ναυμαχία» του Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επιτέλους απαντήσεις» περιμένουν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Αβέβαιη παραμένει η τύχη των περίπου 700 εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που ακόμα περιμένουν επίσημες απαντήσεις από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις συμβάσεις...
«Επιτέλους απαντήσεις» περιμένουν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Απόσυρση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της ΕΝΑΕ ζητάνε εργαζόμενοι και αντιπολίτευση, με όρους που να εξασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας.
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Κλείνουν και τυπικά οι τελευταίες εκκρεμότητες από πλευράς Δημοσίου για να προχωρήσει η εξαγορά του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε νέο επενδυτή, μέσω του πλειοδοτικού διαγωνισμού που έχει ανακοινώσει...
Προχωρά η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώληση ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Ούτε λέξη για τους εργαζόμενους
Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι περίπου 700 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, για τους οποίους δεν περίσσεψε ούτε μια λέξη στη σημερινή προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του «μεγαλύτερου Ναυπηγείου...
Πώληση ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Ούτε λέξη για τους εργαζόμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aγονος ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά
Τροπολογία για να οριστεί κατώτατη τιμή ζητάνε οι πιστωτές απορρίπτοντας ομόφωνα την προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ του ομίλου Πριόβολου για τα Ναυπηγεία ● «Συμβολική» ήταν η προσφορά του ομίλου Onex.
Aγονος ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας