• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 26.1°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 20.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 20.0°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.0°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 26.1°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.7°C / 23.3°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
Σκάνδαλο συγκάλυψης σεξουαλικών επιθέσεων στους κόλπους του FBI

Η μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Μπέκι», που μίλησε μεταξύ άλλων στο ΑΡ για την υπόθεση

AP Photo/David Zalubowski

Σκάνδαλο συγκάλυψης σεξουαλικών επιθέσεων στους κόλπους του FBI

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Έρευνα του δημοσιογραφικού πρακτορείου Associated Press (AP), έφερε στο φως τουλάχιστον έξι διαφορετικές περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών εργαζομένων στο FBI από προϊσταμένους τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι δράστες των επιθέσεων όχι μόνο δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά έφυγαν από το σώμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ με καλές αποζημιώσεις και πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Μεταξύ των υποθέσεων που ήρθαν στο φως ήταν αυτή ενός υποδιευθυντή του FBI, που όντας μεθυσμένος επιτέθηκε σε υφισταμένη του στις σκάλες της υπηρεσίας. Άλλος ανώτατος αξιωματούχος έφυγε από το σώμα όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά οκτώ υπαλλήλους, ενώ ένας τρίτος βγήκε στη σύνταξη, αφότου κατηγορήθηκε ότι εκβίαζε νεαρή υπάλληλο ώστε να συνευρεθεί ερωτικά μαζί του.

Σύμφωνα με την έρευνα και τις καταγγελίες των θυμάτων, όλοι δράστες των σεξουαλικών εγκλημάτων, όχι μόνο δεν κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις, ούτε τιμωρήθηκαν, αλλά τους δόθηκε η ευκαιρία είτε να μετατεθούν αλλού είτε να φύγουν από το FBI χωρίς να υποστούν συνέπειες ή κυρώσεις, διατηρώντας πλήρως τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Επιπλέον, τους προσφέρθηκε το δικαίωμα, τόσο στη διάρκεια των εσωτερικών ερευνών όσο και αφότου αυτές ολοκληρώθηκαν να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους, εξασφαλίζοντάς τους «λευκό μητρώο» για όταν θα έβγαιναν στην ιδιωτική αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με αναλύτρια του FBI, που κατήγγειλε τον επιβλέποντα προϊστάμενό της ότι έγλειψε το πρόσωπό της και την άγγιξε με απρεπή τρόπο σε αποχαιρετιστήριο πάρτι συναδέλφου τους, το σώμα «κρύβει το ζήτημα κάτω από το χαλί». Η ίδια αναγκάστηκε να φύγει από το FBI όταν διαγνώστηκε ότι έπασχε από μετατραυματικό στρες εξαιτίας του γεγονότος.

«Είναι πολύ απογοητευτικό να ανακαλύπτεις ότι το FBI, ο σημαντικότερος οργανισμός εφαρμογής του νόμου και τήρησης της τάξης στη χώρα, επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίζουν τις ζωές και τις καριέρες τους ή να συνταξιοδοτούνται χωρίς να τρωθεί το όνομά τους για ό,τι έκαναν», λέει η καταγγέλλουσα, που για ευνόητους λόγους μίλησε με ψευδώνυμο (Μπέκι) στο ΑΡ.

Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται οι ερωτικές σχέσεις που συνήψαν υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού με υφισταμένες τους, σε συναινετική βάση, πράγμα που απαγορεύεται από τον κανονισμό του οργανισμού.

Τα γεγονότα αυτά και οι καταγγελίες έφτασαν έως το Κογκρέσο και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, που ζητούν να τεθούν υπό προστασία οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που τα κατήγγειλαν, αλλά και να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητες έρευνες για τις υποθέσεις που το FBI έθεσε στο αρχείο.

«Χρειάζεται να υπάρξει και εδώ ένα κίνημα #MeToo», τόνισε η βουλευτής των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια, Τζάκι Σπίερ, που είναι μεταξύ αυτών που έχουν επικρίνει τη στάση έναντι των γυναικών στο ανδροκρατούμενο FBI. «Είναι αποκρουστικό αυτό που συμβαίνει και υπογραμμίζει το γεγονός ότι τόσο το FBI όσο και άλλοι θεσμοί στις ΗΠΑ λειτουργούν σαν παρέες “μόνο για αγόρια”», σημείωσε. «Δεν μου κάνει καμία εντύπωση ότι σε θέματα σεξουαλικών επιθέσεων και κακοποίησης βρίσκονται ακόμα στον Μεσαίωνα».

Απαντώντας στις αποκαλύψεις, το FBI εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι στους κόλπους του «δεν επιτρέπει σε κανένα βαθμό τη σεξουαλική παρενόχληση» και ισχυρίζεται ότι όσοι έχουν κατηγορηθεί για αυτά τα αδικήματα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ενώ οι υποθέσεις διερευνώνται. Προσθέτει δε ότι κάποιες από αυτές, οι σοβαρές, θα καταλήξουν και στη δικαιοσύνη, αρκεί η έρευνα του FBI να αποδείξει «την αξιοπιστία των καταγγελιών, τη σοβαρότητα της συμπεριφοράς, ειδικά με βάση της θέση στην ιεραρχία των εμπλεκόμενων προσώπων».

Πάντως, από τη δημοσιογραφική έρευνα δεν αποδεικνύεται ότι τιμωρήθηκε ή έστω δέχθηκε επιπλήξεις κανείς από τους έξι υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικά εγκλήματα. Επίσης, κανείς τους δεν απώλεσε προνόμια ή δικαιώματα.

Το FBI απασχολεί πάνω από 35.000 υπαλλήλους και τηρεί πολύ αυστηρούς κανόνες στην αποκάλυψη καταγγελιών αυτού του τύπου. Επισήμως έχουν υποβληθεί 343 καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις εντός του οργανισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τρία περιστατικά βιντεοσκόπησης γυμνών γυναικών χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Σε άλλη περίπτωση, 17 εργαζόμενες συνυπέγραψαν μήνυση σε ομοσπονδιακό επίπεδο για συστηματική σεξουαλικά παρενόχληση στα γραφεία του οργανισμού στο Κουάντικο της Βιρτζίνια. Μεταξύ των καταγγελιών που περιλαμβάνει η μήνυση είναι σεξιστικά σχόλια από τους προϊσταμένους τους, όπως ότι «πρέπει να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια για να ελέγχουν τις ορέξεις τους», οι προσκλήσεις να πάνε οι υφιστάμενες ή εκπαιδευόμενες στο σπίτι τους, αλλά και η χωρίς όρια εκδήλωση σεξουαλικού ενδιαφέροντος.

Μία από τις δικηγόρους που ασχολείται με την υπόθεση αναφέρει ότι «είναι πολιτική και κοινή πρακτική εντός του FBI να επιτρέπει στους ανώτερους και ανώτατους αξιωματούχους του που κατηγορούνται για τέτοιου είδους υποθέσεις, να φεύγουν αθόρυβα, παίρνοντας σύνταξη με πλήρη δικαιώματα». Ενώ πολλές φορές και για τα θύματα των υποθέσεων είναι πιο εύκολο και λιγότερο επώδυνο να φεύγουν από το σώμα, παρά να καταγγείλουν το γεγονός και να υποστούν τη δημόσια έκθεση και κατακραυγή και τις επιθέσεις, που θα ακολουθήσουν.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συνελήφθη η συνεργάτιδα του Επστάιν που βοηθούσε να αποπλανεί ανήλικες
Τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ, της Βρετανίδας συνεργάτιδας του Τζέφρι Επστάιν, που φέρεται ότι τον βοηθούσε να εντοπίζει και να στρατολογεί ανήλικες κοπέλες τις οποίες στη συνέχεια ο μεγαλοεπιχειρηματίας...
Συνελήφθη η συνεργάτιδα του Επστάιν που βοηθούσε να αποπλανεί ανήλικες
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εξωδικαστικός συμβιβασμός 19 εκατ. για υποθέσεις εις βάρος του Γουάινστιν
Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού 19 εκατ. δολαρίων για δύο μηνύσεις για σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποβληθεί εις βάρος του κάποτε ισχυρού παραγωγού...
Εξωδικαστικός συμβιβασμός 19 εκατ. για υποθέσεις εις βάρος του Γουάινστιν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δεν θα γίνει δίκη κατά του Επστίν, επειδή αυτοκτόνησε
Οργή και αγανάκτηση εξέφρασαν στο δικαστήριο οι γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον Τζέφρι Επστίν για σεξουαλική κακοποίηση. Με απόφαση του δικαστηρίου, μετά την αυτοκτονία του δεν θα γίνει δίκη. Πολλά από τα...
Δεν θα γίνει δίκη κατά του Επστίν, επειδή αυτοκτόνησε
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Viral ο λόγος μαθήτριας Λυκείου για τις αμβλώσεις στο συντηρητικό Τέξας
Ευκαιρία να στηλιτεύσει τον νόμο που απαγορεύει στο Τέξας την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα κύησης, ακόμα και στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας, βρήκε μια νεαρή μαθήτρια κατά την τελετή αποφοίτησής της.
Viral ο λόγος μαθήτριας Λυκείου για τις αμβλώσεις στο συντηρητικό Τέξας
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Αυτοκτόνησε πρώην προπονητής - Κατηγορείτο για 24 σεξουαλικά εγκλήματα
Ο Τζον Γκέντερτ, προπονητής της Εθνικής ομάδας γυναικείας γυμναστικής των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, βρέθηκε νεκρός την Πέμπτη, στο σπίτι του. Φέρεται να συμμετείχε και στο σκάνδαλο με τον Λάρι...
ΗΠΑ: Αυτοκτόνησε πρώην προπονητής - Κατηγορείτο για 24 σεξουαλικά εγκλήματα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Έρευνα κατά του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης για σεξουαλική παρενόχληση
Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, έκανε πρώην σύμβουλός του, η οποία εργάστηκε μαζί του την περίοδο 2015-2018. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σφοδρές...
Έρευνα κατά του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης για σεξουαλική παρενόχληση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας