Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδηγίες ασφάλειας της Κομισιόν για Χριστούγεννα και χειμώνα εν μέσω Covid-19

Μαδρίτη

AP Photo/Manu Fernandez

Οδηγίες ασφάλειας της Κομισιόν για Χριστούγεννα και χειμώνα εν μέσω Covid-19

  • A-
  • A+

Μία ακόμη στρατηγική για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του χειμώνα και των χριστουγεννιάτικων εορτών παρουσίασε η Κομισιόν προς τους υπουργούς Υγείας των κρατών μελών.

Η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου παρουσίασε πέντε πέντε οδηγίες και συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου όπως:

  1. Τη φυσική απόσταση και τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, που όπως λέει, είναι κλειδί για τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακοπών. Τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν και να βασίζονται στην τοπική επιδημιολογική κατάσταση για να περιορίσουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους αντίκτυπο και να αυξήσουν την αποδοχή τους από τους ανθρώπους.
  2. Επίσης, τον έλεγχο και την ανίχνευση επαφών, που είναι απαραίτητοι για την ανίχνευση συστάδων και διακοπή μετάδοσης. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν πλέον εθνικές εφαρμογές παρακολούθησης επαφών. Ο διακομιστής European Federated Gateway (EFGS) επιτρέπει τη διασυνοριακή ανίχνευση.
  3. Τα ασφαλή ταξίδια με πιθανή αύξηση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών στο τέλος του έτους που απαιτούν συντονισμένη προσέγγιση. Οι υποδομές μεταφορών πρέπει να είναι προετοιμασμένες και να απαιτούν καραντίνα όταν η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή προέλευσης είναι χειρότερη από τον προορισμό.
  4. Την ικανότητα και το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, καθώς πρέπει να δημιουργηθούν σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας για ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλιστεί η διαχείριση των εστιών COVID-19 και να διατηρηθεί η πρόσβαση σε άλλες θεραπείες. Οι κοινές προμήθειες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, προστίθεται.
  5. Συστήνεται επίσης τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την αναζωογόνηση της δημόσιας στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κόπωσης. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη πρέπει επίσης να ενισχυθεί.

Αναφορικά με τις εθνικές στρατηγικές στο ζήτημα του εμβολιασμού η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να στηρίξει τα κράτη μέλη, όπου είναι απαραίτητο, στην ανάπτυξη εμβολίων σύμφωνα με τα σχέδια ανάπτυξης και εμβολιασμού τους. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ενδέχεται να ενισχύσει την ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προσπάθεια εμβολιασμού, προστίθεται.

Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές για την Ε.Ε. η κ. Κυριακίδου επισήμανε ότι «κάθε 17 δευτερόλεπτα ένα άτομο χάνει τη ζωή του λόγω του COVID-19 στην Ευρώπη. Η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιείται, αλλά παραμένει εύθραυστη. Όπως όλα τα άλλα φέτος, οι εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος του έτους θα είναι διαφορετικές. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις προσπάθειες όλων μας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Φέτος, η διάσωση ζωών πρέπει να μπει πάνω από τους εορτασμούς. Αλλά με τα εμβόλια στον ορίζοντα, υπάρχει επίσης ελπίδα. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού και διάθεσης εμβολίων το συντομότερο δυνατό, μόλις υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο».

Προειδοποίησε, πάντως, πως η πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα παραπάνω είναι καταφανή από τα αποτελέσματα του καλοκαιριού.

«Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν την υγεία ως προτεραιότητα και αναμένουν από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την προστασία τους. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες και να ξεπεράσουμε τα παλιά ταμπού. Τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα» τόνισε η επίτροπος για να προσθέσει «έως ότου μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν επαρκώς τα εμβόλια, τα μέτρα για τον έλεγχο και τον μετριασμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού πρέπει να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, και ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπών στο τέλος του έτους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αποφεύγονται οι δραστηριότητες που γίνονται αφορμές μετάδοσης και υπερδιάδοσης. Αυτό είναι απαραίτητο για τον έλεγχο των μελλοντικών εστιών».

ΕΥΡΩΠΗ
«Δεν αξίζει το ρίσκο» λέει ο ΠΟΥ για τα γιορτινά τραπέζια
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Χανς Κλούγκε, ζητά από τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι τους τα Χριστούγεννα και κρούει καμπανάκι για την ψυχική υγεία.
«Δεν αξίζει το ρίσκο» λέει ο ΠΟΥ για τα γιορτινά τραπέζια
ΕΥΡΩΠΗ
Βέλγιο: Δεν φαίνεται να υποχωρεί το ιικό φορτίο στη χώρα
Ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, στο Βέλγιο τα κρούσματα Covid-19 και οι νοσηλείες παραμένουν σε σταθερό, αλλά σε «υπερβολικά υψηλό και επικίνδυνο» επίπεδο, ενημερώνουν οι υγειονομικές αρχές.
Βέλγιο: Δεν φαίνεται να υποχωρεί το ιικό φορτίο στη χώρα
ΕΥΡΩΠΗ
Κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Γάλλοι τις γιορτές
Από τις 8 το βράδυ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και δεν θα υπάρξει εξαίρεση για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, καθώς η χώρα δεν έχει φτάσει το όριο των 5.000 κρουσμάτων την ημέρα.
Κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Γάλλοι τις γιορτές
ΕΥΡΩΠΗ
Τι περιορισμοί θα ισχύουν τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας
Μερική χαλάρωση μέτρων για τις γιορτές σχεδιάζουν οι περισσότερες χώρες, με το δεύτερο κύμα να μην υποχωρεί τόσο εύκολα.
Τι περιορισμοί θα ισχύουν τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας
ΕΥΡΩΠΗ
Χριστούγεννα Covid το μήνυμα στους Ιταλούς και δραματική πρόβλεψη για τη διάρκεια της πανδημίας
Ο επικεφαλής του Ανώτερου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας, Σίλβιο Μπρουσαφέρο, εκτιμά ότι η επιδημία στη χώρα και κάποια από τα μέτρα για τον περιορισμό της θα συνεχιστούν για άλλο ενάμιση χρόνο.
Χριστούγεννα Covid το μήνυμα στους Ιταλούς και δραματική πρόβλεψη για τη διάρκεια της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας