• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  11°C 8.6°C / 12.2°C
  0 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 12.3°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  1 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 18.5°C
  6 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  0 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.8°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 13.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  0 BF
  85%
EUROKINISSI

Επιχείρηση παράνομης κατάργησης του μισθού εκπαιδευτικών για τους καλοκαιρινούς μήνες

 • A-
 • A+

Ακόμα μια σοβαρή καταγγελία για ορισμένα ιδιωτικά σχολεία έκανε σήμερα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ). Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, ορισμένα σχολεία προσπαθούν να κόψουν τους μισθούς των εκπαιδευτικών τους παρατύπως, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτόν να ανοίξουν και ζήτημα απολύσεων τον Ιούνιο. 

 

Ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι ορισμένοι σχολάρχες (προφανώς με τις πλάτες της ηγεσίας του Υπουργείου) επιχειρούν, παρερμηνεύοντας εσκεμμένα τη διάταξη του νόμου Κεραμέως για το διευρυμένο πρόγραμμα, να μειώσουν τοn μισθό των εκπαιδευτικών, ανακοινώνοντάς τους ότι οι ώρες πρόσθετων εκπαιδευτικών υπηρεσιών (ώρες παρέκκλισης) δεν θα αμείβονται το καλοκαίρι καθώς η διάρκειά τους αφορά στο διδακτικό έτος!

 

Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν και κάτι άλλο, ακόμη πιο επικίνδυνο: να ανοίξουν ευθέως ζήτημα απολύσεων τον Ιούνιο (και ενδεχόμενων επαναπροσλήψεων το Σεπτέμβριο), όπως συμβαίνει σε φροντιστήρια και σε κέντρα ξένων γλωσσών, γεγονός όχι μόνο παράνομο, αλλά καταστροφικό για την προϋπηρεσία μας, ιδίως των νεότερων εκπαιδευτικών (υπενθυμίζεται ότι για να προσμετρηθεί η εκπαιδευτική προϋπηρεσία για την ένταξη σε πίνακα, θα πρέπει να είναι συνεχής και μίνιμουμ διάρκειας δύο ετών).

 

Πρόκειται για μια απολύτως παράνομη ενέργεια (θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών εκ μέρους του εργοδότη), καθώς όλες οι ώρες του διευρυμένου προγράμματος (τόσο του υποχρεωτικού όσο και των πρόσθετων εκπαιδευτικών υπηρεσιών-παρεκκλίσεων) παρέχονται στο διδακτικό έτος. Επιπλέον, οι ώρες διοριστηρίου αμείβονται με τον ίδιο τρόπο και δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβή δύο ταχυτήτων στη σύμβαση αορίστου χρόνου ούτε, φυσικά, δύο διοριστήρια (όπως διαβεβαίωσαν την ΟΙΕΛΕ εκπρόσωποι Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας).

 

Ήδη σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικοί που έχουν ώρες στο διευρυμένο πρόγραμμα καλούνται να υπογράφουν έγγραφα με τα οποία ζητούν δήθεν οικειοθελώς το διαχωρισμό των ωρών τους σε «υποχρεωτικές» και «ώρες διευρυμένου» (άρα ζητούν οι ίδιοι να μην ...πληρώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες για τις ώρες του διευρυμένου!). Ο διαχωρισμός αυτός είναι πλαστός και παράνομος και θέτει σε κίνδυνο την πληρωμή για τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο.

 

Η ΟΙΕΛΕ καλεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να μην υπογράφουν οι εκπαιδευτικοί καμιά αλλαγή σύμβασης, ή δήθεν οικειοθελή πρόταση αλλαγής των όρων εργασίας τους

 

Το νομικό σκεπτικό για τη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

 

Σε σχέση με την επιχειρούμενη από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, επιδίωξη για αναφορά στο διοριστήριο των ωρών που αντιστοιχούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα και αυτών που αντιστοιχούν στο διευρυμένο πρόγραμμα, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να κάνουν χρήση του διαχωρισμού των ωρών τους θερινούς μήνες, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών επισημαίνει ότι η απόπειρα αυτή των σχολαρχών προσκρούει στις διατάξεις του κοινού εργατικού δικαίου (οι οποίοι, βάσει του νέου άρθρ. 30 Ν. 682/1977, εφαρμόζονται στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς) και συγκεκριμένα στη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Βλαπτική μεταβολή, κατά την έννοια του άρθρου 7 του Ν. 2112/1920 είναι κάθε μεταβολή των όρων της ατομικής σύμβασης εργασίας, που επιφέρει στον εργαζόμενο άμεση ή έμμεση υλική ή και ηθική ζημία (ΑΠ 46/2006). Η ύπαρξη βλάβης κρίνεται με την αντικειμενική σύγκριση του εργασιακού καθεστώτος του συγκεκριμένου εργαζομένου, πριν και μετά την μονομερή ενέργεια του εργοδότη.

 

Κάθε μείωση των τακτικών αποδοχών του εργαζομένου, συνιστά καταρχήν μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του, εκτός κι αν αυτή προβλέπεται από όρο της ατομικής σύμβασης εργασίας και δεν προσκρούει στον νόμο ή στα κατώτατα όρια που θεσπίζονται από την συλλογική σύμβαση εργασίας. Συνεπώς, κάθε τροποποίηση όρου της συμβάσεως εργασίας εκ μέρους του εργοδότη, η οποία δεν επιτρέπεται σε αυτόν από τη σύμβαση ή από το νόμο, αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως σε βάρος του εργαζόμενου.

 

Ειδικότερα, από τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν.2112/1920 και των άρθρων 648, 652 και 281 του ΑΚ προκύπτει ότι, μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας υπάρχει όταν ο εργοδότης επιχειρεί χωρίς τη συγκατάθεση του μισθωτού τροποποίηση των όρων αυτών, χωρίς να έχει τέτοια ευχέρεια από όρο της συμβάσεως ή το νόμο ή τον τυχόν υπάρχοντα κανονισμό εργασίας της επιχειρήσεως, ενώ καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη υπάρχει όταν η μονομερής μεταβολή γίνεται από αυτόν σύμφωνα μεν με τους όρους της συμβάσεως ή του νόμου ή του κανονισμού εργασίας, αλλά καθ΄ υπέρβαση των ορίων που τάσσονται από την καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή τον κοινωνικό ή οικονομικό σκοπό του δικαιώματος. Η υπέρβαση των παραπάνω ορίων, συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως, αφού η μεταβολή αυτή επέρχεται κατά παράβαση του άρθρου 281 του ΑΚ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το «φάντασμα» Πισσαρίδη συνεχίζει να πλανάται πάνω από τη σχολική εκπαίδευση
Πραγματικό εφιάλτη για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους αποτελεί το «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» της λεγόμενης Επιτροπής Πισσαρίδη.
Το «φάντασμα» Πισσαρίδη συνεχίζει να πλανάται πάνω από τη σχολική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η 10η εντολή της Εκθεσης Πισσαρίδη, η Κεραμέως και οι «συνταγές» για την εκπαίδευση
Oι περισσότεροι εκ των συντελεστών της Έκθεσης έχουν περάσει από όλες τις περιστρεφόμενες πόρτες πολιτικής, τεχνοκρατίας, βαθέως κράτους, επιχειρήσεων, Πανεπιστημίων και οικονομικών λόμπι.
Η 10η εντολή της Εκθεσης Πισσαρίδη, η Κεραμέως και οι «συνταγές» για την εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απολύθηκε εκπαιδευτικός μετά από... δημοσκόπηση μαθητών!
Η ΟΙΕΛΕ ζητά την άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών αρχών της πολιτείας τόσο για την απαράδεκτη και εκδικητική απόλυση του εκπαιδευτικού όσο και για τη γενικότερη κατάσταση στο εν λόγω εκπαιδευτήριο.
Απολύθηκε εκπαιδευτικός μετά από... δημοσκόπηση μαθητών!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το υπουργείο Παιδείας απογειώνει την εξουθένωση των εκπαιδευτικών
Όλες οι έρευνες, στην Ευρώπη, στην Αμερική και στη χώρα μας αποδεικνύουν εδώ και πολλά χρόνια ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των στρεσογόνων επαγγελμάτων. Οι...
Το υπουργείο Παιδείας απογειώνει την εξουθένωση των εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολεία: Υγειονομικά πρωτόκολλα... ατομικής ευθύνης σε τοξικό περιβάλλον
Λίγες μόνο ημέρες πριν από το πρώτο σχολικό κουδούνι και η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε τα τελικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν τη φετινή σχολική χρονιά, τα οποία κάθε άλλο παρά...
Σχολεία: Υγειονομικά πρωτόκολλα... ατομικής ευθύνης σε τοξικό περιβάλλον
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν!
Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, περίπου 160.000 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές ανοίγουν τα σχολεία για να προετοιμάσουν τη λειτουργία τους, καθώς τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα σημάνει η έναρξη του σχολικού έτους...
Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας