• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.7°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.5°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 15.8°C
  4 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  0 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  6 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.5°C
  3 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 15.0°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.3°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  1 BF
  86%
Φωτογραφία αρχείου / AP Photo/Karen Mirzoyan

Τα δάκρυα δεν είναι δανεικά

 • A-
 • A+

Διάβασα με προσοχή την ανοικτή επιστολή του Αρμένιου συγγραφέα κ. Κασεσσιάν προς τον πρέσβη του Ισραήλ και παρεμβαίνω διότι απλά θεωρώ ότι με το κείμενο του αυτό επιχειρείται να προκληθεί μια τεχνητή κρίση στις σχέσεις μεταξύ Αρμενίων και Εβραίων.   

Δυστυχώς η άγνοια και η επιλεκτική μνήμη οδηγούν πολλές φορές στη δημιουργία εντυπώσεων οι οποίες μάλιστα όταν περιβληθούν και από κάποιο συναισθηματικό μανδύα μπορούν να γίνουν πειστικές για τον αναγνώστη ενός κειμένου. Θα παραπέμψω τον Αρμένιο συγγραφέα κ. Κασεσσιάν στην ανακοίνωση της Αρμενικής Συνέλευσης της Αμερικής της 28ης Οκτωβρίου 2019, όπου χαιρετίζει τη συνεργασία με τις Εβραϊκές οργανώσεις και τη συμβολή τους στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Αμερικανικό Κογκρέσο, επισημαίνοντας τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας Εβραίων και Αρμενίων. 

Δεν θα ασχοληθώ με τις κατηγορίες που εξαπολύονται από τον κ. Κασεσσιάν εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης. Αλλά όταν κάποιος δηλώνει πόσο «μακριά» είναι από αυτόν κάποιες «σκέψεις» του και ταυτόχρονα τις αναπαράγει, αποκαλύπτει τελικά πόσο πολύ τις υιοθετεί. Όταν λοιπόν το Ισραήλ εφοδιάζει με όπλα κάποιο τρίτο κράτος αμέσως γίνεται ο συνειρμός με τα «Τριάκοντα Αργύρια» ή «τον Έμπορο της Βενετίας». Λες και τα άλλα κράτη που εφοδιάζουν με οπλισμό το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, τα χαρίζουν… Αλλά, «μακριά» τέτοιες σκέψεις από τον κ. Κασεσσιάν!!!! «Μακριά» και η «σκέψη» του να εξομοιώσει τους Εβραίους με τους «φονείς» τους. Τόσο «μακριά» όπως το «Δεν θέλω να σου πω πόσο ανόητος είσαι»…

Η υποκρισία που αγγίζει τη χυδαιότητα... Επικαλείται Εβραίους συμμαθητές του και τον «πήχη του χεριού του πατέρα του Αλμπέρτου, με τον αριθμό του Νταχάου εντυπωμένο ανεξίτηλα με δερματοστιξία» για να δείξει τη δήθεν ευαισθησία του για το Ολοκαύτωμα αλλά δεν διστάζει να ισχυρισθεί ότι «Τα χεράκια των μικρών Αρμενόπουλων που πεθαίνουν από τα εβραϊκά βλήματα δεν φέρουν αριθμό...». Η κλασσική μορφή του σύγχρονου αντισημιτισμού που ευτελίζει το Ολοκαύτωμα μέσω της ταύτισης των Εβραίων με τους ναζί, με τους θύτες τους. Και μην έρθει κάποιος να μας πει, ξέρετε δεν εννοούσα εσάς, το Ισραήλ εννοώ… Η ταύτιση των Εβραίων με το απόλυτο κακό δεν είναι παρά στυγνή αμφισβήτηση του δικαιώματος ύπαρξης τους είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως εθνική οντότητα στο κράτος του Ισραήλ.

Ζητά τέλος ο κ. Κασασσιάν, να του επιστραφεί το «δάκρυ που ανάβλυσε αυθόρμητα από τα παιδικά μάτια μου κι έσταξε στο πάτωμα του Παρνασσού...» πριν από 60 χρόνια σε μια έκθεση για τα έγκλειστα σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Εβραιόπουλα. Ουδέποτε ζητήσαμε τα «δάκρυα» κανενός, οπότε δεν οφείλουμε να τα επιστρέψουμε, και τα «δάκρυα» που διεκδικεί ο κ. Κασεσσιάν είναι προφανώς προσχηματικά για να καλύψει τις στερεοτυπικές του απόψεις για τους Εβραίους. Γιατί τα δάκρυα είναι η έκφραση ενός προσωπικού συναισθήματος που αφορά στη χαρά ή στη θλίψη που βιώνει ένας άνθρωπος. Γιατί τα δάκρυα δεν είναι δανεικά…

*Ο Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ είναι Έλληνας δημοσιογράφος στην εφημερίδα Yedioth Achronoth και διευθύνει το περιοδικό «Αλεφ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή προς τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα
Στην τριαντάχρονη αυτή περίοδο εντάσσονται και τα χρόνια εφοδιασμού του Αζερμπαϊτζάν με ισραηλινό οπλισμό...με το Ισραήλ να υποσκάπτει σαφώς τον αγώνα του αρμενικού λαού του Καραμπάχ.
Ανοιχτή επιστολή προς τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανταπάντηση Ι. Κασσεσιάν στον πρέσβη του Ισραήλ και τον δημοσιογράφο Β. Ι. Ελιέζερ
Ανοιχτή ανταπαντητική επιστολή προς τον εξοχότατο πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, κύριο Γιόσι Αμράνι, και τον δημοσιογράφο, αξιότιμο κύριο Βίκτωρα Ισαάκ Ελιέζερ.
Ανταπάντηση Ι. Κασσεσιάν στον πρέσβη του Ισραήλ και τον δημοσιογράφο Β. Ι. Ελιέζερ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απάντηση του Πρέσβη του Ισραήλ στην ανοικτή επιστολή του Ελληνο-Αρμένιου συγγραφέα, Σήφη Κασσεσιάν
Η λογοτεχνική σας ελευθερία δεν αποτελεί δικαιολογία για την διαστρέβλωση της ιστορίας... Δεν ήμασταν μετανάστες όταν επιστρέψαμε στην Γη του Ισραήλ, το ιστορικό όνομα της γης αυτής το οποίο εσείς εσκεμμένα...
Απάντηση του Πρέσβη του Ισραήλ στην ανοικτή επιστολή του Ελληνο-Αρμένιου συγγραφέα, Σήφη Κασσεσιάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλην Βερολίνου…
Παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς Ουάσινγκτον, Παρίσι και Μόσχα διαμηνύουν στον Ερντογάν ότι ο Καύκασος είναι πέραν του γεωπολιτικού του μικρομεγαλισμού. Σε πλήρη αντίστιξη βρίσκεται η πολιτική της Γερμανίας...
Πλην Βερολίνου…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγωμένες συγκρούσεις
Η σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι η παλιότερη και η πιο εμβληματική από τις παγωμένες συγκρούσεις στην πρώην ΕΣΣΔ.
Παγωμένες συγκρούσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την Ουκρανία στον Καύκασο
Μια ταπεινωτική για την Αρμενία ήττα θα συρρικνώσει την αξιοπιστία της Ρωσίας στον Καύκασο και πρώτα από όλα θα αναζωπυρώσει τον εθνικισμό της Γεωργίας που καραδοκεί
Από την Ουκρανία στον Καύκασο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας