• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 15.0°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 15.6°C / 20.6°C
  4 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  3 BF
  82%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.0°C
  4 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 15.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  92%

Έφη Αχτσιόγλου

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Η αποτυχία στην πανδημία είναι αποτυχία του στρατηγικού μοντέλου της κυβέρνησης»

 • A-
 • A+

Στην αδυναμία του σχεδίου προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα που είναι ανοιχτά στη χώρα επικέντρωσε την κριτική της η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τονίζοντας ότι αυτός είναι «προϋπολογισμός μηδενικής στήριξης σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα».

Σημείωσε, δε, ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι αποτυχία του στρατηγικού μοντέλου που υπηρετεί».

Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός του 2021 «συζητείται σε μία δραματική συνθήκη, ανθρωπιστικής καταστροφής και υγειονομικής τραγωδίας», ενώ «το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε σημείο κατάρρευσης και η ευθύνη βαραίνει ακέραια τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, τόνισε ότι η «είχε το πλεονέκτημα του χρόνου, το οποίο η κυβέρνηση ακύρωσε πλήρως, επιδεικνύοντας μία εγκληματική αδράνεια στα πλέον κρίσιμα μέτωπα, με πρώτο και κύριο την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας». 

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου «δώσατε στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόλις 144 εκατ. παραπάνω από ό,τι θα δίνατε αν δεν υπήρχε πανδημία. Αυτό μαρτυρά η εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Αν προσθέσει κανείς τα λίγα επιπλέον που προβλέπετε ότι θα δώσετε μέχρι το τέλος της χρονιάς για υλικά και έκτακτο προσωπικό, δεν θα φτάσουν τα 300 εκατ. Τούτο μας φέρνει στον πάτο της σχετικής κατάταξης του ΟΟΣΑ. Αφήστε λοιπόν τις ιστορίες περί 786 εκατ. και τις διάφορες αλχημείες που επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο».

Όσον αφορά τα εργασιακά και το πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «το 2020 η ΝΔ ακολούθησε μία πολιτική μη ουσιαστικής στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, με μέτρα καθυστερημένα, ανεπαρκή και σε λάθος κατεύθυνση. Κι αυτό ενώ είχε όλες τις δυνατότητες να πράξει αλλιώς. Λόγω αυτών που παρέλαβε: buffer 37 δισ. και ρυθμισμένο χρέος. Λόγω της άρσης του συμφώνου σταθερότητας και του προγράμματος της ECB –πρωτόγνωρης ρευστότητας».

Μέχρι και τον Οκτώβριο, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση δαπάνησε μόλις 6,7 δισ., ούτε 14 ούτε 24, από τα οποία τα 3,1 δισ. ήταν δάνεια», ήδη «πριν το δεύτερο lockdown: το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 4 δισ. και ο μέσος μισθός κατά 10%, πάνω 100.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκτός εργασίας, το 12% των εργαζομένων λαμβάνουν μισθό κάτω από 200 ευρώ –έχουν δεκαπλασιαστεί- και μία στις τρεις επιχειρήσεις είναι έτοιμη για λουκέτο».

Επίσης αμφισβήτησε τις προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι στον Προϋπολογισμό «προβλέπεται ύφεση 10,5% το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021. Η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη και μόλις το 40% των απωλειών λέτε πια ότι θα αποκατασταθεί. Πού είναι η ανάπτυξη τύπου V που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης;».

Όπως εξήγησε, «η κυβέρνηση βασίζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2021 στην εκ νέου θετική προοπτική της αγοράς εργασίας. Ποια πολιτική σας συμβάλλει σε αυτή; Οι απλήρωτες υπερωρίες; Η κατάργηση του 8ώρου που φέρνει το νέο νομοσχέδιο; Οι προσλήψεις ανέργων ακόμα και με μισθό 200 ευρώ; Οι αναστολές εργασίας; Το μοντέλο μισή δουλειά με μισό μισθό του αποτυχημένου προγράμματος Συν-Εργασία; Η μη στήριξη των μακροχρόνια και συνολικά των μη επιδοτούμενων ανέργων; Αυτά τα μέτρα οδήγησαν στο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο».

«Μηδενική στήριξη»

Το κυριότερο όμως στοιχείο της κριτικής της επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπεται «μηδενική στήριξη σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, σε ολόκληρους τομείς και κλάδους. Μηδενικές είναι οι δαπάνες για εξοπλισμό, υποδομές, αναλώσιμα και μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Μηδενική η ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, εποχικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, μακροχρόνια ανέργους, πολιτισμό, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις -ακόμα και με το δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής-, μισθωτούς για το 2021, μόνο το επίδομα αναστολής του Δεκεμβρίου 2020 που θα το πληρώσετε καθυστερημένα όπως πάντα». 

«Πίσω από κάθε μηδενικό σας βρίσκονται οι ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων, που μ' αυτές τις επιλογές φτωχοποιούνται», τόνισε, σημειώνοντας ότι στις αγωνίες αυτών των ανθρώπων η κυβέρνηση απαντά «με την απειλή του νέου πτωχευτικού και με το να  "παρκάρετε" απροσδιόριστα 3 δισ. σε ένα "αποθεματικό για την πανδημία" και να ομολογείτε, για ακόμη μια φορά, ότι θα πορευτείτε βλέποντας και κάνοντας». 

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που νιώθει ασφαλής με αυτά τα "παρκαρισμένα" 3 δισ. Ιδίως με το βεβαρημένο ιστορικό σας και τα δεκάδες εκατομμύρια που δώσατε στα ΜΜΕ της "λίστας Πέτσα", στις "μάσκες αλεξίπτωτα" και τις άλλες αρπαχτές τύπου "σκόιλ ελικικού"», επισήμανε.

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό και επισήμανε ότι «η ΝΔ υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο αποτυπώνεται στην έκθεση Πισσαρίδη, για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη συσσώρευση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τη δημιουργία φθηνού, πλήρως ελαστικοποιημένου, εργατικού δυναμικού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κυβέρνηση αδιόρθωτη, καταντά πλέον επικίνδυνη»
Χωρίς πρόσθετα μέτρα στήριξης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2022 με την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, να σημειώνει πως «η κυβέρνηση δεν είναι απλώς αδιόρθωτη, αλλά...
«Κυβέρνηση αδιόρθωτη, καταντά πλέον επικίνδυνη»
ΒΟΥΛΗ
Κόντρα Αχτσιόγλου-Σταϊκούρα για τον κατώτατο μισθό και το ιδιωτικό χρέος
Αν η κυβέρνηση έχει συνέπεια λόγων και έργων, στο τέλος του έτους θα πρέπει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 14%, επισήμανε η εισηγήτρια του...
Κόντρα Αχτσιόγλου-Σταϊκούρα για τον κατώτατο μισθό και το ιδιωτικό χρέος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με στοιχεία απαντά η Αχτσιόγλου στη δήλωση Σκυλακάκη
Με αποσπάσματα από τον προϋπολογισμό που συντάχθηκε υπό την ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αποδομεί η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τις ενστάσεις του κ. Σκυλακάκη για την κριτική της.
Με στοιχεία απαντά η Αχτσιόγλου στη δήλωση Σκυλακάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κυβέρνηση παρατηρητής της έλλειψης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία»
«Οι τράπεζες έχουν λάβει μία πρωτοφανή ρευστότητα τα τελευταία δύο χρόνια, την οποία δεν διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Κυβέρνηση παρατηρητής της έλλειψης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η ύφεση του 2020 εκθέτει την κυβέρνηση και τους πανηγυρισμούς της»
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το 2020.
«Η ύφεση του 2020 εκθέτει την κυβέρνηση και τους πανηγυρισμούς της»
ΒΟΥΛΗ
Η πρώτη αναμέτρηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή
Το πρώτο επεισόδιο της παραδοσιακής πολιτικής σύγκρουσης ενόψει της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή το προσχέδιο που...
Η πρώτη αναμέτρηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας