Η επιτυχία μιας απαγόρευσης κρίνεται πάντα από το εύρος των φιλοδοξιών της. Όταν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης απαγόρευαν κάθε συνάθροιση άνω των 3 ατόμων σε όλη την επικράτεια, δεν προκαλούσαν μόνο τις δημοκρατικές ευαισθησίες χιλιάδων πολιτών. Προδιέγραφαν επίσης, άθελά τους φυσικά, μύριες όσες πρακτικές δυνατότητες έμπρακτου σπασίματος, καταγγελίας και γελοιοποίησης της απαγόρευσης.
Όπως ήταν φυσικό κι αναμενόμενο, τα φώτα της δημοσιότητας τα απέσπασε κυρίως η μετωπική αντιπαράθεση που σήκωσε (προς τιμήν του) στο κέντρο της Αθήνας το ΚΚΕ ‒και, σε λιγότερο μαζική κλίμακα, οι αντίστοιχες συγκεντρώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στο Σταθμό Λαρίσης και τη Θεσσαλονίκη. Η εικόνα της συλλογικής απείθειας στον άτυπο στρατιωτικό νόμο του φετινού Πολυτεχνείου θα ήταν ωστόσο λειψή, αν δεν ληφθούν υπόψη οι διάσπαρτες εκδηλώσεις, αυθόρμητες και μη, που πραγματοποιήθηκαν από ένα ευρύ φάσμα συλλογικοτήτων σε διάφορες γειτονιές της πρωτεύουσας.
Η συνωμοτική προετοιμασία αυτών των αντιδράσεων, η επίγνωση του κόστους ακόμη και της απλής συμμετοχής (σε πρόστιμα ή/και ξύλο) και η πραγματική απειλή της πανδημίας έθεταν, βέβαια, αντικειμενικά κι υποκειμενικά όρια στη μαζικότητα και τη χρονική διάρκειά τους. Ιδωμένες ως σύνολο, περιγέλασαν όμως αποφασιστικά την εικόνα γενικευμένης συμμόρφωσης και υποταγής που ήθελε με κάθε τρόπο να επιβάλει η κυβέρνηση.
Στην Αγία Παρασκευή και το Περιστέρι σημειώθηκαν λ.χ. μικρές διαδηλώσεις ακτιβιστών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου· απέσπασαν τα χειροκροτήματα πολλών περιοίκων και διαλύθηκαν προτού η ΕΛ.ΑΣ. καταφθάσει για να τις πατάξει.
Στο Χαλάνδρι και τη Μεταμόρφωση, μέλη του ΚΚΕ παρήλασαν σε φάλαγγα Ι.Χ. με κόκκινες σημαίες, ντουντούκες κι αγωνιστικά τραγούδια (σχετικά πλάνα αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο). Μοτοπορεία κατά της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων πραγματοποιήθηκε επίσης στα Πετράλωνα και το Θησείο από την εκεί Ανοιχτή Συνέλευση.
Σ’ ένα διαφορετικό επίπεδο, το μήνυμα της αντίστασης εξέπεμπαν τα ανυπόγραφα αυτοσχέδια αφισάκια που συναντούσες ξαφνικά αναρτημένα σε διάφορα σημεία της Αθήνας (εδώ, το απόγευμα της 17/11 στη διασταύρωση Ασκληπιού και Λασκάρεως), με το χειρόγραφο σύνθημα «Πολυτεχνείο παντού». Πρωτοβουλία, όπως πληροφορηθήκαμε από κατοπινές διαδικτυακές αναρτήσεις, της κίνησης Support Art Workers.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας