• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 3.5°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.4°C / 3.0°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.9°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 2.3°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.6°C / -2.1°C
  3 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 5.6°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.8°C
  6 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  6 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -2.2°C / 1.7°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.3°C / 3.1°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  77%

Η Ευρωπαία επίτροπος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου

Francois Lenoir, Pool via AP

Στέλλα Κυριακίδου: «Ισότιμα η διανομή του εμβολίου σε όλη την Ε.Ε.»

 • A-
 • A+
Τον σχεδιασμό και την πορεία των διαπραγματεύσεων για να εξασφαλιστεί ασφαλές εμβόλιο για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παρουσίασε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας

Ανησυχητική είναι η αναζωπύρωση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία τόνισε ότι αυτή η έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, αποδεικνύει πως η κρίση δεν είναι ακόμα πίσω. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι μόλις υπάρξει ασφαλές εμβόλιο, αυτό θα διανεμηθεί ισότιμα και χωρίς διαφοροποιήσεις σε όλες τις χώρες.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την «οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία», η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρθηκε στην κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας ότι αυτή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός μας μετά τον ίδιο τον κορονοϊό. 

Μιλώντας στην ελληνική Βουλή, η Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε ότι «υπήρχε και υπάρχει μια ανησυχητική αναζωπύρωση με τον αριθμό των κρουσμάτων να υπερβαίνει κατά πολύ τα ποσοστά που είχαμε την άνοιξη. Τον τελευταίο μόνο μήνα, τα κρούσματα στην Ε.Ε. πολλαπλασιάστηκαν, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν νέα σκληρά μέτρα, όπως και στην Ελλάδα, Γνωρίζω, πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι καθόλου εύκολο για τους Έλληνες πολίτες, όπως δεν είναι εύκολο και για την ελληνική κυβέρνηση. Όπως, και είναι φυσιολογικό, ο ελληνικός λαός να αισθάνεται εξουθενωμένος, ακόμα και απογοητευμένος…».

«Η κόπωση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στους πολίτες όλης της Ευρώπης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός μας μετά τον ίδιο τον ιό. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον και μέχρι να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, όλοι θα πρέπει να δείξουμε υπομονή, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας και γενικότερα την κοινωνία των πολιτών» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έχουν υπάρξει μεταξύ Ε.Ε. και φαρμακευτικών εταιρειών για εμβόλιο κατά του Covid-19. «Τους τελευταίους έξι μήνες, διαπραγματευόμαστε εκ μέρους των 27 κρατών-μελών με ένα μεγάλο αριθμό από φαρμακευτικές εταιρείες. Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε.

Μέχρι σήμερα, ανέφερε ότι έχει υπογράψει συμφωνίες ήδη με τις εταιρίες AstraZeneca της Οξφόρδης, Johnson and Johnson, την Sanofi-GSK και ετοιμάζεται να υπογράψει εντός των ημερών τη συμφωνία με την εταιρεία Pfizer-BioNTech και βρισκόμαστε στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία CureVac και προχωρούμε με την εταιρία Moderna.

Η κ. Κυριακίδου διαβεβαίωσε ότι «εφόσον υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, σ' αυτό θα έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα όλα τα κράτη- μέλη. Δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση. Δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Δεν θα υπάρχει καμία ανισότητα στον τρόπο που θα κατανεμηθούν στις διάφορες χώρες ή το χρόνο. Αυτό, ήδη, είναι εξασφαλισμένο μέσα από τα συμβόλαια» τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, σημείωσε πως «ένα σημαντικό κομμάτι είναι η ανάγκη κάθε χώρα να είναι έτοιμη να παραλάβει αυτά τα εμβόλια» και εξήγησε: «Να υπάρχουν υποδομές διανομής για να φτάσει το γρηγορότερο δυνατό στους πολίτες. Γι' αυτό πάλι έγκαιρα, η Επιτροπή μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων από τον Οκτώβρη έχει δώσει στα κράτη-μέλη όλες τις κατευθυντήριες γραμμές που χρειάζεται να έχουν στη κάθε χώρα για παραλαβή των εμβολίων όταν και εφόσον υπάρχουν. Και στο τέλος του Νοέμβρη θα έχουμε μια αξιολόγηση για να δούμε πού βρίσκονται αυτά».

«Μεγάλη παραπληροφόρηση»

Η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε και στο θέμα της ασφάλειας των εμβολίων, σημειώνοντας πως «δυστυχώς, υπάρχει πάρα πολλή μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από αυτά τα εμβόλια» και κάλεσε βουλευτές και κόμματα να επικοινωνήσουν στους πολίτες ότι «δεν είναι τα εμβόλια που θα σώσουν ζωές, αλλά ο εμβολιασμός». 

«Αν εμείς όλοι, δεν έχουμε μια κοινή φωνή να υποστηρίξουμε τα θέματα της ανάγκης εμβολιασμού δεν θα μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση στα θέματα ασφαλείας. Καμία. Ο λόγος που κινηθήκαμε πιο γρήγορα, είναι διότι σε μια πανδημία, ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέσα από προσυμφωνίες, ενισχύσαμε τις εταιρείες για να μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα στην έρευνα. Αλλά έχει αλλάξει τόσο πολύ η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια που επιτρέπει να φτάσεις πιο γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα με τα εμβόλια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που είναι ο οργανισμός που υπάγεται στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, να δώσει άδεια για εμβόλια τα οποία δεν παρέχουν την ασφάλεια που πρέπει».

Όσον αφορά τα rapid test ταχείας ανίχνευσης, η Ευρωπαία επίτροπος ανάφερε πως ξέρει ότι χρησιμοποιούνται στη Σλοβακία, στην Αυστρία και σε πολλές άλλες χώρες, γι' αυτό χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε συστάσεις για τη χρήση των rapid test.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Για αντιεμβολιαστική ρητορική κατήγγειλε τον Κ. Βελόπουλο ο Ν. Βούτσης
Ζητώντας τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του κ. Βελόπουλου, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής απάντησε «στις αντιεμβολιαστικές θεωρίες συνωμοσίας» που ανέπτυξε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.
Για αντιεμβολιαστική ρητορική κατήγγειλε τον Κ. Βελόπουλο ο Ν. Βούτσης
ΒΟΥΛΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ: Ερώτηση βουλευτών προς τον Β. Κικίλια για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19
Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν σήμερα ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, για τη διαδικασία που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της Ελλάδας.
ΚΙΝ.ΑΛΛ: Ερώτηση βουλευτών προς τον Β. Κικίλια για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19
ΒΟΥΛΗ
Με μειωμένο αριθμό βουλευτών οι συνεδριάσεις της Βουλής λόγω Covid
Με μειωμένη την ταυτόχρονη φυσική παρουσία των βουλευτών θα διεξάγονται οι συνεδριάσεις στην Oλομέλεια και τις επιτροπές της Βουλής, για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.
Με μειωμένο αριθμό βουλευτών οι συνεδριάσεις της Βουλής λόγω Covid
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
100.000 εμβόλια δώρισε η Ελλάδα στην Αγκόλα
Επίσκεψη πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην Αγκόλα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογο του προκειμένου να συζητήσει για την πανδημία και παρέχει τη στήριξη της χώρας μας.
100.000 εμβόλια δώρισε η Ελλάδα στην Αγκόλα
ΒΟΥΛΗ
Τροπολογία για την προστασία των γιατρών από κακόβουλες μηνύσεις ασθενών με Covid-19
Η τροπολογία αφορά την αστική και ποινική προστασία των γιατρών, έναντι προδήλως αβάσιμων μηνύσεων, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους σε ασθενείς που πάσχουν αποκλειστικά από την Covid-19.
Τροπολογία για την προστασία των γιατρών από κακόβουλες μηνύσεις ασθενών με Covid-19
ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε η τροπολογία για τη μείωση διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης
Στην ίδια τροπολογία των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών προβλέπεται και η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς.
Κατατέθηκε η τροπολογία για τη μείωση διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας