Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης το βέτο Ουγγαρίας, Πολωνίας, πλέον και Σλοβενίας

O πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνζα

Olivier Hoslet, Pool via AP

Στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης το βέτο Ουγγαρίας, Πολωνίας, πλέον και Σλοβενίας

  • A-
  • A+

Το θέμα του βέτο που προέβαλαν Βουδαπέστη και Βαρσοβία στον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. και στο Ταμείο Ανάκαμψης θα συζητηθεί κατά την αυριανή ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη κορυφής, η οποία επισήμως είναι αφιερωμένη στην κρίση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Την Τετάρτη, Ουγγαρία και Πολωνία βρήκαν τρίτο σύμμαχο, τη Σλοβενία, με τον πρωθυπουργό της να τους εκφράζει την υποστήριξή του, καταγγέλλοντας και αυτός τον μηχανισμό που συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη.

«Μόνο ένας ανεξάρτητος δικαστικός θεσμός μπορεί να αποφανθεί τι είναι κράτος δικαίου, όχι μία πολιτική πλειοψηφία», γράφει ο Γιάνες Γιάνσα σε επιστολή του που απευθύνεται προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν προβάλει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 και στο ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Τόσο η Βουδαπέστη, όσο και η Βαρσοβία είναι υπόλογες απέναντι στις Βρυξέλλες για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Σήμερα, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει ότι η Ευρώπη «χρησιμοποιεί οικονομικά μέσα για να εκβιάσει τις χώρες που αντιτίθενται στην μετανάστευση». «Καμία διαδικασία κυρώσεων κατά των κρατών μελών δεν πρέπει να θεσπίζεται χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς δυνατότητα δικαστικής προσφυγής», γράφει επίσης ο Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το θέμα της μετανάστευσης, το οποίο μεταχειρίζεται για να εκφοβίσει την ουγγρική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ακροατήριο, με στόχο την εκτροπή της προσοχής από το θέμα του σεβασμού του κράτους δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ελευθερία του Τύπου, σεβασμός των θεμελιωδών ελευθεριών), για τη συστηματική παραβίαση του οποίου κατηγορείται, τόσο από την Ε.Ε., όσο και από την ουγγρική αντιπολίτευση.

Η Ουγγαρία, η Πολωνία και, πλέον, και η Σλοβενία, κρατούν ομήρους τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης, η έγκριση των οποίων απαιτεί την ομοφωνία των 27, για να αποφύγουν την εφαρμογή του νέου μηχανισμού που προβλέπει την αποστέρηση των ευρωπαϊκών πόρων από τις χώρες που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι αντιπροσώπευσαν το 2019 το 4,48% του ΑΕΠ της Ουγγαρίας, από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε., με τη Βουδαπέστη να έχει λάβει 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και πιστώσεις.

«Δεν θα υπάρχουν πλέον ευρωπαϊκά χρήματα για εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες... Αυτός ο μηχανισμός θα γίνει απαράκαμπτο στοιχείο του πολυετούς προϋπολογισμού και του σχεδίου ανάκαμψης», είχε δηλώσει στις αρχές του Νοεμβρίου ο Ντατσιάν Τσιόλος, πρόεδρος της ομάδας Renew Europe του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους «27», με την οποία εγκρίθηκε ο μηχανισμός που προβλέπει ότι οι χώρες της Ε.Ε. που δε σέβονται το κράτος δικαίου, μπορούν να χάσουν την πρόσβαση προς τους ευρωπαϊκούς πόρους.

«Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες της Ε.Ε. να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών... Η Ε.Ε. δεν είναι "ΑΤΜ", είναι πάνω απ΄όλα μία ένωση αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε», είχε τονίσει ο Τσιόλος.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Συνάντηση Όρμπαν-Μοραβιέτσκι για το βέτο τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Την κοινή στρατηγική τους εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., όπου έχουν απειλήσει ότι θα θέσουν βέτο στον επταετή προϋπολογισμό και στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, θα συζητήσουν στη Βαρσοβία οι...
Συνάντηση Όρμπαν-Μοραβιέτσκι για το βέτο τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετέωρο βήμα
Το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατέστη δυνατό κυρίως πριν και πάνω από όλα λόγω της διαχρονικής εμμονής του Βερολίνου οι κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωζώνη να λαμβάνονται από το σύνολο της Ε.Ε.
Μετέωρο βήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη μια ευρωπαϊκή αποτυχία στην τηλεδιάσκεψη για τον προϋπολογισμό
Μηδενική πρόοδος στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του αδιεξόδου με την Ουγγαρία και την Πολωνία ώστε να άρουν το βέτο που έχουν πει ότι θα ασκήσουν στον προϋπολογισμό και το...
Ακόμη μια ευρωπαϊκή αποτυχία στην τηλεδιάσκεψη για τον προϋπολογισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλό βέτο για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης προναγγέλλουν Ουγγαρία-Πολωνία
Οι ακροδεξιές κυβερνήσεις σε Βουδαπέστη και Βαρσοβία μπλοκάρουν την Ε.Ε., επιχειρώντας να αποφύγουν την επιβολή του σεβασμού του κράτους δικαίου. Σκληρές διαβουλεύσεις για να αποφευχθεί η κρίση.
Διπλό βέτο για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης προναγγέλλουν Ουγγαρία-Πολωνία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε προσφυγικό, ανάπτυξη και αγρότες εστίασε ο πρωθυπουργός
Η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, επιδιώκει υψηλότερα εισοδήματα για τους αγρότες και επιθυμεί έμπρακτη αλληλεγγύη στο προσφυγικό, δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. 
Σε προσφυγικό, ανάπτυξη και αγρότες εστίασε ο πρωθυπουργός
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβιβασμός με κοντά ποδάρια ανάμεσα στην ξενοφοβία και την αλληλεγγύη
Οι δύο όψεις της βαθιά διχασμένης Ευρώπης, το ακραίο ξενοφοβικό μέτωπο και οι ελάχιστοι που προσπαθούν να διαφυλάξουν τις θεμελιώδεις αξίες της, έφτασαν σε μια συμφωνία η οποία σίγουρα δεν γεφυρώνει οριστικά...
Συμβιβασμός με κοντά ποδάρια ανάμεσα στην ξενοφοβία και την αλληλεγγύη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας