• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.7°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.5°C / 35.3°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 36.5°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 32.0°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.4°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.5°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.1°C / 35.4°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.4°C / 33.4°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  37%

Άνοιξε η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για αναστολή εργασίας και τηλεργασία

 • A-
 • A+

Άνοιξε πριν από λίγο η πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή δηλώσεων που αφορούν στις αναστολές συμβάσεων εργασίας για εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Η υποβολή μπορεί να γίνει απο σήμερα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ οι πληρωμές των αποζημιώσεων των 800 ευρώ ή τμήματος αυτών θα γίνουν σταδιακά αλλά προτεραιότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι στις κλειστές επιχειρήσεις.

Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου μπορούν να γίνονται και οι διορθώσεις. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, το υπουργείο δεσμεύτηκε πως οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 3 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, για τις κλειστές επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, για τον μήνα Νοέμβριο, και μόνο γι’ αυτήν την περίπτωση και προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού εγκαίρως, οι υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων πρέπει να υποβληθούν (από 15/11/2020) έως και τις 24/11/2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.

Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος και μέχρι τις 24/11 πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις και οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων.

Προσοχή! Ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr μόνο εάν τίθεται η σύμβασή του για πρώτη φορά σε αναστολή. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει 2 εργοδότες, οι οποίοι είναι κλειστοί από δημόσια αρχή και τον έχουν θέσει σε αναστολή και οι δυο, πληρώνεται με τους κλειστούς. Επίσης, σε περίπτωση επικάλυψης η ημέρα υπολογίζεται μόνο μία φορά, δηλαδή η ημερομηνία που εργάζεται και στους δύο εργοδότες υπολογίζεται μόνο μία φορά. Επίσης, στην περίπτωση διαφορετικών διαστημάτων λαμβάνουμε υπόψη το μεγαλύτερο.

Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει αναστολή σύμβασης σε μια κλειστή επιχείρηση και σε μια πληττόμενη, θα πληρωθεί με τον πληττόμενο και το ποσό της αποζημίωσης θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο των κλειστών.

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει πάνω από έναν εργοδότη και δεν τον έχει θέσει σε αναστολή αυτός με την πλήρη απασχόληση, δεν θα λάβει καθόλου ειδική αποζημίωση, ακόμη κι αν έχει παγώσει η σύμβασή του από την επιχείρηση όπου εργάζεται με μερική απασχόληση.

Την αναλογική αποζημίωση δικαιούνται 4 ταχύτητες εργαζομένων:

1. Εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες – π.χ. στη Θεσσαλονίκη – των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή, καθώς εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου, πριν από την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου.

2. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες, από 7 έως 30 Νοεμβρίουκαι θα λάβουν τμήμα των 800 ευρώ . Το ποσό που αφαιρείται πρέπει να καταβληθεί από τη γενική μισθοδοσία του εργοδότη.

3. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, για παράδειγμα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου όπως ίσχυε για κομμωτήρια/κουρεία/κέντρα αισθητικής που κ έκλεισαν με κρατική εντολή την 9.11.2020

4. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για το μήνα Νοέμβριο και βάσει της γενικευμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου 2020.

5. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που αναμένεται να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ είναι κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο δηλαδή:

-Εργαζόμενοι σε επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό

-Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ήταν σε αναστολή τον Οκτώβριο

-Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας ήδη από τον Οκτώβριο και ειδικότερα στην Κοζάνη από 16/10 και στην Καστοριά από 23/10.

-Εργαζόμενοι Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), που έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε πληττόμενο ΚΑΔ για τον Οκτώβριο.

5 δόσεις για την πληρωμή εισφορών του 2019

Όχι σε 2 άλλα σε 5 δόσεις θα ρυθμίσουν οι 800.343 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες τις ασφαλιστικές οφειλές τους που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019.

Η αύξηση των δόσεων που θα έπρεπε να καταβληθούν τέλη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Η αύξηση των δόσεων προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην ΕΡΤ1. Πρόσθεσε δε ότι η οφειλή που προκύπτει ανέρχεται μεσοσταθμικά στο ποσό των 1.300 ευρώ.

Ερωτηθείς για τα αναδρομικά που δικαιούνται οι κληρονόμοι, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι η πλατφόρμα για τους 172. 222 κληρονόμους θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα. «Η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική και δεν θα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στο επίδομα Χριστουγέννων περιορίστηκε να πει ότι θα καταβληθεί κανονικά μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να απαντά στο ερώτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης: αν, δηλαδή, το κράτος θα εισφέρει για να αντιστοιχιστεί το επίδομα στον ονομαστικό μισθό κι όχι στο μειωμένο ποσό της ειδικής αποζημίωσης, που για μεν τον Νοέμβριο είναι 800 ευρώ αλλά για τους προηγούμενους μήνες ήταν 534 ευρώ.

Υποχρεωτικές δηλώσεις για τηλεργασία

Νέο ειδικό έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» οφείλουν να συμπληρώσουν όλες οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και εφαρμογής της υποχρεωτικής τηλεργασίας με τους εργαζόμενους που δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Με το έντυπο πρέπει να τεκμηριώνονται οι λόγοι που δικαιολογούν ως απολύτως αναγκαίο το προσωπικό που παραμένει στον χώρο εργασίας και δεν απασχολείται εξ αποστάσεως.

Επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εν μέσω πανδημίας θα πρέπει να δηλώσουν ότι το 50% του προσωπικό τους εργάζεται με τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό και εάν δεν το εφαρμόσουν, τότε θα κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο των 3.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο καθεστώς τηλεργασίας δεν μπορούν να υπολογιστούν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας βρίσκονται σε αναστολή, αλλά και οι εργαζόμενοι που έχουν νόμιμη άδεια μητρότητας ή ασθένειας.

Ειδική άδεια για γονείς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Με το κλείσιμο, από σήμερα, Νηπιαγωγείων, Βρεφονηπιακών και Δημοτικών Σχολείων επανέρχεται η γενική χρήση της Ειδικής άδειας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Εργασίας, για όσους έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, θα γίνει αποδεκτή η δήλωση, κατά την τελευταία μέρα του 4ημέρου, οποιασδήποτε άλλης νόμιμης άδειας δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί νέα ρύθμιση.

Προκειμένου για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των οποίων η λειτουργία ή η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, συστήνεται καταρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε θα καταβληθεί το επίδομα αναστολής εργασίας
Στα τέλη του Δεκέμβρη σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλει το επίδομα στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο και το οποίο θα πληρωθεί αναλογικά με τις ημέρες εργασίας.
Πότε θα καταβληθεί το επίδομα αναστολής εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου το επίδομα αναστολής
Μόνο οι εργαζόμενοι που είναι σε υποχρεωτική αναστολή σύμβασης λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης με απόφαση δημόσιας αρχής θα πληρωθούν την ειδική αποζημίωση μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.
Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου το επίδομα αναστολής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιες οικονομικές δραστηριότητες τίθενται σε αναστολή
Διευκρινίσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που τίθενται σε αναστολή και ποιες θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν εν μέσω των περιοριστικών μέτρων έδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και...
Ποιες οικονομικές δραστηριότητες τίθενται σε αναστολή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι προθεσμίες για το «Συν-εργασία» και την αναστολή συμβάσεων
Τις προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας και για το πρόγραμμα «Συν-εργασία», που επιδοτείται από κοινοτικούς πόρους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Οι προθεσμίες για το «Συν-εργασία» και την αναστολή συμβάσεων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χάθηκαν 33.356 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο - Ερίζουν για τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ
Συγκριτικά οι μικρότερες απώλειες θέσεων εργασίας σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου να επισημαίνει ότι πρόκειται για «το χειρότερο δεκάμηνο για την απασχόληση» και να...
Χάθηκαν 33.356 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο - Ερίζουν για τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας