• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.4°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 17.8°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.7°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 10.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.0°C / 16.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  2 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  0 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.1°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  66%
Απογείωση IV
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απογείωση IV

 • A-
 • A+
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ακολουθήστε μας στο Google news

«ΕΙΧΑ ΤΟΝ ΙΛΙΓΓΟ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους» έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καρυωτάκης που γεννήθηκε τέτοιες μέρες του 1896, προτού στρέψει το πιστόλι στην καρδιά του. Πρόλαβε ωστόσο τα μόλις 32 του χρόνια να σημαδέψει με το ίδιο περίστροφο τα ελληνικά γράμματα διανοίγοντας πληγές που διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Ιδού αδαμάντινες ουλές - αποτυπώματα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ Καλό ταξίδι, αλαργινό καράβι μου, στου απείρου/ και στης νυχτός την αγκαλιά, με τα χρυσά σου φώτα!/ Να ’μουν στην πλώρη σου ήθελα, για να κοιτάζω γύρου/ σε λιτανεία να περνούν τα ονείρατα τα πρώτα.// Η τρικυμία στο πέλαγος και στη ζωή να παύει,/ μακριά μαζί σου φεύγοντας πέτρα να ρίχνω πίσω,/ να μου λικνίζεις την αιώνια θλίψη μου, καράβι,/ δίχως να ξέρω πού με πας και δίχως να γυρίσω!

ΚΙΘΑΡΕΣ Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες/ κιθάρες. Ο άνεμος όταν περνάει,/ στίχους, ήχους παράξενους ξυπνάει/ στις χορδές που κρέμονται σαν καδένες.// Είμαστε κάτι απίστευτες αντένες./ Υψώνονται σαν δάχτυλα στα χάη,/ στην κορυφή τους τ’ άπειρο αντηχάει,/ μα γρήγορα θα πέσουνε σπασμένες.// Είμαστε κάτι διάχυτες αισθήσεις,/ χωρίς ελπίδα να συγκεντρωθούμε./ Στα νεύρα μας μπερδεύεται όλη η φύσις.// Στο σώμα, στην ενθύμηση πονούμε./ Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις/ είναι το καταφύγιο που φθονούμε.

ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ Φθονώ την τύχη σας, προνομιούχα/ πλάσματα, κούκλες ιαπωνικές./ Κομψά, ρόδινα μέλη πλαστικές/ γραμμές, μεταξωτά, διαφανή ρούχα.// Ζωή σας όλη τα ωραία σας μάτια./ Στα χείλη μόνο οι λέξεις των παθών./ Ενα έχετ’ όνειρο: τον αγαθόν/ άντρα σας και τα νόμιμα κρεβάτια.// Χορός ημιπαρθένων, δυο δυο,/ μ’ αλύγιστο το σώμα, θριαμβικά,/ επίσημα και τελετουργικά,/ πηγαίνετε στο ντάνσιγκ ή στο ωδείο.// Εκεί απειράριθμες παίρνετε πόζες./ Σαν τη σελήνη πριν ρομαντικές,/ αύριο Παναγίες, όσο προχτές,/ ακούοντας τη «Valenzia», σκαμπρόζες.// Ενα διάστημα παίζετε το τέρας/ με τα τέσσερα πόδια κολλητά./ Τρέχετε και διαβάζετε μετά/ τον οδηγό σας «διά τα μητέρας».// Ω, να μπορούσε έτσι κανείς να θάλλη,/ μέγα ρόδο κάποιας ώρας χρυσής,/ ή να βυθομετρούσατε και σεις/ με μια φουρκέτα τ’ άδειο σας κεφάλι!// Ατίθασα μέλη, διαφανή ρούχα,/ γλοιώδη στόματα υποκριτικά,/ ανυποψίαστα, μηδενικά/ πλάσματα, και γι’ αυτό προνομιούχα!

ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ Γυρίζουν το κλειδί στην πόρτα, παίρνουν/ τα παλιά, φυλαγμένα γράμματά τους,/ διαβάζουν ήσυχα, κι έπειτα σέρνουν/ για τελευταία φορά τα βήματά τους.// Ηταν η ζωή τους, λένε, τραγωδία./ Θεέ μου, το φρικτό γέλιο των ανθρώπων,/ τα δάκρυα, ο ίδρως, η νοσταλγία/ των ουρανών, η ερημιά των τόπων.// Στέκονται στο παράθυρο, κοιτάνε/ τα δέντρα, τα παιδιά, πέρα τη φύση,/ τους μαρμαράδες που σφυροκοπάνε,/ τον ήλιο που για πάντα θέλει δύσει.// Oλα τελείωσαν. Το σημείωμα να το,/ σύντομο, απλό, βαθύ, καθώς ταιριάζει,/ αδιαφορία, συγχώρηση γεμάτο/ για κείνον που θα κλαίει και θα διαβάζει.// Βλέπουν τον καθρέφτη, βλέπουν την ώρα,/ ρωτούν αν είναι τρέλα τάχα ή λάθος,/ «όλα τελείωσαν» ψιθυρίζουν «τώρα»,/ πως θ’ αναβάλουν βέβαιοι κατά βάθος.

ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΕπιβΙΩΣΗ ΚΖ΄
Ο Ηλίας Λάγιος, διότι περί του Λάγιου πρόκειται, γεννήθηκε τέτοιες μέρες του 1958 στην Αρτα και πρόλαβε στα 47 χρόνια του να αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην ποίηση. Ιδού δεινό δείγμα.
ΕπιβΙΩΣΗ ΚΖ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δέσμες φωτός
Καλλιεργεί τη φόρμα που ονομάζουμε σύντομη πρόζα και κινείται στη ρευστή περιοχή μεταξύ ποίησης και πεζογραφίας. Περί Επαμεινώνδα Γονατά ο λόγος, που αναχωρεί για τις επoυράνιες «αυλές», σαν σήμερα το 2006....
Δέσμες φωτός
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Πάθια, αγκάθια
ΦΛΟΓΟΣΤΕΦΑΝΩΤΕΣ, φεγγαροπρόσωπες, κυπαρισσομαστόρευτες, λάγνες ερωτοπούλες του Μισολογγιού τραγουδάει ο Κωστής Παλαμάς μέσα σε βάρκες μ’ απλωτά πανιά και πάσσαρες γοργοσάλευτες μ’ άσπρα φτερά, που παρέα με...
Πάθια, αγκάθια
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αναρχοι στίχοι
Η ζωή θριαμβεύει αμφισβητώντας. Τούτες οι θολές σκέψεις περιγράφονται εναργώς στους παρακάτω στίχους του Εριχ Μίζαμ, μεταφρασμένους από τον Δημήτρη Τρωαδίτη.
Αναρχοι στίχοι
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ο φανοστάτης
Παράξενες αφορμές της αγάπης η ποίηση του Γιώργη Παυλόπουλου, που αναχώρησε για τις επουράνιες λέξεις τέτοιες μέρες του 2008:
Ο φανοστάτης
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΜΒ΄
ΜΕ ΣΤΙΧΟΠΛΟΚΕΣ από «Τα ρω του έρωτα» και αφορμή τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, τέτοιες μέρες το 1911, είπα να χρωματίσω με γαλάζιους και βιολετί αφρούς τη μουντίλα του δεύτερου κύματος των ημερών.
Δεύτερο Κύμα ΜΒ΄

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας