Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σφοδρές αντιδράσεις από το σωματείο BARECA για το «λουκέτο» στην εστίαση
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σφοδρές αντιδράσεις από το σωματείο BARECA για το «λουκέτο» στην εστίαση

  • A-
  • A+

«Στα μέτρα για την Υγεία… Ευρώπη, στα εργαλεία στήριξης… Ελλάδα» τονίζει χαρακτηριστικά το σωματείο επιχειρηματιών εστίασης BARECA, για το «λουκέτο» που μπαίνει εκ νέου στον κλάδο από την προσεχή Τρίτη, 3 Νοεμβρίου.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους τονίζουν μεταξύ άλλων πως πρόκειται για λογική δύο «μέτρων και δύο σταθμών», ότι ο κλάδος τους έχει στοχοποιηθεί χωρίς τεκμηρίωσης και κυρίως στηλιτεύουν την πενιχρή οικονομική στήριξη που λαμβάνουν από την πολτεία, με την υποσημείωση ότι παρά το υποχρεωτικό «λουκέτο» οι υποχρεώσεις θα συνεχίσουν να «τρέχουν».

«Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως "ώριμη" Ευρώπη ως προς το Υγειονομικό σκέλος των μέτρων και ως επιπόλαια  Ψωροκώσταινα  στο "πακέτο" οικονομικής στήριξης, ανακοινώνοντας  μέτρα-"ασπιρίνες"  όχι πλέον προς έναν ημιθανή ασθενή, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά σε μια  "κλινικά νεκρή" βιομηχανία  της χώρας» υπογραμμίζουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του BARECA 

Σκηνές από θέατρο του παραλόγου θυμίζουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα ανάσχεσης του  β' κύματος της πανδημίας, υιοθετώντας μια εντελώς δική της λογική δύο  "μέτρων και δύο σταθμών": Από τη μια πλευρά επιβάλλει καθολικό lockdown στην  Εστίαση  στην "επικίνδυνη ζώνη", στο όνομα μιας δήθεν προστασίας της Υγείας του πολίτη και της ευθυγράμμισης με τις ευρωπαϊκές τακτικές και από άλλη αφήνει πλήρως εκτεθειμένους και με λειψά μέτρα ελληνικής "πατέντας",  εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Βάζοντας και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ήδη πληττόμενου κλάδου της Εστίασης, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως "ώριμη" Ευρώπη ως προς το Υγειονομικό σκέλος των μέτρων και ως επιπόλαια  Ψωροκώσταινα  στο "πακέτο" οικονομικής στήριξης, ανακοινώνοντας  μέτρα-"ασπιρίνες"  όχι πλέον προς έναν ημιθανή ασθενή, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά σε μια  "κλινικά νεκρή" βιομηχανία  της χώρας. Μια βαριά βιομηχανία που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους συνεισφέροντας σημαντικά ποσά στα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά Ταμεία η οποία επιπλέον παρέχει δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες προμηθευτές που ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους από την Εστίαση.

Το σωματείο  BARECA  δηλώνει την πλέον κατηγορηματική αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα οποία ωστόσο τα μέλη του θα τηρήσουν στο ακέραιο, σεβόμενα τους νόμους και τις επιταγές της Πολιτείας, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι η Εστίαση αντιμετωπίζονται ως ο "συνήθης ύποπτος" και "καθολικά ένοχος" και μονίμως "ορφανός" κλάδος της Οικονομίας που δεν εντάσσεται υπό την "ομπρέλα" κανενός συγκεκριμένου υπουργείου.      
  
1. Ευρώπη στα μέτρα Υγείας, Ελλάδα στα εργαλεία ανακούφισης
  
Η επιβολή των μέτρων σε έναν άκρως στοχοποιημένο κλάδο όπως αυτός της Εστίασης αποτελεί μια απόφαση ευθυγράμμισης και συστοίχησης της χώρας μας με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό "πακέτο" μέτρων μόνο για το κομμάτι που αφορά στους υγειονομικούς όρους και δυστυχώς όχι στους οικονομικούς. Μπορεί ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται εξαιρετικά ευαίσθητος δηλώνοντας ότι "ένα καθολικό lockdown θα αποτελούσε το ύστατο βήμα που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία", ευαισθησία ωστόσο που απεμπολεί για τον κλάδο της Eστίασης.

• Αν όντως η κυβέρνηση υιοθετούσε μέτρα αντίστοιχα με άλλες χώρες όπως η  Γαλλία  ή η  Γερμανία, γιατί εξαντλεί την αυστηρότητά της στον "ξαφνικό θάνατο" των καταστημάτων και δεν επεκτείνει τις ευεργετικές διατάξεις των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς την κατεύθυνση της ανακούφισης από το "τσουνάμι" που θα προκαλέσει;

• Γιατί ενώ το "λουκέτο" στα εστιατόρια είναι καθολικό στην ζώνη "αυξημένου κινδύνου", τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αποσπασματικά και φειδωλά; Γιατί ενώ η απαγόρευση λειτουργίας είναι πλήρης, τα μέτρα ανακούφισης είναι "ολίγον από στήριξη";

• Γιατί ενώ μπαίνει "λουκέτο" στα καταστήματα, δεν μπαίνει λουκέτο και στα δυσθεώρητα έξοδά μας και μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε ακόμη ζωντανοί και οικονομικά ενεργοί; Για ποιους λόγους τελικά ενώ θα κατεβάσουμε ρολά, θα πρέπει να συνεχίζουμε να καταβάλλουμε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια σε δήμους για χρήση πλατειών, πεζοδρομίων και πεζόδρομων; 

Τα νέα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, (δύο νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, επέκταση επιδόματος 534 ευρώ για τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας, υποχρεωτική μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου) ισοδυναμούν με "καθρεφτάκια για Ινδιάνους" για έναν "παγωμένο" κλάδο που δεν έχει καταφέρει να κάνει απόψυξη και να σταθεί όρθιος, ούτε καν από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

2. Ατεκμηρίωτη στοχοποίηση της Εστίασης ως Υγειονομικά ένοχη
  
Το λουκέτο επιβάλλεται στα καταστήματα εστίασης στο πλαίσιο μιας σουρεαλιστικής λογικής του "πονάει χέρι, κόβουμε χέρι", χωρίς να έχει αποδειχθεί με όρους  επιστημονικούς  σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους συμμετέχει η Εστίαση στον εκθετικό δείκτη της πανδημίας του κορονοϊού.

Είναι Ηλίου φαεινότερο ότι την αδυναμία πρόληψης εκ μέρους της Πολιτείας και ελέγχου ανοικτών χώρων (πεζόδρομοι, πλατείες, πάρκα), την πληρώνουν και πάλι οι "συνήθεις ύποπτοι" καταστηματάρχες της Eστίασης, οι εργαζόμενοι στον κλάδο και φυσικά οι πελάτες τους. Ενώ λοιπόν στο α' κύμα της πανδημίας η Πολιτεία αποφάσισε το άνοιγμα των καταστημάτων Εστίασης για να γίνει by pass από τους δημόσιους χώρους σε ελεγχόμενες, υγειονομικά, εστίες, τώρα εντελώς ανεξήγητα, γίνεται ακριβώς το αντίθετο!   

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στοχοποιεί έναν κλάδο ενοχοποιώντας τη διασκέδαση και την κινητικότητα ως "εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού" - για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του πρωθυπουργού - αφήνοντας στο απυρόβλητο τον συγχρονισμό σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις πλατείες παραθέτοντας ένα μάλλον υπεραπλουστευτικό και αδύναμο επιχείρημα ότι "εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται". Πως και από πού ακριβώς ελέγχεται;

Kατανοούμε την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού (λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους) να ελέγξει και να διαφυλάξει προληπτικά ή και κατασταλτικά την εφαρμογή των μέτρων. Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφανίζει οριζόντια σημαντικές λειτουργίες της Οικονομίας, ελπίζοντας σε θαύμα ...
Η λύση είναι ο σχεδιασμός και όχι ο αυτοσχεδιασμός και η προχειρότητα. Αυτά κοστίζουν και δυστυχώς θα φανεί τους επόμενους μήνες πόσο.   
  
Το Διοικητικό Συμβούλιο
  
Πληροφορίες για το BARECA

Το σωματείο ξεκίνησε από γνωστούς επιχειρηματίες του συγκεκριμένου χώρου της εστίασης με σκοπό να αποτελέσει τη "φωνή" του επιχειρηματία, να απαιτήσει δίκαιη αντιμετώπιση από το κράτος και τα όργανά του, να φέρει λύσεις και να διεκδικήσει βελτιώσεις ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία στο κλάδο. Το σωματείο αριθμεί 350 επιχειρήσεις ενώ απασχολούν 24.000 εργαζομένους.


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη αντίδραση των επαγγελματιών στην εστίαση για τα μέτρα Μητσοτάκη
Για σφοδρές οικονομικές επιπτώσεις προειδοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης στην πρώτη της τοποθέτηση μετά την...
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη αντίδραση των επαγγελματιών στην εστίαση για τα μέτρα Μητσοτάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλύτερος ο Αύγουστος για καταλύματα-εστίαση
Αισθητά καλύτερη από τον Ιούλιο ήταν η κίνηση στα καταλύματα και στην εστίαση τον Αύγουστο, σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο παραμένει μειωμένη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.
Καλύτερος ο Αύγουστος για καταλύματα-εστίαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη πτώση του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση
Πτώση 58,5% στα έσοδα για τον κλάδο των καταλυμάτων τον Αύγουστο και απώλειες 33,6% στην εστίαση δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Ο κύκλος εργασιών το β' τρίμηνο.
Μεγάλη πτώση του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα για τα νέα μέτρα στήριξης
Για δέσμη εννέα παρεμβάσεων μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέχεια της εφαρμογής νέων μέτρων για τον κορονοϊό, τα οποία ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός.
Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα για τα νέα μέτρα στήριξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα υπέρ των μικρών επιχειρήσεων και κούρεμα χρεών τους ζητά το ΕΒΕΑ
Εμμέσως πλην σαφώς, αφήνει αιχμές για ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ζητά ουσιαστικά μέτρα στήριξης και σαφές χρονοδιάγραμμα...
Μέτρα υπέρ των μικρών επιχειρήσεων και κούρεμα χρεών τους ζητά το ΕΒΕΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας