Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη αντίδραση των επαγγελματιών στην εστίαση για τα μέτρα Μητσοτάκη

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη αντίδραση των επαγγελματιών στην εστίαση για τα μέτρα Μητσοτάκη

 • A-
 • A+

Για σφοδρές οικονομικές επιπτώσεις προειδοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης στην πρώτη της τοποθέτηση μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος των καταστημάτων από τον πρωθυπουργό.

Οι επαγγελματίες του κλάδου καταγγέλλουν εμπαιγμό τους στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ζητούν ουσιαστική στήριξη και τονίζουν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν εξ' ολοκλήρου όλο το κοινωνικό βάρος από την εξέλιξη της πανδημίας.

Κλείστε μας, αλλά στηρίξτε μας

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την εστίαση έρχεται μετά από πρώτο κλείσιμο της Άνοιξης και μετά από διαδοχικά μετρά αλλαγής κανόνων, διατάξεων και ρυθμίσεων ως σήμερα. Το αν η απόφαση είναι ορθή ή όχι δεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε εμείς, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε σε όποιες αποφάσεις ως συντεταγμένα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου. Φυσικά και έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στο κατά ποσό η εστίαση συνέβαλε στην τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις. Ζητάμε όμως ουσιαστική στήριξη, μια στήριξη που μας υποσχεθήκατε από τον Μάρτιο και δεν την είδαμε. Από την στιγμή που οι ιθύνοντες αναλαμβάνουν την ευθύνη του κλεισίματος της εστίασης, θέλουμε αντίστοιχα την ίδια ακριβώς ανάληψη ευθύνης για την στήριξη του κλάδου μας. Θέλουμε να αναλάβουμε το οικονομικό κοινωνικό βάρος που μας αναλογεί αλλά όχι εξ’ ολοκλήρου! Αυτό άλλωστε μας διαβεβαιώσατε και στις συναντήσεις μας και στις ανακοινώσεις σας! Διότι στήριξη είναι οι σοβαρές ενέσεις ρευστότητας και όχι οι μεταθέσεις βαρών και ζημιών που μέχρι τώρα πράξατε! 

Αναλυτικότερα :

Οικονομικές επιπτώσεις 

 • Επισημαίνουμε ότι μας κλείσατε δύο φορές με τον ίδιο, λανθασμένο, πανομοιότυπο τρόπο… με μια απόφαση της προηγούμενης νύχτας. Στο τωρινό κλείσιμο μας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στο αντίστοιχο κλείσιμο για την Αττική δώσατε χρονικό περιθώριο 4 ημερών για εξάντληση και οργάνωση των εκεί χωρών εστίασης. Στην περίπτωση μας κανείς δεν έλαβε υπόψη του αναλώσιμα, ζημίες, αγορές λειτουργίας και φυσικά κανένας δεν μίλησε ποτέ για αποζημιώσεις.
 • Τονίζουμε ότι μας επιβάλλατε διαδοχικές αλλαγές σε μέτρα, αποστάσεις, δυναμικότητες… με ασάφειες και ανερμήνευτους κανονισμούς, στην προσπάθεια σας να ελέγξετε την εξάπλωση του ιού. Μας περιορίσατε στο 50-60% της δυναμικότητάς μας, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν κάνατε την απλή πράξη της αντίστοιχης μείωσης σε κόστη. Αυτά τα πειράματα εδώ και 8 μήνες συσσώρευσαν μόνο χρέη και βάρη τα οποία ουσιαστικά έχει επωμισθεί σχεδόν όλος ο κλάδος μας!
 • Μας δώσατε δυνατότητα αναστολών προσωπικού επιβάλλοντας όμως την παραμονή τους στις επιχειρήσεις για ένα μηνά επιπλέον, ακόμη και εκεί που δεν ήταν αναγκαίοι. Ειδικότερα, τον Ιούλιο δεν δόθηκε αυτή η δυνατότητα γεγονός που δημιούργησε ένα βαρύ κόστος για πολλές επιχειρήσεις.
 • Μας εμπαίξατε απαράδεκτα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Ειδικά στην πρόσφατη τρίτη, με ένα απαράδεκτο τέχνασμα της τελευταίας στιγμής -πράγμα που δεν τιμά ένα σοβαρό οικονομικό επιτελείο-  αφαιρέσατε από τις επιχειρήσεις όλα τα ποσά από τις αναστολές προσωπικού λες και πήγαν στις τσέπες μας! Αποτέλεσμα; Στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις να πάρουν τα ελάχιστα ποσά και να χάσουν μια σοβαρή ένεση ρευστότητας, που τόσο αναγκαία θα ήταν μετά το νέο κλείσιμο μας! Ελπίζουμε στις νέες ανακοινώσιμες -4η και 5η - να μην συμβεί το ίδιο και να μην χρησιμοποιηθεί το απαράδεκτο τέχνασμα της 3ης που αποτέλεσε κοροϊδία.

Για τους λόγους αυτούς επιπλέον από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν :

 • Ζητάμε αποζημιώσεις όπως έγινε σε όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς κόλπα και οικονομικά εφευρήματα σαν το τελευταίο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Εδώ να τονίσουμε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δανεισμός και όχι αποζημίωση! Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη είναι επιβεβλημένο μετά το δεύτερο ακαριαίο κλείσιμο σε μια νύχτα!
 • Ζητάμε στήριξη στις μισθώσεις με μειώσεις ενοικίων, παράταση μισθώσεων για τα χρονικά διαστήματα που είμαστε κλειστά ή υπολειτουργούμε, όπως και για το επόμενο εξάμηνο του 2021 με προστασία και παράταση επαγγελματικής στέγης. Και για τον μήνα Οκτώβριο που για ανεξήγητο λόγο δεν εφαρμόσατε.
 • Ζητάμε επιλεγμένη αναστολή για τις αδύναμες επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες με βάση τα περιοριστικά μετρά που θέτετε. Φυσικά, να μπορούν να έχουν τα ευεργετήματα των διατάξεων της αναστολής.
 • Ζητάμε την προστασία του προσωπικού και των θέσεων εργασίας, των δικών μας ανθρώπων, συνεργατών και υποστηρικτών των καταστημάτων μας. Είναι εδώ και μήνες εκτός κάθε προσωπικού προγραμματισμού! Δώστε οικονομικές ενισχύσεις, κίνητρα και συμπαράσταση σε όλα τα απαραίτητα θέματα διαβίωσης. Για πόσο καιρό θεωρείτε ότι οι οικογένειες μπορούν να επιβιώνουν με 534 ευρώ;
 • Ζητάμε για τουλάχιστον έναν χρόνο και ειδικά για την εστίαση… μείωση του ΦΠΑ στο 6%, περιορισμό των εισφορών στο 25%, επανένταξη στις χαμένες ρυθμίσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν από τα lock down και τα επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα.

Λειτουργικές επιπτώσεις

Στοχοποιήσατε την εστίαση, ενώ ήμασταν οι μόνοι που τηρήσαμε μέτρα και διαδικασίες. Προκαλούμε τους κρατικούς μηχανισμούς να μας ελέγχουν αδιαλείπτως χωρίς καμία επιείκεια. Αντιθέτως, δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά φαινόμενα σοβαρής διασποράς του ιού σε πάρκα, πλατείες, παραλίες, όπου η πολιτεία έμεινε σε συστάσεις και παθητική στάση. Σκέφτηκε κανείς πόση αποσυμφόρηση θα είχαν αυτά τα φαινόμενα αν παρέμεναν ενεργά και συντεταγμένα τα καταστήματα εστίασης;

Μήπως είναι εντελώς στοχοποιημένη η εστίαση;

 • Μας κατηγορείτε όλους για μια μικρή μειοψηφία παραβατικότητας από τον κλάδο μας. Αυτό δεν αφορά εμάς, αφορά το κρατικό μηχανισμό που σε μια συντεταγμένη κοινωνία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες και κατ’ επέκταση όλους εμάς τους υπόλοιπους του κλάδου που δεν παραβαίνουμε κανέναν κανόνα. Αποποιούμαστε τους δήθεν συναδέλφους που αμαυρώνουν την εικόνα μας και σας καλούμε να αναλάβετε εσείς την ευθύνη της απομόνωσής τους!
 • Τέλος, λάβετε σοβαρά υπόψη τον κλάδο μας. Είμαστε πολύ σημαντικοί σε όλα τα επίπεδα του οικονομικού ιστού της χώρας και ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη, η εστίαση αποτελεί τον πιο σοβαρό «πνεύμονά» της. Αναφέρουμε ενδεικτικά την τεράστια συνεισφορά μας στο ΑΕΠ, την απασχόληση προσωπικού, την έμμεση στήριξη της αγοράς, καθώς και το ότι είμαστε βασικός παράγοντας προσέλκυσης τουριστικής δύναμης. Είναι αδιανόητο να μην έχουμε κυβερνητική στέγη με μια τουλάχιστον γραμματεία επισιτισμού και αν μη τι άλλο ένταξη στο Υπουργείο Τουρισμού όπου θα κατηγοριοποιηθούμε, θα επαναοργανωθούμε με σηματοποιήσεις, διαδικασίες και εκπαιδεύσεις του κλάδου και ό,τι άλλο απαιτεί μια σύγχρονη προσέγγιση μας. Σήμερα, η φωνή μας εξαντλείται σε 10 διαφορετικούς φορείς υπουργείων με δαιδαλώδεις διαδικασίες, ακόμη και για απλά θέματα.

Επιτέλους δώστε μας τη θέση που μας αξίζει!

Είναι ντροπή για όλο τον κλάδο να ζητιανεύει αυτό που δικαιούται… την οικονομική στήριξη, διότι έχουμε πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο.

Συντονιστική Επιτροπή «Πρωτοβουλίας
Εστίασης Θεσσαλονίκης 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δώσαμε, τι άλλο θέλετε;»
Επί παντός επιστητού μίλησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, όμως απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις για το αν θα υπάρξει ή όχι στοχευμένο πρόγραμμα ειδικά για την εστίαση.
«Δώσαμε, τι άλλο θέλετε;»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευκρινίσεις για το take away, που επιτρέπεται υπό όρους
Έπειτα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν, η απόφαση αποσύρθηκε και το take away και το drive through επιτρέπεται, υπό τον όρο ότι θα γίνεται στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών.
Διευκρινίσεις για το take away, που επιτρέπεται υπό όρους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ισχύ το lockdown στην εστίαση, συνάντηση με Μητσοτάκη ζητούν 50 σύλλογοι
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν 50 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα, λόγω του αμφιβόλου αποτελεσματικότητας lockdown στον κλάδο τους τον Νοέμβριο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ σήμερα τα ξημερώματα, με...
Σε ισχύ το lockdown στην εστίαση, συνάντηση με Μητσοτάκη ζητούν 50 σύλλογοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφοδρές αντιδράσεις από το σωματείο BARECA για το «λουκέτο» στην εστίαση
Το Σωματείο Επιχειρήσεων BARECA, που εκπροσωπεί 350 επιχειρήσεις με περίπου 24.000 εργαζόμενους, στηλιτεύει την πενιχή οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση παρά το υποχρεωωτικό «λουκέτο», που απέχει πολύ από...
Σφοδρές αντιδράσεις από το σωματείο BARECA για το «λουκέτο» στην εστίαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη πτώση του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση
Πτώση 58,5% στα έσοδα για τον κλάδο των καταλυμάτων τον Αύγουστο και απώλειες 33,6% στην εστίαση δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Ο κύκλος εργασιών το β' τρίμηνο.
Μεγάλη πτώση του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SOS εκπέμπει ο κλάδος εστίασης
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης λόγω της πανδημίας με τους επαγγελματίες να πραγματοποιούν μεταμεσονύχτια συγκέντρωση για τα αιτήματά τους.
SOS εκπέμπει ο κλάδος εστίασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας