• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 5.1°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.3°C / 4.7°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 4.0°C
  1 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / 0.1°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 6.6°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.6°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.9°C
  6 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 2.9°C
  2 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 3.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 7.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 5.3°C
  3 BF
  100%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 3.2°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.4°C / 4.4°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  27%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύδη Πέτσα για την απόφαση του ΣτΕ για ΕΡΤ, ΑΠΕ

 • A-
 • A+
«Το επιτελικό κράτος και οι εμπνευστές του υπέστησαν βαριά νομική και πολιτική ήττα» απαντούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εποπτείας των ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κυβέρνηση.

«Η υποκρισία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα δεν έχει όρια», τονίζουν, με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης και η αναπληρωτής τομεάρχης για θέματα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε θέμα που είχαν προτάξει λίγες ώρες νωρίτερα, αναφέροντας πως το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την προεδρεία της κυβέρνησης «που υπάγεται ευθέως στον πρωθυπουργό».

Για το θέμα αυτό ο κ. Πέτσας έσπευσε να τοποθετηθεί άμεσα, υποστηρίζοντας ότι το ΣτΕ προτείνει απλώς «νομοτεχνικές αναδιατυπώσεις» και δεν θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. 

Με νέα τους δήλωση, λοιπόν, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο με μια μακροσκελή δήλωση, υπογραμμίζουν ότι το Στε «επισημαίνει ευθείες αντισυνταγματικότητες που κρύβουν ακραίες πολιτικές σκοπιμότητες ελέγχου του τύπου».  Επίσης, κάνουν λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς –όπως επισημαίνουν– «δεν υπάρχει προηγούμενη κυβέρνηση που να επεδίωξε τόσο πλήρη έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου». 

Η ανακοίνωση του ΣτΕ

«Το επιτελικό κράτος και οι εμπνευστές του υπέστησαν βαριά νομική και πολιτική ήττα – Απάντηση στον Σ. Πέτσα»

Η υποκρισία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πέτσα δεν έχει όρια. Στην απάντηση του επιστρατεύει, για άλλη μια φορά, τη γνωστή τεχνική «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί είναι ο Υπουργός που έχει αδειάσει ο κ. Μητσοτάκης περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον.

Του απαντάμε, αναγκαστικά μακροσκελώς, με αναφορά σε όσα γράφει η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέξη προς λέξη.
Αντιθέτως με τις ψευδείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι, τάχα, το ΣτΕ προτείνει απλώς «νομοτεχνικές αναδιατυπώσεις», το Δικαστήριο επισημαίνει ευθείες αντισυνταγματικότητες που κρύβουν ακραίες πολιτικές σκοπιμότητες ελέγχου του τύπου. Είναι προφανές ότι το Ανώτατο Δικαστήριο προβαίνει μόνο σε νομικό έλεγχο, οι αντισυνταγματικότητες όμως που εντόπισε αναδεικνύουν και τα βασικά πολιτικά προβλήματα των αντιδημοκρατικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας.

Το μείζον πολιτικό ζήτημα: Δεν υπάρχει προηγούμενη κυβέρνηση που να επεδίωξε τόσο πλήρη έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου. Η Νέα Δημοκρατία τα υπάγει απευθείας στον έλεγχο του Πρωθυπουργού και τεχνηέντως επιχείρησε να δώσει στην ΠτΚ εποπτικές αρμοδιότητες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Επισημαίνει σχετικά το ΣτΕ, επί λέξει:

«Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 20 του σχεδίου, η οποία αναφέρεται στους επιχειρησιακούς στόχους της «Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης», πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: «1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης αφορούν: α) ... δ) στην κατά το Σύνταγμα και τον νόμο άσκηση της κρατικής εποπτείας στις εταιρείες "Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία" (ΕΡΤ Α.Ε.) και "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε." (ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.) και ε) ...», διαγραφόμενης της μνείας σε «άσκηση της κρατικής εποπτείας στα μέσα ενημέρωσης». Και τούτο, διότι στην έννοια των μέσων ενημέρωσης του άρθρου 20 του σχεδίου περιλαμβάνονται, λόγω της ευρύτητας της διατύπωσης, τόσο ο Τύπος όσο και τα οπτικοακουστικά μέσα ενημέρωσης. Όμως, κατά το άρθρο 14 του Συντάγματος δεν νοείται σύστημα «κρατικής εποπτείας» του τύπου, ενώ κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον «άμεσο έλεγχο του Κράτους», έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας (ΣτΕ 5040/1987 Ολ., 2544/1999, 553, 554/2003 κ.ά.), φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (βλ. ΣτΕ 95/2017 Ολ., 2307/2018 Ολ. κ.ά.) και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».

Σε ότι αφορά το ψέμα του Κυβερνητικού εκπροσώπου πως δήθεν ίδια ρύθμιση θέσπισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζουμε τα εξής:
Το ΠΔ 82/2017 του ΣΥΡΙΖΑ, υποβλήθηκε στη βάσανο της επεξεργασίας από το ΣτΕ και εκδόθηκε από τον ΠτΔ, χωρίς να προκύψει καμία αντισυνταγματικότητα, σε αντίθεση με το ΠΔ της ΝΔ για τις υπερεξουσίες της νεοσυσταθείσας Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Τέλος και πιο σημαντικό, το ΠΔ του 2017, εμπεριείχε τη φράση «Κατά το Σύνταγμα και τους νόμους άσκησης κρατικής εποπτείας στα Μέσα ενημέρωσης». Με τη διατύπωση αυτή, δε μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση σε κανέναν, ότι το κράτος απλώνει ένα μακρύ χέρι ασφυκτικού έλεγχου στην ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, κόντρα στις επιταγές του Συντάγματος.

Τέλος, θα είχε ενδιαφέρον να πάρει θέση ο κ. Πέτσας και για τις υπόλοιπες νομικές ακροβασίες, που εντόπισε το ΣτΕ, που αφορούν τη στελέχωση της ΠτΚ με στρατιά ημέτερων μετακλητών που προσκρούει στο αρ. 103 του Συντάγματος όσο και στη σπατάλη που αυτή επιφέρει.

Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη και οι εμπνευστές του, υπέστησαν μια συντριπτική ήττα νομικά και πολιτικά και αυτό δεν κρύβεται. Ας αφήσουν λοιπόν στην κυβέρνηση την αλαζονεία και να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές του ΣτΕ όπως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Διαφορετικά, οι «κυρώσεις» που τους επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη, όντως «θα δαγκώνουν».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την εποπτεία των ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας που δέχθηκε από τη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το «επιτελικό κράτος», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή γνωμοδότηση του ΣτΕ. «Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μνημείο fake...
ΣΥΡΙΖΑ: Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την εποπτεία των ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Με ποια στοιχεία άνοιξαν τα μαγαζιά Δευτέρα για να κλείσουν Τετάρτη στη Δ. Αττική;»
Απαντώντας στο σχόλιο Πέτσα αναφορικά με τις δηλώσεις Τσίπρα από την Ελευσίνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρει εγκληματική ευθύνη γιατί ποτέ δεν οργανώθηκε για το δεύτερο...
«Με ποια στοιχεία άνοιξαν τα μαγαζιά Δευτέρα για να κλείσουν Τετάρτη στη Δ. Αττική;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πέτσας δεν βλέπει συνωστισμό στα ΜΜΜ, αλλά τον θυμήθηκε στο Πολυτεχνείο
Σφοδρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση μετά την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων με πάνω από τέσσερα άτομα.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πέτσας δεν βλέπει συνωστισμό στα ΜΜΜ, αλλά τον θυμήθηκε στο Πολυτεχνείο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση για τη νέα «λίστα Πέτσα»
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης για μια νέα λίστα Πέτσα και η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε ήδη οργισμένα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση για τη νέα «λίστα Πέτσα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προειδοποιητικές βολές σε περίπτωση αλλοίωσης της λίστας με τα λεφτά στα ΜΜΕ
Με την κυβέρνηση να αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου» από το υπουργείο Οικονομικών για να δώσει στη δημοσιότητα την περίφημη λίστα με τα ποσά που μοιράστηκαν στα ΜΜΕ για...
Προειδοποιητικές βολές σε περίπτωση αλλοίωσης της λίστας με τα λεφτά στα ΜΜΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Χαρίτσης: «Κυβερνητική αλαζονεία και ευχολόγια για τον τουρισμό»
Αλαζονεία και έλλειψη σχεδίου για τον τουρισμό καταλόγισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, για την εκκίνηση της τουριστικής...
Αλ. Χαρίτσης: «Κυβερνητική αλαζονεία και ευχολόγια για τον τουρισμό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας