• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 32.8°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 33.1°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 35.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.8°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 33.8°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.8°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  44%

Η επίτροπος Μαρία Γκάμπριελ

Έρευνα και καινοτομία για την προώθηση της διττής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης

 • A-
 • A+

Η Επιτροπή προκηρύσσει πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για έργα καινοτομίας στον τομέα της έρευνας για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να στηριχθεί η ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορονοϊού.

Στην πρώτη ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το όραμά της για μια ισχυρή, δυναμική ήπειρο, με εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να αντιμετωπίσει πιεστικές προκλήσεις και να μην αφήσει κανέναν στο περιθώριο. Και ενέτεινε τη φιλοδοξία της Ε.Ε., προτείνοντας να αυξηθεί ο στόχος εκπομπών της Ε.Ε. για το 2030 από 40 σε 55% — μια έκκληση στην οποία υποστηρίχθηκε από 170 επικεφαλής επιχειρήσεων και επενδυτές.

Η έρευνα και η καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του οράματος. Με τη δρομολόγηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρώπη δήλωσε ότι θα καταστεί η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον κόσμο έως το 2050, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πολυμορφία της βιοποικιλότητάς της και το μοναδικό περιβάλλον της. 

Η Ευρώπη, ενστερνιζόμενη την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, καθόρισε μια νέα πορεία πράσινης ανάπτυξης που θα ενισχύσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της και θα διαφυλάξει το κοινωνικό της μοντέλο. Για να επιτύχουμε, πρέπει να μετατρέψουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κατά τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε ευκαιρίες για καινοτομία. 

Η έρευνα και η καινοτομία σκιαγραφούν την πορεία αυτής της φιλόδοξης ατζέντας. Ο τομέας αυτός αναδεικνύει ευκαιρίες, επισημαίνει εμπόδια και ορίζει βασικές κατευθύνσεις, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, τη συμμετοχή της κοινωνίας και τον ισότιμο καταμερισμό των οφελών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η πρόσκληση θα αποφέρει αποτελέσματα, όχι στο απώτερο μέλλον αλλά βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, ενσωματώνοντάς τα σε μια προοπτική μακροπρόθεσμης αλλαγής. Περιλαμβάνει περίπου 10 τομείς καίριας σημασίας για την επιτυχία της Πράσινης Συμφωνίας — από τη βιώσιμη ενέργεια, τα κτίρια και την κινητικότητα έως την καθαρή βιομηχανία, τα συστήματα τροφίμων και τη βιοποικιλότητα. Επίσης, επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες προκλήσεις, όπως οι δασικές πυρκαγιές, η παροχή στοχευμένης στήριξης στις πόλεις και τις περιφέρειες της Ευρώπης και η κατασκευή ερευνητικών υποδομών. 

Η τεχνολογία από μόνη της, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι η απάντηση: η αντιμετώπιση της πρόκλησης απαιτεί βαθιές αλλαγές και προσαρμογές στον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η έκκληση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία απευθύνεται στους πολίτες της Ευρώπης — συμπεριλαμβανομένων των νέων της Ευρώπης — και τους προσφέρει καινοτόμες ευκαιρίες συμμετοχής και έκφρασης των απόψεών τους. 

Στην απάντησή της στον κορονοϊό, η Ε.Ε. απέδειξε ότι μπορεί να δράσει αποφασιστικά και ενωμένα, κινητοποιώντας πόρους γύρω από μια ευρύτατη δέσμη μέτρων ανάκαμψης που προηγουμένως θεωρούνταν αδιανόητη. Η ανάκαμψη από την κρίση πρέπει να συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης, την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα και την προστασία και αποκατάσταση του απειλούμενου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης. 

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αναβαθμίζει τα συλλογικά επίπεδα φιλοδοξίας μας, αλλά απλώνει επίσης το χέρι στους πολίτες, τις οικογένειες και τις περιφέρειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο. Εδραιώνει το προβάδισμα της Ευρώπης και αποτελεί παράδειγμα για τον κόσμο που θα ήθελαν να ακολουθήσουν και άλλοι. Στον πυρήνα της, η έρευνα και η καινοτομία παρέχουν την απαραίτητη καθοδήγηση και κατεύθυνση, διατηρώντας την Ευρώπη στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για τα επόμενα τεχνολογικά επιτεύγματα και δίνοντας ώθηση στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις της, αλλά και διευκολύνοντας και αξιοποιώντας την κοινωνική καινοτομία και ενδυναμώνοντας τους πολίτες της σε ολόκληρη την ήπειρο. 


* Επίτροπος Ε.Ε. αρμόδια για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρω-πόλεμος στη φοροδιαφυγή
Nα ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες στην επικράτειά τους για τυχόν παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν και να προχωρήσουν σε έλεγχο όλων των προσωπικοτήτων που αποκαλύπτονται στα Pandora Papers ζητούν από τις εθνικές...
Ευρω-πόλεμος στη φοροδιαφυγή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
Fit for 55: Η πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στα μέσα Ιουλίου στη δημοσιότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να απαντήσουμε θεσμικά στην Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσουμε στον πυρήνα...
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρήτρα κοινής λογικής
Τα δεδομένα που έχουμε για την τρέχουσα δεκαετία επιβάλλουν γενναίες αποφάσεις και ριζική αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.
Ρήτρα κοινής λογικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάμε όλοι μαζί μπροστά
Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι σε ολόκληρο τον κόσμο διαδηλώνουν μαζικά στους δρόμους για την κλιματική κρίση. Απαιτούν από τους πολιτικούς των χωρών τους να εισακούσουν τις βροντερές προειδοποιήσεις της...
Πάμε όλοι μαζί μπροστά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος
Η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μάχη εναντίον της κλιματικής υπερθέρμανσης, η οποία μπορεί να ’ναι ίσως και λύση για τα υπόλοιπα οικολογικά και οικονομικά ή πολιτιστικά ζητήματα
Η Ευρώπη να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κλίμα και περιβάλλον καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαχρονικά το αντι-νεοφιλελεύθερο και περιβαλλοντικό κόμμα, που στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έδωσε και δίνει μάχες ενάντια στις πολιτικές αυτές που ναρκοθετούν το μέλλον των επόμενων...
Κλίμα και περιβάλλον καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας