• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 23.6°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.4°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 21.4°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 18.4°C
  2 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 21.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.5°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.8°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 20.6°C
  0 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  3 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.7°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 22.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  39%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια νίκη, ένας αγώνας που συνεχίζεται

 • A-
 • A+

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, η ημέρα απόφασης της καταδίκης της Χρυσής Αυγής αναμφισβήτητα ιστορική, αναμφισβήτητα μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας, μια δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής οργάνωσης που είχε καταφέρει να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα μας.

Αν και στα 5,5 χρόνια που διήρκεσε η δίκη, ζητήματα περί φασισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας και δημοκρατίας δεν αποτελούσαν μέρος του δημόσιου διαλόγου, ειδικά των κυρίαρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αντίθετα, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν και έχουν διάφοροι «ειδικοί» δημοσιολογούντες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, που ο βασικός τους ρόλος ήταν ο διχασμός της κοινωνίας, δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με ξενοφοβία, πατριδοκαπηλία, ρατσισμό, μίσος απέναντι σε ό,τι θεωρούν στην κανονικότητά τους διαφορετικό.

Το μακεδονικό ζήτημα ακριβώς στην εποχή που διεξαγόταν η δίκη των φασιστών της Χ.Α. πότιζε παράλληλα την ελληνική κοινωνία με αντίστοιχα ιδεώδη περί «ελληνικής φυλετικής ανωτερότητας», αλυτρωτικών πολιτικών και μίσους απέναντι σε ό,τι θεωρούνταν «αντί». Την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο είχαμε τη δολοφονία του Γιακουμάκη, του Ζακ, μαζικά πογκρόμ εναντίον προσφύγων-μεταναστών. Η Νέα Δημοκρατία, ο Βελόπουλος ακόμα και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο ζήτημα του Μακεδονικού όχι μόνο δεν είχαν οποιοδήποτε «αντιφασιστικό» ή δημοκρατικό προσωπείο, αλλά είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ σε αυτόν τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Δεν είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο τα τάγματα εφόδου της Χ.Α., αλλά πολιτικοί παράγοντες που για να χτίσουν οποιαδήποτε πολιτική καριέρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην Αυτοδιοίκηση, εκμεταλλεύτηκαν, αναπαρήγαγαν και έθρεψαν πολιτικά την ατζέντα της Ακρας Δεξιάς. Το τέρας του φασισμού δεν νικήθηκε, το τέρας δυνάμωσε και ρίζωσε περισσότερο μέσα στην ελληνική κοινωνία. Για αυτό φρόντισε πριν εκλεγεί ο Μητσοτάκης και συνεχίζει και μετά με τις πολιτικές του, ειδικά στον χώρο της παιδείας.

Η μάχη του φασισμού οφείλει να είναι ένας συνεχής αγώνας ενάντια στην ιστορική λήθη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να εξαφανίσει το μάθημα της κοινωνιολογίας από την εκπαίδευση, να καταργήσει τα νέα βιβλία ιστορίας με το επιχείρημα πως δεν πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα η διδασκαλία της ιστορίας, αλλά την εθνική εξύψωση και συνοχή. Αυτός είναι ο αντιφασισμός τους, αυτή η δημοκρατία τους. Ψεύτικη.

Με την καταδικαστική απόφαση για τη Χ.Α., ξαφνικά εμφανίζεται η πλειονότητα αυτών που συνέχισαν το ιδεολογικό έργο της Χ.Α. με ένα δήθεν αντιφασιστικό προσωπείο. Απλά εξοργιστικό, για αυτούς που στάθηκαν όρθιοι και σήκωσαν ανάστημα στο τέρας του φασισμού. Για λίγες ακόμα μέρες την επικαιρότητα θα την απασχολούν οι εικόνες των συλλήψεων, της φυλάκισης, του διαλόγου για το ποιος είναι ο καλύτερος δημοκράτης ή τιμωρός της Χ.Α.

Το πώς αντιμετωπίζουμε τον φασισμό ως κοινωνία είναι το ερώτημα σε ένα ασφυκτικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο, με απόλυτα ελεγχόμενα ΜΜΕ, με την πολιτική ηγεμονία της Δεξιάς, με την αναβίωση του εθνικισμού σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, την εξαφάνιση εργασιακών δικαιωμάτων και με μια παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών οι πιθανότητες για να έχουμε αντίστοιχες νίκες, όπως της 7ης Οκτώβριου, είναι περιορισμένες.

Η απάντηση προφανώς και δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Αλλά πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο φασισμός δεν έχει ηττηθεί, ούτε και έχει υποχωρήσει. Μεγαλώνει, αλλάζει πρόσωπα, αλλάζει πολιτικές στέγες, γίνεται πιο επικίνδυνος χρησιμοποιώντας δημοκρατικά περιτυλίγματα. Απαιτεί μέτωπο, δημοκρατικό, διάφανο, συμμετοχικό. Απαιτεί οι πολιτικές δυνάμεις να μην κάνουν βήμα πίσω σε ζητήματα που θρέφουν αυτό το τέρας. Απαιτεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να γίνουν ξεκάθαρες οι έννοιες του φασισμού, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.

Η πλειονότητα των μαθητών μας δεν γνωρίζουν για το Ολοκαύτωμα, δεν διδάσκονται νεότερη ιστορία, δεν έχουμε καταφέρει να διδάξουμε στα παιδιά μας για το ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Η περίπτωση της Χ.Α. ανήκε στην κατηγορία του χειρότερου, καταδικάστηκε, αλλά δεν νικήθηκαν οι αιτίες που τη γιγάντωσαν. Ο ίδιος κίνδυνος παραμένει, το τρέχον κοινωνικό πλαίσιο είναι ευνοϊκό για να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον «σοβαρές» Χρυσές Αυγές, ο δημοκρατικός κόσμος που ενεργοποιήθηκε για λίγες μέρες οφείλει να συνεχίσει με το ίδιο πάθος, να μιλά, να μη σιωπά.

* εκπαιδευτικός Κοινωνικών Επιστημών και Πληροφορικής της μέσης εκπαίδευσης στη Λέσβο, μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μάχη για τη σωτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης μας αφορά όλους
Η πολυδιαφημιζόμενη «αυτονομία της σχολικής μονάδας» δεν είναι τίποτε άλλο παρά η σταδιακή αποδέσμευση του κράτους από το καθήκον να χρηματοδοτεί τη δημόσια εκπαίδευση, όπως εμφανίζεται στο άρθρο 99 του...
Η μάχη για τη σωτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης μας αφορά όλους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ τα παιδιά μας στα σχολεία
Πότε η επίσημη πολιτεία κατέβαλε συστηματικά προσπάθειες για να μάθουν τα παιδιά μας σχετικά με τα δεινά που προκάλεσαν οι ναζί του Αδόλφου Χίτλερ και οι φασίστες του Μπενίτο Μουσολίνι;
Τι ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ τα παιδιά μας στα σχολεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
Το άρθρο 16 του Συντάγματος, το Αυτοδιοίκητο κι η έννοια της δωρεάν Παιδείας, αμφισβητούνται ανοιχτά και μόνοι υπερασπιστές τους είμαστε εμείς. Το Πάντειο έκανε την αρχή.
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάθε χρονιά που ανοίγουν τα σχολεία αλλά (και) φέτος…
Τον τελευταίο χρόνο, που τα σχολεία δεν άνοιξαν ουσιαστικά ποτέ, ένα κλίμα απαισιοδοξίας και κατήφειας απλώθηκε παντού. Είχε προηγηθεί και μισή ακόμα σχολική χρονιά χαμένη και το εκπαιδευτικό πρόβλημα έγινε...
Κάθε χρονιά που ανοίγουν τα σχολεία αλλά (και) φέτος…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας