Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια νίκη, ένας αγώνας που συνεχίζεται
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια νίκη, ένας αγώνας που συνεχίζεται

  • A-
  • A+

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, η ημέρα απόφασης της καταδίκης της Χρυσής Αυγής αναμφισβήτητα ιστορική, αναμφισβήτητα μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας, μια δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής οργάνωσης που είχε καταφέρει να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα μας.

Αν και στα 5,5 χρόνια που διήρκεσε η δίκη, ζητήματα περί φασισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας και δημοκρατίας δεν αποτελούσαν μέρος του δημόσιου διαλόγου, ειδικά των κυρίαρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αντίθετα, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν και έχουν διάφοροι «ειδικοί» δημοσιολογούντες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, που ο βασικός τους ρόλος ήταν ο διχασμός της κοινωνίας, δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με ξενοφοβία, πατριδοκαπηλία, ρατσισμό, μίσος απέναντι σε ό,τι θεωρούν στην κανονικότητά τους διαφορετικό.

Το μακεδονικό ζήτημα ακριβώς στην εποχή που διεξαγόταν η δίκη των φασιστών της Χ.Α. πότιζε παράλληλα την ελληνική κοινωνία με αντίστοιχα ιδεώδη περί «ελληνικής φυλετικής ανωτερότητας», αλυτρωτικών πολιτικών και μίσους απέναντι σε ό,τι θεωρούνταν «αντί». Την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο είχαμε τη δολοφονία του Γιακουμάκη, του Ζακ, μαζικά πογκρόμ εναντίον προσφύγων-μεταναστών. Η Νέα Δημοκρατία, ο Βελόπουλος ακόμα και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο ζήτημα του Μακεδονικού όχι μόνο δεν είχαν οποιοδήποτε «αντιφασιστικό» ή δημοκρατικό προσωπείο, αλλά είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ σε αυτόν τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Δεν είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο τα τάγματα εφόδου της Χ.Α., αλλά πολιτικοί παράγοντες που για να χτίσουν οποιαδήποτε πολιτική καριέρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην Αυτοδιοίκηση, εκμεταλλεύτηκαν, αναπαρήγαγαν και έθρεψαν πολιτικά την ατζέντα της Ακρας Δεξιάς. Το τέρας του φασισμού δεν νικήθηκε, το τέρας δυνάμωσε και ρίζωσε περισσότερο μέσα στην ελληνική κοινωνία. Για αυτό φρόντισε πριν εκλεγεί ο Μητσοτάκης και συνεχίζει και μετά με τις πολιτικές του, ειδικά στον χώρο της παιδείας.

Η μάχη του φασισμού οφείλει να είναι ένας συνεχής αγώνας ενάντια στην ιστορική λήθη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να εξαφανίσει το μάθημα της κοινωνιολογίας από την εκπαίδευση, να καταργήσει τα νέα βιβλία ιστορίας με το επιχείρημα πως δεν πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα η διδασκαλία της ιστορίας, αλλά την εθνική εξύψωση και συνοχή. Αυτός είναι ο αντιφασισμός τους, αυτή η δημοκρατία τους. Ψεύτικη.

Με την καταδικαστική απόφαση για τη Χ.Α., ξαφνικά εμφανίζεται η πλειονότητα αυτών που συνέχισαν το ιδεολογικό έργο της Χ.Α. με ένα δήθεν αντιφασιστικό προσωπείο. Απλά εξοργιστικό, για αυτούς που στάθηκαν όρθιοι και σήκωσαν ανάστημα στο τέρας του φασισμού. Για λίγες ακόμα μέρες την επικαιρότητα θα την απασχολούν οι εικόνες των συλλήψεων, της φυλάκισης, του διαλόγου για το ποιος είναι ο καλύτερος δημοκράτης ή τιμωρός της Χ.Α.

Το πώς αντιμετωπίζουμε τον φασισμό ως κοινωνία είναι το ερώτημα σε ένα ασφυκτικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο, με απόλυτα ελεγχόμενα ΜΜΕ, με την πολιτική ηγεμονία της Δεξιάς, με την αναβίωση του εθνικισμού σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, την εξαφάνιση εργασιακών δικαιωμάτων και με μια παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών οι πιθανότητες για να έχουμε αντίστοιχες νίκες, όπως της 7ης Οκτώβριου, είναι περιορισμένες.

Η απάντηση προφανώς και δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Αλλά πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο φασισμός δεν έχει ηττηθεί, ούτε και έχει υποχωρήσει. Μεγαλώνει, αλλάζει πρόσωπα, αλλάζει πολιτικές στέγες, γίνεται πιο επικίνδυνος χρησιμοποιώντας δημοκρατικά περιτυλίγματα. Απαιτεί μέτωπο, δημοκρατικό, διάφανο, συμμετοχικό. Απαιτεί οι πολιτικές δυνάμεις να μην κάνουν βήμα πίσω σε ζητήματα που θρέφουν αυτό το τέρας. Απαιτεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να γίνουν ξεκάθαρες οι έννοιες του φασισμού, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.

Η πλειονότητα των μαθητών μας δεν γνωρίζουν για το Ολοκαύτωμα, δεν διδάσκονται νεότερη ιστορία, δεν έχουμε καταφέρει να διδάξουμε στα παιδιά μας για το ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Η περίπτωση της Χ.Α. ανήκε στην κατηγορία του χειρότερου, καταδικάστηκε, αλλά δεν νικήθηκαν οι αιτίες που τη γιγάντωσαν. Ο ίδιος κίνδυνος παραμένει, το τρέχον κοινωνικό πλαίσιο είναι ευνοϊκό για να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον «σοβαρές» Χρυσές Αυγές, ο δημοκρατικός κόσμος που ενεργοποιήθηκε για λίγες μέρες οφείλει να συνεχίσει με το ίδιο πάθος, να μιλά, να μη σιωπά.

* εκπαιδευτικός Κοινωνικών Επιστημών και Πληροφορικής της μέσης εκπαίδευσης στη Λέσβο, μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί μουσειακής πολιτικής
Η παραμονή της Λίνας Μενδώνη στην κυβέρνηση είναι δυνατό να εξηγηθεί από τον νέο ρόλο που της έχει ανατεθεί στην αλλαγή του αρχαιολογικού νόμου, όπου μπορεί να απορροφήσει με προσωπικό κόστος τους...
Περί μουσειακής πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συν Αθηνά και τον… αστυνόμο σου
Η πολιτεία, από τη δική της μεριά, οφείλει να σεβαστεί τη δημόσια εκπαίδευση. Προβληματίζει η επιλογή του αστυνόμου για τη λύση εκκρεμοτήτων στους ακαδημαϊκούς χώρους.
Συν Αθηνά και τον… αστυνόμο σου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανάπτυξη χωρίς βιβλιοθήκες;
Η βιβλιοθήκη δεν είναι αποθήκη βιβλίων. Είναι προπαντός σχέση ανάμεσα στα βιβλία και τους αναγνώστες. Σχέση που διαμεσολαβείται από βιβλιοθηκονόμους που προσανατολίζουν και τους μαθητές και τους χρήστες στους...
Ανάπτυξη χωρίς βιβλιοθήκες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταδημοκρατική Παιδεία
Ελέω πανδημίας βιώνουμε καθημερινά την αύξουσα εξαθλίωση των πολλών και τη συνακόλουθη αντιδημοκρατικότητα της εξουσίας σε όλους τους τομείς.
Μεταδημοκρατική Παιδεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το γερμανικό «ισοζύγιο μνήμης» και το απλήρωτο άγος των ναζιστικών εγκλημάτων
Οποιαδήποτε δοσοληψία μεταξύ Ελλάδας και ΟΔΓ πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς διαδικασίας αναγνώρισης των ναζιστικών εγκλημάτων και απονομής υλικής αλλά και ηθικής ικανοποίησης στις...
Το γερμανικό «ισοζύγιο μνήμης» και το απλήρωτο άγος των ναζιστικών εγκλημάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν ο Δημήτρης Γληνός ανακάλυπτε... τη Νίκη Κεραμέως
Σήμερα, που η κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική βαθαίνει το κράτος της αμάθειας έχει μεγάλη σημασία να μεταφέρουμε ένα μέρος των τόσο επίκαιρων και σήμερα, αντιλήψεων του Δημήτρη Γληνού για τους σχεδιασμούς της...
Όταν ο Δημήτρης Γληνός ανακάλυπτε... τη Νίκη Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας